To nye årganger…

Annonselenke

..dere bare må smake! Disse er supre til påskematen, for de som har begynt å tenke på det.

Vi begynner i Chile. Fra regnfylte Bergen med shipping som levebrød reiste Dan Odfjell til Chile, hvor han falt for et lite hjørne av solfylte Maipo i Central Valley. Mer enn 25 år senere blomstrer familiens vinselskap med sønnene Laurence og Dan junior i spissen. I dag eier produsenten mer enn 100 hektar plantet vinmark, hvor alt dyrkes og produseres biodynamisk, og gjør Odfjell til en forholdsvis stor aktør på Chiles vinscene.  I tillegg er alle druene som kjøpes inn økologiske, så det er stort fokus på bærekraftig produksjon. Å sertifisere seg som en økologisk/biodynamisk produsent er både kostbart og risikofylt. Skulle man være uheldig å få en dårlig årgang, må man enten risikere å ikke lage vin, alternativt spraye i vinmarkene og miste sertifiseringen. Derfor har Odfjell valgt å fokusere på det som er viktig; nemlig bærekraftig produksjon, kun noen av vinmarkene har offisiell sertifisering.
Vinmarkene til Odfjell er fordelt på tre ulike lokasjoner: Maipo-, Lontué- og Cauquenes-dalførene. Grunnen til at de lager vin på forskjellige steder, er for å få frem typisiteten fra hvert område; de vil vise terroiret i vinene. Det fokuseres på internasjonale druer som cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc, malbec og gamle vinstokker med carignan. I tillegg dyrkes selvsagt carmenere-druen, som opprinnelig kommer fra Frankrike, men som har blitt adoptert som Chiles ”nasjonaldrue”.

Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2021: Den har en fin nese med modne mørke bær, rød frukter, urter, krydder og lakris. Den er fruktig og rund på smak, fyldig, fin syre, lakris i utgangen. En ganske bløt, fruktig og lettdrikkelig vin, fin både med og uten mat.

Libanon har også blitt et klassisk område for såkalte lammeviner, denne vinen er produsert på Cabernet Sauvigon 40%, Syrah 40%, Carignan 15%, Cinsault 5%, 14% alkohol. Domaine des Tourelles ble etablert i 1868 og er Libanons eldste vinhus som fremdeles er i drift. Vinmarkene dyrkes etter økologiske prinsipper og befinner seg 1.050 meter over havet, i Bekaa-dalen. Store temperaturforskjeller mellom dag og natt bidrar til at vinene blir både livlige og elegante samtidig som de får solid dybde og struktur. Vinmaker Faouzi Issa, som tok over etter sin far i 2008, har tidligere jobbet i kjelleren til legendariske Château Margaux i Bordeaux.

Dom. des Tourelles 2021: Spennende nese med mørke bær og frukter, lett krydder, lett kompleks, jordsmonn. Den er fruktig og rund, tørr med god syre, fine tanniner i en utgang som sitter ganske godt. En fin allrounder til kjøtt, meget godt kjøp.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..