Smaking med Tommasi, 2017.

Tidligere publisert i magasinet Bulletin av meg.

Den 23. november hadde Pierangelo Tommasi nok en gang tatt turen til Oslo, slik noen av medlemmene i Tommasifamilien gjør hvert år.
En av anledningene til at Tommasi kommer til Norge årlig er for å lansere nye viner og årganger, slik han gjorde denne torsdagen på Champagneria.
Jeg tok også en prat med Øyvind Berg, daglig leder i Interbrands om hva Tommasi betyr for Norge og smakte selvfølgelig vinene Pierangelo hadde tatt med fra Italia.

Tommasifamilien har drevet med vin siden 1902 da Giacomo Battista Tommasi kjøpte en vingård i Valpolicella Classico og har siden skapt et suksessfullt selskap basert på tre grunnholdninger: åpenhet for forandringer, respekt for naturen og kvalitet. Gjennom fire generasjoner har Tommasifamilien arbeidet seg opp til å bli det kjente vinhuset de er i dag, de har direkte kontakt med vinmakingen i alle ledd på alle 550 hektar vinmark fordelt over 5 eiendommer i Puglia, Veneto, Toscana og Lombardia.

Podere Casisano ligger som man skjønner av navnet i Montalcino, Toscana, og består av 53 hektar hvorav 22 hektar vinmark. Eiendommen er et lenge etterlengtet prosjekt hvor Tommasi ønsket å produsere det beste Montalcino kan by på av vin i union med århundre gamle tradisjoner, dette er de stolte over å ha fått til. Gården følger retningslinjene for organisk vinmaking og passer i følge Pierangelo perfekt inn i Tommasi sin portefølje.

Paternoster er Tommasifamiliens nyeste ervervelse, en vingård med historie tilbake til starten av 1900-tallet. Vingården er ca 20 hektar og ligger i Barile, Basilicata. Sertifisert organisk.
Her satser de på druene aglianico, moscato og fiano slik de tidligere eierne har gjort i generasjoner, og det er Aglianico del Vulture D.O.C som er den mest kjente appellasjonen.

Øyvind Berg er som nevnt daglig leder i importørfirmaet som importerer Tommasi, han var tilstede på den sjarmerende baren denne dagen for å forsikre seg om at alt gikk som smurt.
Jeg spurte han om hva Tommasi betyr for Norge og han kunne fortelle at Norden og Nord-Amerika faktisk utgjør de største markedene for eksport fra Tommasi.
Salget i Norge tilsvarer ½ flaske vin fra Tommasi pr innbygger over 18 år – og tar vi med salget fra svenskehandel og tax-free – så er det nærmere 1/1 flaske pr innbygger.

Det er er noe å tenke på, jeg lurte derfor på hva det er som gjør at Tommasi er så populært.
«Etter min oppfatning er det flere årsaker til det. De har en smaksprofil som er lett og like av «folk flest». En vin fra Tommasi smaker alltid godt, og folket kjenner seg trygge i sitt valg – uansett hvilket produkt det måtte være. Kvaliteten er jevn år etter år og flasker og etiketter gjenspeiler kvalitet og historie.» forteller Berg.
Og det kan jeg si meg enig i, man vet hva man får når man kjøper en flaske Tommasi. Viner fra Nord-Italia har jo vært veldig «in» i Norge i mange år nå, men det virker litt som om populariteten til de klassiske vinene som for eksempel Amarone og Ripasso har gitt seg litt, hva tenker importøren om det?Ingen tvil om at italiensk vin har opplevd en fantastisk vekst i Norge de siste 10 årene, hvorav Veneto nok har opplevd den største veksten og legger ubeskjedent til at Tommasi’s suksess må få mye av æren for det. Nå opplever Italia og Veneto noe nedgang og enkelte av produktene fra Tommasi følger også den trenden. Tommasi er markedsleder innen Ripasso og Amarone og det er gledelig å se at deres produkter befester sin posisjon på toppen – og til og med viser en pen økning. Kjærlighet til vin fra Tommasi sitter hardt i den norske folkesjelen og jeg er sikker på at den vedvarer.» forteller han. Han forteller også at de kommer til å fortsette å lansere nye Tommasiprodukter hvert år også fremover for å holde interessen for merkevaren vedlike, det blir viktigere og viktigere med kvalitet og prestisje og det kommer derfor flere produkter innen det høyere prissjiktet i tiden som kommer.

