New York State of Wine — Riesling Battle Royal

Annonselenke

I november var jeg så heldig å bli invitert på den første episoden av den andre utgaven av New York State of Wine — Riesling Battle Royal med den Londonbaserte vinskribenten Jamie Goode og Sommelier Caroline Furstoss, samt tre representanter fra 3 ulike vinhus i Finger Lakes, New York:

 • Kelby Russell, Red Newt Cellars
 • Nova Cadamatre MW, Trestle Thirsty One
 • Oskar Bynke, Hermann J. Wiemer Vineyard


(Hvis du vil se episoden finner du den her)

Det er New York Wines som er organisatoren bak smakingen, så fokuset er selvfølgelig på Finger Lakes:

Finger Lakes
Finger Lakes ligger i hjertet av New York, sør for Lake Ontario, helt på grensen til Toronto og Canada. Navnet kommer fra de elleve innsjøene i regionen (hovedsakelig er det fire innsjøer det er mest vinhus ved; Canandaigua (“The Chosen Spot” or “The Chosen Place”), Keuka (“Canoe Landing” or “Crooked Lake”), Seneca (“Place of the Stone”), og Cayuga (“Boat Landing”). De har i underkant av 5000 hektar vinmark totalt og er det største vinområdet i New York. Det som er litt spesielt her er at de fremdeles planter mye Vitis labrusca og med hybrider, ikke Vitis vinifera som vi er «vant til».
Ofte er vinifera plantet nede ved innsjøen, mens lengre vekk planter de med labrusca og andre varianter, dette fordi at det er varmere nærme innsjøen om vinteren, og dertil mer avkjølende om sommeren.
Finger Lakes ble en AVA (amerikansk appellasjon i likhet med den italienske DOC OG DOCG) i 1982 og det var her i denne regionen at New Yorks første vinhus ble anlagt. Innenfor Fingerlakes AVA har de også to egne AVA`er: Cayuga Lake og Seneca Lake.
I følge Oskar Bynke er frost og vinterkulde den største utfordringen de har i løpet av året når det kommer til vinproduksjon og noe av det som gjør de unike er at de har en veldig kort og intens vekstperiode. Dette gjør at miljøet er godt tilpasset musserende vinmaking.
I tillegg til musserende vin har Finger Lakes også spesialisert seg på Riesling, Pinot Noir og Ice wine, men utvalget vokser, og mange planter Chardonnay og Cabernet Franc.


Hvorfor er Riesling en stor stjerne i Finger Lakes?
Mest sannsynlig pga det kalde klimaet sier Kelby Russell, det har ikke alltid vært slik, men de siste årene har de klart å lage modne nok viner som kan konkurrere med de beste fra Europa. Og da spesielt Riesling sier han, men trekker også frem Cabernet Franc som en drue som klarer seg overraskende bra. Nova Cadamatre MW forklarer at hun legger stor vekt på årgang når hun lager sine viner, det har mye å si. Stilene kan derfor være ganske forskjellige fra år til år på Trestle Thirsty One. Oskar hos Wiemer lager alt fra helt tørr musserende vin til søte (trockenbeerensauslese) viner på Riesling, de er også veldig basert på årgang. Selv om de fokuserer på – og gjerne vil lage tørr Riesling. Caroline tar ordet når det kommer til de tre andre vinene som er valgt til denne smakingen, hun forteller at hun er glad i både Alsace og Mosel, men at Australia også kan lage meget god Riesling. Finger Lakes er spennende for oss Europeere, noe undertegnede må si seg enig i! Jamie legger til at også det at man finner alt fra tørre til søte viner fra FL er spennende, og det at man finner Riesling over hele verden.

Vinene vi smakte var:

 1. Hermann J. Wiemer vineyard – HJW Bio Riesling 2019 – FINGER LAKES
  -Frisk og fruktig nese, eple, sitrus, mineralske og florale hint. Den er fruktig og smakfull, god syre, rund og sitter godt. En deilig vin, konsentrert og flott. 
 2. Red Newt Cellars – The Knoll 2016 – FINGER LAKES
  -Mineralsk og fruktig nese, modne epler, blomster, hvit steinfrukt. Den er fruktig og syrefrisk, rund, lett preg av sukkertøy, smakfull og ganske lang utgang. En konsentrert og meget god vin. 
 3. Trestle 31 – 2019 Riesling – FINGER LAKES
  -Fruktig nese, epler, sitrus. Den er mineralsk, frisk med god syre, sitter godt. En tørr og slank vin. 
 4. Chapoutier – Lieu-dit Fels Riesling 2018 Selection Parcellaire – ALSACE
  -Fruktig og floral nese, epler, sitrus, mineralsk hint. Den er smakfull, lett krydret, områdetypisk, konsentrert, lang og mineralsk utgang. Meget flott vin! (Varenummer 12977401 på Vinmonopolet)
 5. Robert Oatley – Signature Series Riesling 2020 – AUSTRALIA
  -Konsentrert og lett krydret nese, hint av gummi, eple, sitrus, mineraler. Den er fruktig, god syre, rund, lett utgang. Frisk. 
 6. Schatzel – Riesling 2018 QBA – RHEINHESSEN
  -Konsentrert og områdetypisk nese, epler, sitrus, mineraler, hvit steinfrukt og hint av røyk. Den er fruktig, rund, god syre, sitter godt og mineralskt, fin konsentrasjon. En klassisk og fin vin, godt balansert. 

Rieslingene fra New York er utrolig fine, godt balansert og kan absolutt konkurrere med sine europeiske venner. Ser gjerne flere viner fra New York på Vinmonopolet nå som jeg har smakt en del forskjellig fra der, det er ikke bare Rieslingen som fremviser en meget bra kvalitet.

En kommentar om “New York State of Wine — Riesling Battle Royal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..