Nervi Gattinara Vigna Molsino 2011

Fra det eldste offisielle vinhuset i Gattinara (nå ute i 2013-årgang); Nervi Gattinara Vigna Molsino 2011! (Jeg fikk den i bursdagsgave av min mann i fjor, sammen med noen ypperlige øredobber av en designer fra samme land)

Det var også i 2011 at en gruppe nordmenn fikk klørne i noe av dette vinhuset fra Piemonte, det må da tyde bra!
Frem til 60-tallet var Azienda Vitivinicola Nervi en av Italias mest kjente Nebbioloprodusenter, de hadde jobbet målrettet siden etableringen av vinhuset i 1906.
Gattinara er fra gammelt kjent som den fremste appellasjonen i Nord-Piemonte, på linje med Barolo og Barbaresco, men har mistet mye av sitt gode ry.
Og her var altså Nervi kongen på haugen og produserte 500.000 flasker i året, dessverre mistet Gattinara arbeidskraft til industrien i Torino og Milano i etterkrigstiden og mange vinmarker ble lagt brakk.
I 1990 fikk Gattinara sin velfortjente DOCG-status og man kunne begynne å bygge opp igjen det mange hadde mistet i området.

Det er i dag en gruppe nordmenn og Italienere som eier Nervi; Erling Astrup, Luca de Marchi, Christopher Moestue, Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred og Daniele Dinoia.
Det var vinentusiasten Erling som bestemte seg for å redde Nervi fra å bli solgt og delt opp, han hadde smakt viner fra vinhuset tidligere og blitt mektig imponert.
Gruppen satser på typeriktige og klassiske viner fra området, ikke bare toppvinene får fokus men også de enkleste vintypene vinhuset kan tilby.
«Nye Nervi» skal få bedre vinifikasjonsutstyr, vinmarkene skal dreneres og replantes, det skal bli mindre avkastning på plantene og nøye vurdering av innhøstningstidspunkt.

I dag dyrker Nervi 24 hektar med nebbiolo, det er især Molsino vinmarken som det satses for fullt på, dette er Nervis eldste og mest velrenomerte vinmark.
Nervi eier også vinmarkene Casacca, Garavogle og Valferana og de ligger så høyt som 420 m.o.h og vinrankene er mellom 10 og 40 år gamle.
Fjellet Monte Rosa, som er Europas nest høyeste fjell, beskytter mot nordlige vinder og sørger for passende mengder regn.
Leirinnholdet er høyt, og ligner på jordsmonnet vi finner i Serralunga, Barolo.
Vulkansk grus og fraværet av kalk, gir godt og syrlig jordsmonn.
Druene blir høstet for hånd, og senere både fermenteres og lagres vinen i store eikfat.
Gruppen som overtok i begynte umiddelbart den tidkrevende prosessen med å gjøre gården økologisk sertifisert.

Nervi Gattinara Vigna Molsino 2011 er produsert på 100% Nebbiolo, har vært gjæret langsomt i store brukte eikefat og sementtanker og modnet 48 måneder på fat og 12 måneder på flaske før salg.

Vinen har en fint utviklet aroma av tørket frukt, teblader, mørke bær, litt krydder og fat. Den har en godt utviklet og fyldig smak med preg av mørke bær, litt florale toner, krydder og fat. Lang og fast ettersmak.
Skikkelig kosevin du har hele lørdagskvelden!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..