Amaronefamiliene.

Den 12. oktober var det duket for et unikt event i Norge, alle medlemmene i Amaronefamiliene skulle komme til Oslo og vise frem det beste de hadde, inkludert noen godbiter som ikke lenger er tilgjengelig på det norske markedet. Smakingen skulle skje på Gamle Museet i Oslo i flotte lokaler etter en presentasjon av dette samarbeidet som de har kalt Famiglie Dell`Amarone D`Arte startet i 2009 av Sandro Boscaini fra Masi.

Dørene åpnet klokken 12.00 for presse og horeca og kl. 13.00, når man hadde rukket å gått seg en runde å sett litt på hva de forskjellige vinhusene hadde med seg, var det duket for presentasjon.

img_6410

Det var selveste Marilisa Allegrini som sto for starten av presentasjonen, hun fortalte litt om hvorfor Allegrini, Masi, Tommasi, Zenato, Rizzardi, Tedeschi, Venturini, Torre d`Orti, Begali, Brigaldara, Speri, Musella og Tenuta Sant Antonio, 13 kvalitetsprodusenter fra Veneto, hadde startet dette samarbeidet.

Hovedgrunnen til et slikt samarbeid var å bringe «det gode ord» om amarone rundt i verden, ikke bare hvilken som helst amarone men amaronetyper av eksepsjonell kvalitet.

Overproduksjon truer vintypen amarone som stammer helt tilbake til romertiden, det har blitt et så populært navn å ha på etiketten at mange produserer dårlige amaroner som bare såvidt består de offisielle kvalitetskravene bare for å få solgt de.

Dette gjør selvfølgelig noe både med prisen men også ryktet til amarone, det er nettopp det produsentene som startet Famiglie Dell`Amarone D`Arte vil gjøre noe med.

Alle produsentene i Amaronefamiliene har solide vinmakingstradisjoner i Valpolicella, vinene skal produseres i de beste markene, med det beste utstyret, den største presisjonen og høyest kvalitet på fatene de skal lagres på.

L’Amarone d’Arte, som vinene kalles, skal ikke bare være en representant for Veneto og Valpolicella men også hele Italia, folk skal forstå at den har en høyere pris enn andre amaroner for en grunn.Amaronefamiliene skal vokte tradisjonene for amaronelagingen i Valpolicella og fortelle hele verden hvor fantastisk denne vinen kan være om den lages på riktig måte.

De har derfor tatt på seg den strengeste typen av kvalitetssikring i alle ledd av vinmakingen sin og det gir dem retten til å ha den karakteristiske «A»`en på flaskene sine som et gjenkjennelig kvalitetstegn.

img_6430

Reglene de har pålagt vinene sine innad i gruppen (i tillegg til de vanlige for amarone) er:

  • Minimum 15% alkohol.
  • Minst 30 gram tørrekstrakt per liter.
  • Minst 30 måneders lagring fra 1. desember året druene er høstet.
  • Muligheten til å deklassifisere vinen om den ikke er god nok.

Gruppen forteller at de er åpne for nye medlemmer som deler de samme prinsippene som dem, de var 10 da de startet og har tatt inn 3 familier de siste årene.De vil ikke promotere bare en type amarone, derfor har de mange ulike amaroner fra både moderne og tradisjonelle vinmakere, de vil vise at amarone kan ha ulik stil.

Gruppen reiser nå verden rundt for å introdusere seg selv om vinene sine.

img_6391

Jeg tenker ikke å kjede dere med 2 timers lesing med alle detaljer fra smakingen, jeg var der i veldig mange timer for å få mest ut av eventen, men jeg vil trekke frem enkelte ting.

Jeg vil begynne med å nevne Allegrini (les mine poster om Allegrini her), dette var mitt første møte med legendariske Marilisa Allegrini og jeg må innrømme at jeg bli litt starstruck. Allegrini amarone (2008) var den første amaronen jeg drakk og virkelig falt for, derfor har jeg alltid sett opp til det vinhuset og ønsket meg en tur dit på besøk. Det var derfor hyggelig å møte Marilisa og snakke med henne, hun var utrolig hyggelig og tok seg god tid til å gå gjennom alle vinene hun hadde med. De var selvfølgelig ikke noe annet enn nydelige, alle sammen.

img_6403

For en sommelier-student var det veldig moro å få se hvor ulikt jordsmonn de hadde, hun hadde med to krukker med prøver av bakken hvor vinplantene vokste og det var utrolig gøy å se forskjellen!

Marilisa viste også frem bilder av eiendommene deres og ønskte meg varmt velkommen til det fantastiske overnattingsstedet deres hvor hun personlig har valgt ut alt fra marmoren på badet til tapet og gardiner, jeg regner med at det blir med det første!

img_6401

img_6402

Jeg svingte selvfølgelig innom Masi, dessverre var ikke Sandro Boscaini der, jeg hadde håpet å ta en liten prat med han siden jeg møtte han i fjor da Masi lanserte et samarbeid med Snøhetta, men jeg tok heller en liten prat og smaking med de hyggelige damene som sto der. Masi har selvfølgelig gjennomgående deilige viner som jeg har smakt mange av tidligere og det er ikke uten grunn de er verdenskjent.

img_6419

Jeg hadde en lang samtale og gjennomgang av vinene til Zenato med Alberto Zenato, der var det noen rakkere jeg ikke hadde kjent før. Hvitvinen Lugana for eksempel var en liten øyenåpner, utrolig flott vin i likhet med amaronen. Vi snakket en del om vinen Ripassa og dette med lagring av viner fra Veneto, han hadde med seg eksempler på viner som er tilgjengelig på vinmonopolet nå og de samme vinene som han hadde lagret noen år. Jeg vil si det så enkelt som – lagre vinen din! Han hadde en visjon om å nå ut til folk om at de må være flinkere til å lagre ripasso, amarone osv. da de utvikler seg utrolig godt i en god kjeller, jeg trengte ikke overbevisning da jeg allerede hadde erfart det med Ripassa 2009 i mai i år.

img_6420

Jeg var selvfølgelig også innom hos Pierangelo Tommasi (som jeg også møtte til lunsj og smaking i august), hyggelig som alltid med nydelige viner! Også han hadde litt tanker rundt dette med å få folk til å lage vinene deres, «vinene blir født på vinmarken, vokser opp i fatene men det er når de ligger på flasken at de virkelig blir voksne og får stelt seg, det er som å komme ut av dusjen å sminke seg og ha på riktige klær, jo bedre tid til å stelle deg jo bedre blir du».

img_6398

Jeg var som sagt innom hos alle produsentene, det sier seg selv at smaksløkene blir litt slitne etter hvert men jeg må si jeg er imponert over den gjennomgående kvaliteten til alle familiene.

img_6440

Jeg gleder meg til å stifte nærmere bekjentskaper med miljøbevisste Musella, moderne og engasjerte Speri og alle de andre produsentene jeg snakket med. Heldigvis har vi mye høst og vinter her i Norge, masse tid til å smake mye forskjellig kraftige viner fra Amaronefamiliene, det skal hvert fall jeg! Se etter «A»`en dere også neste gang det skal handles vin fra Veneto, husk også dette med lagring da dere, kjøp to om du skal drikke en i dag og legg den andre i kjelleren noen år!

img_6408

Må bare vise frem denne fantastiske osten også, visste dere at parmesan passer utmerket til både ripasso og amarone? Now you know.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..