Montefalco Sagrantino Docg – årgang 2017!

Montefalco Sagrantino Docg 2017 er årgangen som er på vei inn på Vinmonopolet, vanligvis så reiser vi skribenter ned til Umbria når det skal smakes nye årganger – men i fjor ble det vanskelig. Jeg fikk dog fem representative flasker per post, samt noen andre flasker jeg tenkte å vise frem!

Visste du at Sagrantino ble en DOCG i 1992?
Mange tenker nok på viner som Barolo og lignende når det kommer til viner med mye tanniner og lagringspotensiale, men der kan jeg fortelle at vi har Sagrantino også, forhåpentligvis blir det en tur til Montefalco i år, så skal jeg utforske denne vinregionen og rapportere sterkt tilbake, for det jeg har smakt til nå er meget bra!

Vinene ble selvfølgelig smakt blindt, og jeg har etterpå fått vite hvilke som var hvilke.

  1. Antonelli: Kork.
  2. Tenuta Bellafonte: Fruktig nese med mørke bær, plommer, krydder. Rund og fruktig også på smak, god syre, tørr, fine tanniner i en lang utgang. Strukturert og god vin. 88p
  3. Arnaldo Caprai: Mørke bær, skogsbær, ung, lett krydder på nesen. Den er fruktig med god syre og struktur, sitter godt i en lang utgang. En meget lovende vin. 89p
  4. Tenuta Alzatura – Cecchi: Mørke bær på nesen, fruktig med lett krydder, innbydende. Fruktig på smak, rund, god fylde og syre, strukturert og krydret utgang. En deilig vin med god balanse. 90p
  5. Tabarrini: Innbydende og fruktig nese, mørke bær, skogsbær og krydder. Den er saftig og fruktig på smak med tørre tanniner i en lang utgang. Lovende. 88p

Årgangen 2017 var vanskelig, først kom vårfrosten i april, så ble det ekstremt varmt og mange mistet opp mot 40% av avlingene sine i forhold til 2016-årgangen. Men, selv om utbyttet ble en del mindre var druene desto mer konsentrerte og intense. Vinene fra 2017 er derfor konsentrerte, relativt balanserte og rike på smak, men mangler litt av friskheten til de to foregående årgangene. Ratingen til Consortium Montefalco Sagrantino endte på 88/100 / 3 av 5 stjerner. 

Tenute Baldo Nino de Falco Montefalco Grechetto: Gule frukter på nesen, epler, sitrus, florale hint. Den er rund og fruktig på smak med god syre, litt nøtter i en lett tanninrik utgang. En artig og smakfull vin.

Le Thadee Spoleto Trebbiano Spoletino 2018: Kompleks og innbydende aroma, moden gul frukt, sitrus, nøtter og fat. Den er rund og smakfull, bløt, et fint krydderpreg i en lang utgang. En god vin!

Tenuta AlzaturaAria di Casa Montefalco Bianco 2019: Innbydende nese med gule frukter, sitrus, hint av krydder og fat. Den er fruktig og rik på smak, syrefrisk, litt kort men fine toner av mineraler og nøtter i utgangen.

Fattoria Colsanto Montefalco Rosso 2016: Mørke bær, gode toner av frukt, lett krydder og jordsmonn på nesen. På smak er den krydret, fin konsentrasjon, lett frukt, jordlig og litt rustikk utgang.

Fattoria Di Milziade Antano Montafalco Sagrantino 2016: Mørke bær og skogsbær på nesen, ganske innbydende med et fint krydderpreg. Den er fruktig på smak, fin konsentrasjon, god syre og en lang ettersmak. En strukturert, godt balansert og god vin.

Plani Arche Montefalco Sagrantino Passito: Innbydende nese med mørke, modne bær, tørket frukt, hint av sjokolade og fat. Den er fruktig og fyldig med en fin sødme, godt balansert med delikate tanniner i en lang utgang. En meget flott dessertvin!

I år håper jeg at vi er tilbake for fysisk smaking igjen!

Du kan lese mer om vin fra denne regionen her: Tutela Vini Montefalco – Consorzio for the safeguard of Montefalco wines (1981)

Produktene er tilsendt

2 kommentarer om “Montefalco Sagrantino Docg – årgang 2017!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..