Pierangelo tar oss godt i mot denne torsdagen hvor det rusker og river i trærne ute. Inne på Champagneria er det ekte italiensk varme og engasjement.
Vi får en fin innsikt i alle vingårdene til Tommasi, spesielt de tre Pierangelo har tatt med viner fra. De kaller disse tre vingårdene «Triology of Emotions» og de er ekstremt stolt over de 3 ikoniske vinene de produserer der. Disse vinene har 100% Tommasi Family Estates DNA sier Pierangelo og er tydelig personlig engasjert.
Han er også engasjert i dette med miljøvennlig vinmaking, dette har Tommasi drevet med lenge, selv om de ikke nødvendigvis har sertifiseringer å vise frem for alle gårdene og vinmarkene.
På spørsmål om lagring av amarone og når de er på sitt beste sier han at de fleste er på sitt beste når de er rundt 9-10 år, men dette avhenger av produsent, årgang og lagring.

Vinene vi smaker:

Tommasi Amarone Classico 2013 er ung med en veldig fin fruktighet. God preg av mørke bær, kirsebær, tørket frukt og krydder både på aroma og smak. En lett og balansert amarone som sitter godt, tørre tanniner i en lang utgang. Dette er en årgang med meget stort potensiale.

Tommasi Amarone Classico 2010 har en flott utviklet nese, her finner man god fylde, konsentrert fruktighet, tørket frukt, florale toner, krydder og en lang og elegant utgang. Et godt eksempel på en amarone som har fått tid til å vise sitt potensiale.

Tommasi Amarone Classico Ca’Florian 2010 og 2007 kommer begge fra enkeltvinmarken Ca`Florian og har fått 1 av 4 lagringsår på fransk eik (Amarone Classico har kun de 3 årene på slavonsk eik).
Ca’Florian 2010 har en innbydende aroma av mørke bær, godt utviklet, med lett parfymerte toner og krydder. Kompleks både på aroma og smak, fin sødme og toner av tørket frukt og god fylde.

Ca’Florian 2007 er et kroneksempel på en god amarone i en god årgang. Kompleks aroma av mørke bær, tørket frukt, vanilje og sjokolade. Den er fyldig, godt utviklet på smak med konsentrerte toner av tørket frukt, vanilje og modne bær. Lang og elegant utgang.

Casisano Brunello di Montalcino 2012 har en aroma av mørke bær, krydder, godt fruktpreg og hint av fat. Den fremstår godt balansert på smak, kraftig frukt, integrerte tanniner og en tørr utgang. Trenger litt tid i kjelleren, men viser godt potensiale.

Casisano Brunello di Montalcino 2010 Ligner på 2012-årgangen, men viser tydelig hva den har å tjene på litt lagring. Godt utviklede toner av moden frukt, teblader, og krydder. Den er kraftig og viser tydelig lagringspotensiale med gode tanniner og struktur.

Casisano Colombaiolo Brunello di Montalcino Riserva 2011 er en enkeltvinmarksvin, colombaiolo betyr «lille due» og er en 1.8 hektar stor vinmark. Den har en stor og kompleks aroma, deilig preg av mørke bær, krydder og et fint fatpreg. Den er silkemyk og fyldig i munnen, en flott utviklet vin med godt integrerte tanniner og en lang ettersmak.
Denne kommer det kun 60 flasker av til Norge og minst halvparten er til horeca.

Paternoster Don Anselmo Aglianico 2013 og 2010 er av vintypene fra Basilikata som blir kalt «barolo of the south».
Don Anselmo Aglianico 2013 har en aroma av mørke bær, florale toner, krydder og hint av fat. Den har god fruktighet på smak, noe grønner toner og stramme tannier. Meget godt lagringspoteniale.

Don Anselmo Aglianico 2010 har en utviklet aroma av mørke bær, lett parfymert med florale hint, nøtter og fat. En maskulin og strukturert vin som fremviser god frukt og en tørr ettersmak. En god vin som kan lagres videre eller nytes med kjøtt.

Tommasi imponerer som vanlig, og fortsetter å være ett av mine absolutt favoritt vinhus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..