Kabinettsmaking i Mosel.

(tidligere publisert på nvkf.no)

Under Mythos Mosel vinfestivalen i mai var pressen invitert på en spesiell smaking hos vinhuset Selbach-Oster, her hadde fire vinhus gått sammen for å vise frem en vin de mener er undervurdert, nemlig Kabinett.

Kabinett er den lavest rangerte vinen av vinene på det tyske kvalitetssystemet som heter Prädikatswein, den er produsert på fullt modne druer og det er ikke lov å tilsette sukker.
Dette med at Kabinettvin ligger nederst på stigen gjør jo at mange regner den som «dårlig», det ville vinprodusentene Selbach-Oster, Würtzberg, Loewen og Julius Treis gjøre noe med denne dagen, hvert fall for et knippe heldige, spyttende mennesker som var i Mosel denne dagen.

Weingut Würtzberg (tidligere Dr. Siemens) som har 14 hektar, hvorav 9 riesling, 3 pinot blanc og 1 hver av pinot noir og auxerrois, var førstemann ut.
De produserer druer i bratte bakker over Saarelven, nærmere bestemt de to vinmarkene Serriger Herrenberg og Serriger Würtzberg.
2017 Serriger Würtzberg Kabinett «Alte Kupp» («gammel bakketopp»): Intens og konsentrert aroma av ung og fersk frukt, smaken er meget godt balansert med god frukt, god syre og elegant og lang ettersmak.
2010 Serriger Würtzberg Kabinett: Konsentrert og fint utviklet aroma med moden gul frukt, florale hint og tropiske toner. Balansert fruktighet i munnen, fin syre og en god ettersmak. Har absolutt blitt flott med 8 år på baken.

Weingut Carl Loewen ledes an av den unge og utrolig dedikerte Christopher Loewen, en mann som har oppnådd utrolige resultater på de få årene han har ledet vinhuset. Selvfølgelig godt hjulpet av sin far Carl og vinmarkene de har eid i over 100 år.
2017 Longuicher Herrenberg Kabinett: Intenst mineralpreg på nesen, konsentrert sitrusfrukt og hint av urter. Fruktig og saftig på smak, konsentrert frukt, godt balansert og en lang og elegant ettersmak. For oss i Norge er det galskap at slike viner med slik kvalitet koster rundt 10 euro i Tyskland.
1997 Leiwener Klostergarten Kabinett: Innbydende aroma av moden gul frukt, søtlige sitrustoner, konsentrert. Pent utviklet og konsentrert frukt på smak, meget godt balansert, lette hint av honning og sitrus. Lang ettersmak. En av favorittene på smakingen.

Verten og vinhuset Selbach-Oster blir presentert både av far og datter, Johannes og Hanna, i sitt splitter nye og moderne vinsmakingsbygg. Familien har drevet med vin siden 1600-tallet og har i dag 16 hektar vinmark i de beste åssidene i Zeltingen, Wehlen, Graach og Bernkastel.
2017 Zeltinger Schlossberg Kabinett: Fint mineralpreg på nesen, våt stein, litt røyk, epler og sitrus. Den har god fruktsødme på smak, godt syrebalansert og sitter godt i munnen.
1990 Zeltinger Schlossberg Kabinett: Noe beskjeden aroma, gul frukt, hint av petro og flint. Smak preget av moden frukt, litt slapp.
1986 Zeltinger Himmelreich Kabinett: Deilig og innbydende aroma av honningmelom, moden sitrus og hint av mineraler. Skuffer litt på smak, selv om den fremstår balansert, litt tam.
1983 Zeltinger Himmelreich Kabinett: Fint utviklet nese med moden frukt, sitrus og mineraler. Litt anonym på smak med klassisk modent eple og uspenstig sitrus. Det sies at Selbach har at et lite kvalitetsskille på 1990-tallet, det kan bekreftes senere på dagen da undertegnede smaker andre og nyere viner fra vinhuset som imponerer.

Julius Treis drives av Tobias Treis, han har 7,9 hektar vinmark hvorav 80% er riesling. Familien har produsert druer siden midten av 1600-tallet og har siden 2008, da Tobias tok over, hatt en oppsving i kvalitet.
2015 Mullay-Hofberg Kabinett: Godt konsentrert nese, lett aromatisk, god frukt og sitrus. Smaken skuffer ikke med konsentrasjon, frisk og god frukt, meget balansert syre og totalsett en vin som sitter veldig godt i munnen.
1998 Reiler Mullay-Hofberg Kabinett: Litt lukket aroma, er vinen i en bølgedal? Hint av fruktige epler og sitrus. Mild og noe tam på smak, dempet frukt og syre.
1975 Reiler Sorentberg Kabinett: Deilig og utviklet aroma, komplekse toner av honningmelon, søtlig sitrus og hint av petro. God og fruktig på smak, fortsatt litt spenstig syre, sitter godt i munnen. Flott vin.

Reise i samarbeid med Moselwein

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..