Septembernyheter fra Tommasi!

Fredag den 2. september var det duket for et stort slipp på vinmonopolet, jeg var så heldig at jeg ble invitert på smaking hos Interbrands og Eksport Direktør Pierangelo Tommasi på forhånd for å smake nyhetene det italienske familiedrevne vinhuset kom med.

IMG_5678

Først litt om vinhuset Tommasi:

Tommasifamilien har drevet med vin siden 1902 da Giacomo Battista Tommasi kjøpte en vingård i Valpolicella Classico og har siden skapt et suksessfullt selskap basert på tre grunnholdninger: åpenhet for forandringer, respekt for naturen og kvalitet. Gjennom fire generasjoner har Tommasifamilien arbeidet seg opp til å bli det kjente vinhuset de er i dag, de har direkte kontakt med vinmakingen i alle ledd på alle 550 hektar vinmark fordelt over 5 eiendommer i Puglia, Veneto, Toscana og Lombardia.

Logo-Casisano-2015

Podere Casisano ligger som man skjønner av navnet i Montalcino, Toscana, og består av 53 hektar hvorav 22 hektar vinmark. Eiendommen er et prosjekt hvor Tommasi ønsker å produsere det beste Montalcino kan by på av vin i union med århundre gamle tradisjoner.

Vinene Tommasi og Interbrands lanserte på fredag er Rosso di Montalcino DOC 2014 og Brunello di Montalcino DOCG 2011. I følge Pierangelo selv: de to vinene er som far og sønn, ganske like og med samme «grunnlag» men likevel veldig ulike. Den sistnevnte har høstet mye skryt både lokalt i Italia og internasjonalt.

brunello_2

Rosso di Montalcino DOC 2014 har en fruktig og innbydende aroma, kompleks med mørke toner av kirsebær, plommer og den fremstår meget elegant. Fruktdrevet midtparti som avslutter mer strukturert, Pierangelo Tommasi sier det jeg tenker: denne vinen er perfekt til mat! En balansert og kompleks vin som likevel er utrolig lett å drikke!

Brunello di Montalcino DOCG 2011 er pappaen til Rosso`en, eldre, kraftigere og mer raffinert. Nydelig aroma av mørke bær, krydder. Fruktig og strukturert på samme tid, kompleks og meget balansert. Kan nytes (meget godt) alene og til kjøtt. Dette er rett og slett en gullvin, løp og kjøp!

IMG_5682

De lanserte også en musserende vin, Tommasi Perla Appassionato Brut, som er en Pinot Noir variant av spumante fra eiendommen deres i Lombardia. Dette er en frisk og elegant musserende vin, flott aromaav eple, pære og sitrus, hint av honningmelon. Smaken er veldig balansert, den har en god mousse og en friskhet som gjør den perfekt både til aperitiff og til mat. Den er meget behagelig priset, som så mange av vinene til Tommasi er og Pierangelo nevner at de er opptatt av «mannen i gata» og at prisene bør være slik at alle får smake.

IMG_5694

Men det var ikke bare nyhetene vi fikk smake denne ettermiddagen på Teatro i Oslo, det ble også bydd på en vertikalsmaking av både Tommasi sine `07, `08, `09 og 2012-årganger Amarone og `07, `08 og 2009-årgangene av Ca`Florian Riserva Amarone. (Til referanse er det 2012-årgangen amarone og 2008-årgangen Ca`Florian som blir solgt på vinmonopolet.)

Amarone er godt. Tommasi er kjent for å lage kvalitet. Resultatet er fantastiske og elegante viner man sjelden smaker! Mange amaroner er alt for «syltet» og søtladne viner, Tommasi lager elegante amaroner som både passer like godt som meditasjonsvin og til kjøtt og vellagret ost. Jeg føler meg veldig privilegert som får smake disse utilgjengelige årgangene, de er fantastiske.

IMG_5699

Vi får også servert nydelig italiensk mat og Pierangelo deler både fakta om Tommasi som selskap, vinmaking og personlige historier. Han har satt til side 60 flasker vin i 2008 og 2009-årgang da barna hans ble født de årene, det kan jeg lett relatere meg til da jeg samler både på 2008, 2009 og 2011 selv. Og jeg er litt enig da han spøkefullt sier at barna skal få flaskene gratis når de fyller 18, med mindre de ikke oppfører seg, da kan de få en god pris.

IMG_5695

Nok en gang takk til Interbrands og Pierangelo Tommasi, jeg har vært en stor fan av vinene til Tommasi i mange år, og kjærligheten ble ikke mindre etter denne fantastiske ettermiddagen med nydelig mat og vin.

En kommentar om “Septembernyheter fra Tommasi!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..