Jakob Schneider

(Tidligere publisert på nvkf.no)

De tre vinene den tyske produsenten Jakob Schneider har på markedet i Norge passer godt til julematen, disse vinene fra de enormt bratte bakkene i Nahe er ekte håndverk! Alle tre fremstår som et godt kjøp i sine prisklasser.

Jakob Schneider er en av de eldste familiegårdene i Nahe og har historie helt tilbake til 1575. De er omgitt av de beste vinområdene i Nahe og ligger idyllisk til ved landsbyen Niederhausen og nær elven. I juli i sommer tok Jakob junior med meg og et knippe andre vinskribenter med på en liten tur gjennom vinmarkene, hvor han både viste frem det unike «terroiret» og sin entusiasme for vinmaking.
Familien har alltid vært hengiven til vin, men har siden 1901 hatt fokus på dyrking av høykvalitetsvin fra de bratte områdene. I dag er det tre generasjoner som jobber side om side på vingården.

Alle «Schneiderne» jobber for å sikre at de høye forventingene til deres viner blir møtt med den samme jevne kvaliteten hvert eneste år. De kultiverte vinområdene består av 18 ha. Åttifem prosent er beplantet med Riesling druer og resterende med Grauburgunder, Weissburgunder og Spätburgunder. De produserer ca. 120 000 til 150 000 flasker per år.
Jakob Schneider Senior tar seg av vingården og takket være ham så er vingården bærekraftig kultivert på en optimal måte. Hans lange erfaring og instinkter sier ifra hvilken jobb som må gjøres når til enhver tid.
Jakob Schneider Junior er ansvarlig for modningen av vinen i kjelleren. Istedenfor å følge vanlig brukte standarder, så jobber han med nymoderne metoder og konsentrerer seg om de individuelle utfordringene hver årgang har. Han fintuner hver enkelt vinmark ved hjelp av sine sanser.
Monika Schneider tar seg av kundene, salg, markedsføring, regnskap og all logistikk.
Bestemor Liesel er sjelen i vineriet. Den muntre seniorlederen har brukt 40 år på å serve kundene og underholdt dem med vindikt innimellom.
Den yngste damen i Schneider familien kommer fra Palatinate regionen og er en kvalifisert vinekspert; Laura Schneider, hun er involvert i de mange ulike områdene av driften samt passer familiens barn.

Laura er også med på rundturen i vinmarkene, det er tydelig at hun også er hengiven til både vinmarkene og sin mann Jakob. Hun forteller at det er et stressende liv å holde på med vin, turisme og familieliv med flere små barn. Men at dagens utflukt er et hyggelig avbrekk og som en liten piknik.
Hun og mannen ler og koser seg gjennom hele turen og det setter sitt preg på stemningen, en hyggelig tur gjennom Nahes bratte og mineralske vinmarker.

Jakob Schneider Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Trocken 2017 er relativt ny på vinmonopolet. Druene kommer ifra den kjente enkeltvinmarken Hermannshöhle i Niederhäuser som har en lutning på 60 grader med en eksponering mot sør og sør-vest. Jordsmonnet består av grå skifer, vulkanske steiner som porfyr og melafyr samt sandstein. Vinrankene er min. 35 år gamle.
Vinen har en innbydende aroma av gul frukt, epler, intense toner av hvit stenfrukt og hint av mineraler. Vinen er fyldig og rund, godt balansert sødme/syreforhold, komplekse og rike smaker av gul frukt, modne epler og sitrus. Lang og konsentrert ettersmak.

Weingut Jakob Schneider Niederhäuser Rosenheck Riesling trocken 2016 kommer fra en enkeltvinmark som er sør-vestvendt med jordsmonn av skifer. Vinmarken er totalt 17 hektar hvorav Jakob Schneider eier et par av de. Den er minst 25 år gammel.
Vinen har en ung og frisk aroma av modent eple, sitrus, florale toner, hint av mineraler. Den er fyldig med god fruktsødme, god syre, følger nesen og sitter godt og lenge i munnen.

Weingut Jakob Schneider Grauschiefer Riesling Trocken 2016 er en såkalt «estate Riesling», som kommer fra Jakob Schneiders egne vinmarker og fra utelukkende to enkeltvinmarker; Niederhäuser Stinwingert og Rosenheck. Vinrankene er minimum 15 år gamle og jordsmonnet består av store skifer-plater som har egenskapen å bevare varmen jevnt  hele dagen og natten jevnt for å få en god vokse-og modnings-sesong.
Vinen har en elegant nese med friske epler, pære, sitrus og mineralske hint. Den er fruktig og fyldig på smak, lett og balansert sødme, fin syre og en lang, tørr og mineralsk ettersmak. Meget godt kjøp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..