Sandeman 10 Year Old Tawny Port + årets siste fredagscocktail!

Det er den siste dagen i «julemåneden», da passer det bra å se på en portvin! Sandeman 10 Year Old Tawny Port er en flott portvin som har fått gode skussmål blant annet i Decanter og Wine Spectator!

Man kan datere Sandeman helt tilbake til 1790 da skotten George Sandeman grunnla The House of Sandeman i London, der spesialiserte han seg på sherry og portvin. Den ikoniske «Don» som er på flasken ble tegnet på slutten av 1920 tallet da det var in med franske plakater med silhuetter, en funfact er at den er designet av en skotte som latet som om han var fransk.

Tawny Port er den letteste portvinstypen, når den har 10, 20 osv. på flasken betyr det at det er en meget god tawny port som har blitt lagret. (I dette tilfellet består portvinen av vin som er mellom 9 og 12 år gammel, blandet til en perfekt balanse) Da den er ferdig oksidert tåler den å være åpnet noen uker, det vil si at hvis du åpner den i da varer den ut året, jeg ville dog ikke satset på at du klarer å la vær å drikke den opp før.

Den har en fruktig og frisk aroma av mørke bær, tørket frukt, hint av vanilje og nøtter. Den er fyldig og rik på smak, tørket frukt, rosiner, fint fatpreg, hint av vanilje og kakao og deilige frukttoner. Perfekt balanse.

Drikkes alene, til blåmuggost, nøtter og sjokoladedesserter, til en konfektbit og kryssord foran peisen. Den kan også brukes i gløgg, det er fantastisk godt! Dette kan sies å være årets siste fredagscocktail, server gjerne til nyttårsgjestene som aperitiff eller som en varmende drikk senere på kvelden!

Oppskrift:

  • 37,5cL Sandeman 10 yo Tawny (eller annen portvin)
  • 10 hele nellik
  • 1 hel appelsin
  • 1 spiseskje brunt sukker
  • 1,5 gram  kanel
  • 1,5 gram muskat
  • 1,5 gram allspice
  • 2,5 gram ingefær
  • 150 ml vann
Skjær appelsinen i to og stikk nellikene inn i den ene halve, stek den i ovnen på 200 grader i 15 minutter. I mellomtiden tar du vannet, sukkeret og krydderiene og koker opp i en kjele, la det redusere til rundt halv. Ta av platen og tilsett portvinen, appelsinjuice fra appelsinen du ikke bakte og hele appelsinen du bakte. La det bli varmt, sil og server! (Husk at den ikke må koke)
Ha et helt fantastisk nyttår dere, ta en lang gåtur i snøen og unn deg et nydelig glass portvin etterpå, det er lov i januar også!

Visste du at det gjennomsnittlig blir solgt 21 flasker Sandeman i minuttet verden over?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..