Joseph Drouhin Gevrey-Chambertin 2012

Min kjære får iblant innfall på polet, som å raske med seg en tilfeldig vinflaske til 400 kr en vanlig onsdag. Joseph Drouhin Gevrey-Chambertin 2012 er et resultat av det. Ikke at jeg klager på det!

Joseph Drouhin var en dristig og initiativrik ung mann fra Chablis regionen. På 1880 tallet, i en alder av 22 år, flyttet han til Beaune og startet et vinfirma. Hans mål og visjon var å kunne produsere og tilby viner av ypperste kvalitet. Sønnen Maurice tok over familiebedriften og begynte å kjøpe opp vinmarker i de prestisjefylte appellasjonene Clos des Mouches og Clos de Vougeot.

I 1957 tok Robert Drouhin over etter faren Maurice og utviklet Drouhin eiendommen videre til hva det er i dag. Han kjøpte opp ytterligere vinmarker i kjente appellasjoner, blant annet i Chablis. Her så han tidlig potensialet og var en av de første i Burgund som introduserte ”culture raisonnée”: for å jobbe mest mulig uten bruk av sprøytemidler og andre kjemikalier. Han ansatte også Burgunds første kvinnelige ønolog; Laurence Jobard.

 I dag drives Drouhin av Robert Drouhin sine fire barn, født mellom 1961 og 1968; Philippe, Veronique, Laurent og Frédéric.  De vokste praktisk talt opp i vinmarkene og i vinkjellerne. De har hver og en sin egen rolle i firmaet, og hver og en deler den samme lidenskapen for vin som sin far og farfar. De har ivaretatt tradisjonene, men er ikke vært redd for å være innovative i deres søk etter å finne eleganse og perfeksjon, noe de gjør år etter år med alle sine viner.

Vingårdene: Med sine 73 hektar er Joseph Drouhin en av de største eiendommene i regionen. De eier vingårder i hele Burgund; i Chablis har de 38 hektar, i  Côte de Nuits og Côte de Beaune har de 32 hektar, Côte Chalonnaise har de 3 hektar. Mesteparten er Premier og Grand Cru vinmarker og er plantet med regionens to hoveddruer, Chardonnay og Pinot Noir. Områdene er blitt til over flere år, takket være juridiske kjøp av vinmarker og avtaler og kjøp gjennom familier.  Noen av vingårdene er av de mest berømte, som Clos des Mouches, Montrachet Marquis de Laguiche, Musigny, Clos de Vougeot, Corton-Charlemange osv.

For viner som Village eller regional appellasjon supplerer Drouhin druer fra druedyrkere de har jobbet med i lang tid, og som deler deres filosofi av perfeksjon. Fra og med årgangen 2008 er ”Vaudon” assosiert med Joseph Drouhin sine viner fra Chablis, som en allianse til områdets historiske terroir. ”The Moulin de Vaudon”, som Joseph Drouhin i dag eier, er en 1800-talls vannmølle som står på elven Serein, i nærheten av Grand Cru vingårdene i Chablis. Med dens unike plassering i hjertet av eiendommens 38 hektar vingård, er dette historiske bygget blitt hovedkvarteret til Joseph Drouhin i Chablis.

Vinstilen til Joseph Drouhin: Drouhin huset verdsetter eleganse og perfeksjon. ”the Joseph Drouhin style” er en blanding av; balanse, harmoni, finesse og karakter. Dette er noe de er kjent for over hele verden. Når vinen er ung er den fruktig med aromaer, mens med litt aldring har viner fra ”store” vingårder/appellasjoner stor kompleksitet. Noen viner er det mulig å lagre i 40 år eller mer.

Å kunne få fram den eksakte karakter av jordsmonnet er deres første prioritet, derfor har de valgt å dyrke økologisk (fra 1990) og biodynamisk (fra 1999) hvor deres filosofi er: ”to bring natural answers to natural problems”. De respekterer og ønsker kun kvalitetsjord i deres vinmarker, derfor ploger de med hest, lar gresset gro mellom vinrankene og bruker naturlig kompost. De dyrker vinstokker i deres eget ”nursery” / drivhus for å forsikre og bevare dens genetiske opprinnelse og kunne ha 100% kontroll på kvaliteten.
De har valgt tett plantetetthet, opp til 12500 pr hektar, hvor røttene vil søke så langt ned i jorden som mulig, som gamle vinstokker. I tillegg ønsker de et lavt utbytte da druene vil utrykke jordsmonnet best mulig.  De plukker druene i små kasser for å beskytte og bevare druene så godt som mulig.

Tilbake til Joseph Drouhin Gevrey-Chambertin 2012;  Pinot noir druene kommer fra vinmarkene i Gevrey-Chambertin, vinen er lagret 14-18 måneder på fat, hvorav 20% er nye.

Vi dekanterer såklart flasken, den lukter helt greit før jeg setter den på bordet. Vi har spist tidlig middag, barnet vårt sover og vi har rigget oss til foran tv`en med en film og skal kose oss med en god vin.
Jeg heller vin fra karaffelen over i våre nyervervede burgundglass og svirrer på glasset. Først får jeg toner av røde bær, så kommer en snikende mistanke…

vinen er korket. Den andre vinen på en uke, men definitivt den dyreste av de to. Vond lukt av brent tre og en vond og lang ettersmak gir ingen tvil om at det er infeksjon i vinen.
Etter noen banneord, helling av vin tilbake på flaske og rekorking, for så å sette den noe fornærmet i skammekroken i gangen hvor den skal stå til jeg skal levere den tilbake til vinmonopolet, går jeg ned i kjelleren og henter en ripasso.
Alt for søt men sabla god når en er litt sur på en tirsdag.

Vil nevne at jeg er glad vi har en slik ordning med at man kan levere tilbake vinen på vinmonopolet, da får man enten pengene tilbake, eller ny flaske. Nå er dessverre 2012 årgangen utsolgt, men jeg skal bestille 2013 og krysser fingrene for at det blir en flott smaksopplevelse.

2 kommentarer om “Joseph Drouhin Gevrey-Chambertin 2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..