Cabernet Franc i Villàny + mine topp 5!

Eller Villány Franc som vi lærte at Cabernet Franc produsert i landsbyen Villàny kan kalles, da vi var på en Wine Tour Across Borders i Ungarn og Kroatia på sensommeren i fjor. Jeg skal vise dere mer fra turen senere i vinter, men vil først skrive litt om denne vintypen som Villàny nå ønsker å promotere i Europa. 

Cabernet Franc i Ungarn
Druen kom til landet på tidlig 1900-tall, men det var ikke før på 60-tallet at den ble masseprodusert. Villàny, som tidligere hadde druen Portugieser som sitt flaggskip, har i senere tid knyttet den tett til sitt bryst. Man har spurt seg hvorfor ikke Merlot eller Cabernet Sauvignon, som også er Bordeaux-druer og minst like enkle å plante. Svaret er at Cab. Franc harmonerer så godt med terroiret her, at det ikke er tvil om at det er den druen vinprodusentene vil dyrke!
Cabernet Franc har små til medium størrelse på drueklasene sine, og små mørke druer. De passer perfekt til den stekende varmen som steker over Villàny om sommeren, det er ikke uten grunn at et område her heter ‘devil’s punch bowl’. Ikke glem at maten i Ungarn gjerne er rik på kjøtt, og det er absolutt ikke noen mismatch med disse vinene…

Fakta: Villàny har ca. 2400 hektar vinmark totalt, Cab. Franc utgjør kun 322 hektar, men er desto viktigere for vinmakerne.

Hva er Villàny Franc?
Dette er et merke som kun de beste Cabernet Franc vinene i Villàny kan merke seg med i henhold til Districtus Hungaricus Controllatus Villány. DHC er en klassifikasjon ala det europeiske PDO (Fransk AOP, Italiensk DOP osv.) og er på toppen av kvalitetspyramiden. Den er delt opp i 3 katoegorier; Classicus, Premium og Super Premium.
Villàny Franc ble ikke opprettet før i 2014 av en gruppe vinprodusenter i Villàny, da syns de at denne vinen fortjente mer oppmerksomhet.
Klassifikasjonen kan kun brukes av viner i Premium og Super Premium kategorien i DHC Villány. Maks utbytte i vinmarkene er 60 hektoliter per hektar for Premium og 35 hektoliter per hektar for Super Premium. Premium må ligge minst 12 måneder på fat, mens Super Premium må i tillegg ha 12 måneder på flaske før salg. I Super Premium kategorien må vinen være en ren Cabernet Franc.

Hvert år samler konsortsiet i Villàny de 12 beste vinene og inviterer presse og andre produsenter på smaking. Vi fikk smake 12 ulike viner av Cabernet Franc fra Villàny, ikke alle Villàny Franc altså, på en walk-around-smaking.

Når det kommer til hva en Villàny Franc smaker på generell basis så har den ganske spennende smaksprofil. De har gjerne litt mer fylde og rikhet enn samme drue fra for eksempel Frankrike, den er litt mer konsentrert, mørke bær og modne frukter, krydder og fat på nesen, mens smaken gjerne er strukturert med flotte tanniner og god syre. Med andre ord små smaksbomber av noen viner.

Mine 5 favoritter var følgende:

Günzer Tamás Bocor Villányi Franc 2017: en fruktig og konsentrert vin, saftig, godt balansert og en lang utgang som sitter godt.

SAUSKA Villány Franc Siklós 2017: Også dette en fruktig og smaksrik vin med god konsentrasjon, mye mørk frukt og en lang og strukturert utgang.

Ruppert Villány Franc 2016: Litt lettere stil men fint utviklet, fruktig med fin aroma, lett krydret og strukturert utgang.

Riczu Tamas Villány Franc 2017: En fruktig og rund vin med fint preg av jordsmonn, godt balansert og integrert alkohol, lang ettersmak.

Bock Villány Franc 2015: Innbydende med mørke frukter, krydder, god syre og struktur, utgang som sitter godt.

Vi smakte også disse:

A.Gere Villány Franc 2017 Velvety

Teleki Villány Cabernet Franc 2018

Aancsos Capitalis Villány Franc 2017

Szende Kopár Villány Franc 2017 Velvety attack

Bakonyi Siklós Villány Cabernet Franc 2018

Gere Tamás & Zsolt Villány Franc 2016

Lelovits Tamás Villány Cabernet Franc 2018

Det er lett å forstå hvorfor vinprodusentene har kjempet for «Villàny Franc», det er lett å kjenne at det faktisk er et kvalitetshakk høyere og vel så det. Og det er sunt for de andre produsentene å ha noe å strekke seg etter kvalitetsmessig!

Les mer om vin i Ungarn på Hungarian Wines.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..