Guigal Côtes du Rhône 2015

Guigal Côtes du Rhône 2015 har kommet på vinmonopolet, i perfekt tid til høstens viltkjøtt og lam. Mange har fått med seg at 2015-årgangen var bra i mange land, og hos mange produsenter. Dette gjelder også hos Guigal som har fått relativt gode poengscorer for årets årgang!

Etienne Guigal etablerte vinhuset Domaine Guigal i Ampuis i Nord-Rhône rett etter andre verdenskrig, i 1946. Da hadde han jobbet seg opp fra å være hjelpegutt som 12-åring på tidlig 1920-tall til å bli ansvarlig for kjelleren hos vinhuset VIdal-Fleury.
Etienne ble totalt blind etter en øyesykdom og sønnen Marcel tok over etter faren i 1961 som 17-åring, da hadde Etienne produsert hele 65 årganger og vinhuset produserte ca. 70.000 flasker i året. Etienne ga seg selvfølgelig ikke helt og var en hjelpende hånd på sidelinjen så lenge han klarte.
De arbeidet også som negocianter i tillegg til arbeidet med sine egne vinmarker.

Marcel Guigal utviklet vinhuset til å bli en internasjonal suksess på 80-tallet, mye hjulpet av de første årgangene som fikk hundre poeng hos Robert Parker fra de tre cru-vinmarkene hans.
Han kjøpte opp sin gamle arbeidsgiver Vidal-Fleury i 1984 og tilførte viktige vinmarksandeler til den eksisterende porteføljen, inkludert syv hektar toppvinmarker i Côte-Rôtie.
Han har i ettertid kjøpt flere vingårder og vinmarker i dette området og eier nå hele 23 hektar i Côte-Rôtie, i tillegg til innkjøpte druer fra 45 druedyrkere.
Totalt produserer Guigal fem ulike Côte-Rôtier og vinhuset får æren av å gi området det gode ryktet det etter hvert har fått.
Guigal har også vinmarker i Condrieu, Hermitage, Crozes-Hermitage, St. Joseph, Gigondas og Châteauneuf-du-pape og markerer seg som en stor produsent også i areal.
Vinhuset produserer nå ca. 3.5 millioner flasker i året og det er Philippe Guigal, Marcels sønn, som i dag driver E. Guigal.
Vinhuset har blitt et viktig referansepunkt i Rhônedalen og produserer kvalitetsvin år etter år.
Den lille landsbyen Ampuis er i dag et lite vinparadis en halvtimes kjøring sør for Lyon, her har Guigal jobbet for å bevare alle de gamle vinmarkene og ikke minst restaurert slottet Château d’Ampuis (fra ca. 1200-tall) de nå bor i.

Guigal Côtes du Rhône 2015 har år etter år fått gode terningkast og skussmål, spesielt 2013-årgangen var meget bra, nå seiler 2015-årgangen opp til å bli bedre!
Vinen er produsert på 50% Syrah, 40 % Grenache og 10% Mourvèdre og har vært lagret 18 måneder på fat.
Robert Parker’s The Wine Advocate gir vinen 89-91 poeng og skriver «The 2015 Cotes du Rhone marks a terrific return to form for this cuvée. It’s intense and peppery, with concentrated black cherry fruit, a medium to full-bodied palate and a long finish.»
Vinen har en innbydende og intens aroma av mørke bær, kirsebær, plommer, krydder, pepper, hint av animalske toner og fat.
Den er fyldig og rik på smak, runde bærtoner, preg av lett moden frukt, god syre og integrerte tanniner. Lang og balansert ettersmak.
Prisen på vinen har økt kun med 8 kroner siden den flotte 2013-årgangen og kan fortsatt ansees som et meget godt kjøp. Utrolig flott til viltkjøtt og lam.
Finnes også i magnumflaske om dere er flere til bords.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..