100 år gammel vin.

For en stund siden smakte jeg en 100 år gammel vin. Det vil si, årgangen var 2016, men måten vinen ble lagd på var slik som de gjorde det for 100 år siden.

Vinen jeg snakker om ble produsert på Hippocrates Garden på den greske øyen Kos.

Hippocrates Garden er et kulturelt senter / museum som produserer vin på gamlemåten. Her er hele anlegget bygd opp som en eksakt replika til en bosetning i år 500 før Kristus, med bygninger, teater og hage.

Det er utrolig interessant å rusle rundt å se hvordan det kunne ha sett ut for 2500 år siden. Det er moro å la tankene fly til Hippocrates tid blant rosmarinplanter og steinformasjoner.

Som nevnt lager de også vin, druene til vinen tråkkes i dette karet og juicen renner ut av munnen på kreaturet:

Under ser dere resten av utstyret brukt i vinmakingen.

 

Druene brukt i vinen er den lokale druen Agiorgitiko Nemeo og navnet er Eros. Den er selvfølgelig helt organisk/økologisk og ikke tilsatt sulfitter eller andre ting som ikke fantes før.

Da jeg besøkte stedet i September hadde de dessverre ikke vin tilgjengelig som jeg kunne smake, men den hyggelige kvinnen som drev stedet lovte å sende meg en flaske…

Jammen dukket det ikke opp en flaske i posten ca. et år etter at jeg var der, en utrolig hyggelig overraskelse.

Mer rustikk vin skal du lete lenge etter.

Vinen har en dyp og mørk farge, veldig smal kant i glasset. Den er ren på aroma og har en utrolig spesiell aroma, dette lukter ekte naturvin! Man kjenner igjen luktene fra urtehagen, rosmarin, eucalyptus og andre urter. Den er tørr og krydret, litt tykk konsistens, et litt kokt preg på grunn av manglende syre og lakrispulver i en lang ettersmak.

En veldig spesiell vin det er moro å ha smakt, dette er ikke kosevin men en kuriositet. Jeg smakte den til lammekjøttboller med tzatsiki, og den funket ikke halvgærnt til det fete lammekjøttet.

Var alt bedre før? Tja, vinen har hatt godt av en moderne utvikling hvert fall.

Ta gjerne turen innom på Hippocrates Garden hvis du er på Kos, hvis du er heldig har de kanskje en 100 år gammel vin til salgs også!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..