Ønskereise: Ribera del Duero.

reklamelenke

Jeg skriver jo en del om reiser jeg har vært på, men det må da være innafor å skrive om reiser man har lyst på også? Kom gjerne med tips om du har besøkt denne vinregionen, den står hvert fall på ønskelista mi!

Ribera del Duero
Vinregionen ligger litt over en times tur fra Madrid, og når Madrid er verdens høyeste hovedstad sier det seg selv at mange vinmarker i området også ligget høyt. Ribera del Duero er den vinproduserende parten av regionen Castilla y Leon, her kalles tempranillo «tinto fino» og området er kjent for en del kultviner som Vega Sicilia.
Castilla y Leon er en såkalt autonom region, det vil si selvstyrt region, slik Spania har flere av.
Faktisk har Spania hele 17 autonome regioner, hvorav nevnte region er den største.
Og som navnet tilsier har også regionen en del castillo`er man kan besøke:

(bilder med tillatelse fra Winetourismspain)
Her er det mange fine byer og steder å besøke, hva med et besøk i den nydelige byen Salamanca, se en vaskeekte romersk villa fra 400-tallet eller en tur med luftballong?

Men det er vin vi er mest interesserte i, ikke sant? Det andre kan vi gjøre sånn i mellom slagene… Ribera del Duero har en egen appellasjon, en DO som det heter i Spania, som de fikk i 1982. Området ligger langs elva Dueros øvre løp, sentrert om byen Valladolid, og det har faktisk blitt dyrket druer her i tusenvis av år.
Før de fikk DO-status på 80-tallet ble druene solgt til kooperativer og solgt som bulkvin. (Du kan lese mer om regionen her)
Området har middelhavsklima med et kontinentalt preg, siden det ligger så høyt kan temperaturene veksle mellom +40 grader om sommeren og -15 om vinteren. De har også relativt lite nedbør.
Her dyrkes mest tempranillo, men også garnacha (grenache), cabernet sauvignon, malbec og merlot dyrkes i noen utstrekning, men primært for blanding med tempranillo.
Hvis du ikke har smakt tempranillo fra Ribera del Duero så kan den sammenlignes med kraftig cabernet sauvignon.

Som dere ser er området ganske røft, perfekt for vinplanter som trenger å bli litt oppmuntret til å lete etter vann i bakken for å produsere konsentrerte druer. Vinene her blir laget for lagring, de er kraftige med god syre og strukturerte tanniner. Skal de drikkes unge bør de drikkes med mat til. Og maten i Ribera passer selvfølgelig til vinene som blir produsert her, kraftige kjøttretter, gjerne fra grillen og rike pastaretter.

Det er selvfølgelig litt forskjell på hvordan vinmakerne lager vinene sine her også, slik som i resten av den vinproduserende verden. Noen lager kraftpakker av noen viner som lagres på nye franske eikefat, mens andre lager mer rustikke og runde viner som lagres på amerikanske eikefat.

Det går selvfølgelig an å leie seg bil i Madrid å kjøre til Ribera del Duero, men så er det det med vindrikkingen da… Madridwine.com har en spesialsydd tur som jeg syns ser flott ut, les om den her.
Da blir du hentet og kjørt tilbake til hotellet ditt i Madrid i minibuss, vinsmaking på 2-3 vinhus, tradisjonell lunsj med vin på et vinhus eller restaurant, og sightseeing! Man får sett både slott, rester etter romerne og vin, et skikkelig kinderegg. Dette er også en av de turene med få personer, 2-7 i følge nettsiden.
Jeg har vært på mange slike turer i ulike land, og det er definitivt å anbefale å velge turene med få personer.

Funfacts:

  • Visste du at når Ribera del Duero fikk sin DO-status i 1982, så fantes det bare 9 vinhus her? I dag er det 270.
  • For at en vin skal ha DO-status må den inneholde minst 75% tempranillo.
  • Rioja og Ribera del Duero vil ha vinen minst ett år på fat når det kommer til Crianza (resten av Spania har 6 måneder).
  • Tinto fino blir sett på som en klone av tempranillo fra Rioja.
  • Det finnes 84 rødviner fra Ribera del Duero på vinmonopolet.

 

En kommentar om “Ønskereise: Ribera del Duero.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..