Vinreise til Sicilia, del 2: Donnafugata.

Her er del 2 av vinreisen til Sicilia!

Vel innlosjert på elegante Grand Hotel Palace i Marsala etter et par timer i bil, jeg valgte dette hotellet på grunn av plasseringen i forhold til Donnafugata, det var kun et par minutter å gå fra hotellet!

img_4384

Vi møtte opp til avtalt tid på Donnafugata og her ble vi møtt av hyggelige Alessia Chiavegato som skulle ta oss på en liten rundtur i den enorme bygningen som egentlig var en familiebygning fra 1600-tallet.

img_4408

Donnafugata – Women in flight.

Gabriella Anca Rallo grunnla Donnafugata med mannen Giacomo i 1983, hun hadde arvet en nedslitt vingård fra faren og hadde bestemt seg for å gjøre den om til ett av Sicilias største kvalitetsvinhus. Hun replantet vingården mens mannen ble igjen i Marsala og lagde vinen, ingen hadde hørt om at en kvinne kunne gjøre noe slikt og folk stusset over bestemtheten til Gabriella.

I dag produserer Donnafugata 18 viner med både lokale og internasjonale druer og datteren Josè og sønnen Antonio jobber også i dette familiedrevne vinhuset. Giacomo døde tidligere i år, men Gabriella er fast bestemt på å fortsette å jobbe med vinen til tross for at hun er godt opp i 70-årene kommet.

img_4387

En del av eiendommen er lagt opp til gruppebesøkende med store informative plakater og vi skimter så vidt ett 30-talls personer i det fjerne som skal til å begynne på turen da Alessia tar oss med inn. Vi føler oss heldige som har en personlig guide, ikke minst som er så engasjert og brenner så mye for faget som Chiavegato gjør.

img_4388 img_4389 img_4390 img_4395

Vi går gjennom alle produksjonsområdene og får se alt fra ståltankene hvor vi ler litt av stakkarene som må klatre inn i de når de skal vaskes, det fantastiske rommet med eiketønner (dette rommet ligger 7 meter under bakken og er bygd med en spesiell type stein som holder rommet kjølig) og de 100 (!) år gamle sementtankene som fortsatt brukes! De har også en vegg hvor de har kategorisert vinene sine etter humør! Genialt!

img_4403 img_4404

Alessia forteller at de er veldig opptatt av miljø og helse i Donnafugata, de har satset hardt på å kun produsere kvalitetsviner uten tilsetninger og alle bygninger og vinmarker er miljøvennelige.

img_4409

Etter endt rundtur bli vi møtt med fantastisk mat og vin, de har ordnet lokal mat og vi får smake på vinen de produserer mens Alessia forteller både om mat og vin samt Sicilia generelt, vi får til og med noen tips videre på reisen!

Vi får vite at hver etikett er et eget kunstverk lagd av en kunster, han får vite hvordan den smaker og lager et bilde heretter, kreativt!

img_4413 img_4414

Alle vinene er utrolig gode, dette er Siciliansk kvalitet, vi starter med Sur Sur (gresshoppe på arabisk) som er en veldig fin og lettdrikkelig vin, rund og fruktig, fortsetter med fruktige og florale Prio, tropiske Chiaranda, elegante og mørke Mille Notte, Angheli med sitt kirsebærpreg og bestemte men fruktige Tancredi. Vinene vi får passer godt til maten, vi får tradisjonell arancino, eksotisk couscous, en auberginerett og avslutter med cannoli. Til desserten får vi smake den fantastiske Ben Ryè som er fra det spennende område Pantelleria! Helt nydelig med intense toner av aprikos, appelsin, sultana og fiken, sol i ett glass!

img_5267 img_5293

Et utrolig flott besøk som anbefales på det sterkeste om du skal til Sicilia! Vi fikk med oss en gavepose med halvtørkede druer og lokale kapers, gjett om vi koste oss med de da vi kom hjem! Takk til Alessia og Donnafugata!

img_4423

Etter sightseeing i Marsala og en god natts søvn dro vi videre nordover til Palermo, for så å dra østover til østkysten og Etna. I siste del kommer vinhuset Murgo, en vingård på Etna.

 

En kommentar om “Vinreise til Sicilia, del 2: Donnafugata.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..