Italias minste DOCG.

Alle har hørt om Chianti, Brunello, Vino Nobile… Men ikke alle har hørt om Italias minste DOCG som ligger i samme område! Carmignano DOCG er i tillegg en av Italias eldste appellasjoner, og verd å bli kjent med!

Det var den kjente Medicifamilien som ville ta vare på denne vinregionen som per i dag kun har ca. 200 hektar DOCG vinmark samlet, 120 er i tillegg klassifisert som IGP, noe som gjør at man totalt får 320 hektar. Regionen baserer seg rundt byen Carmignano, ca 16 km nord-vest for Firenze.
Vinene her må bestå av minst 50% sangiovese og ellers Cabernet Franc, Canaiolo Nero, og Cabernet Sauvignon fra 10-20%, og opp til 5% Mammolo, Colorino, Trebbiano og Malvasia.
Til sammenligning med for eksempel chianti har vinene typisk litt lavere syre og høyere tanninnivå, innblandingen av Cabernet Sauvignon gir vinen mer sjokoladepreg til frukten og bedre lagringspotensiale.
De har også en DOC for deklassifiserte DOCG eller yngre viner kalt Barco Reale og de produserer også noe rosèvin og Vin Santo.
Under Anteprime I Toscana er det selvfølgelig vis ett stort antall av viner fra denne appellasjonen å smake, men vi er så heldige at vi har 7 på vinmonopolet også!

Undertegnede har smakt:
Ambra Carmignano Riserva Elzana 2015 (Finnes nå i 2013-årgang på VP): Kompleks og flott nese med mørke bær, lett utviklet, krydder, mokka og vanilje. Den er kompleks, strukturert og har god syre, godt balansert og lang ettersmak. En god vin i en meget flott årgang det er verd å holde et øye med når kommer
Ambra Montalbiolo Carmignano Riserva 2015 (2012 på VP): Innbydende og kompleks aroma, mørke bær, utviklet, florale hint og krydder. Den har god fylde og syre, godt strukturert med flotte tanniner og en milelang ettersmak. Også dette en utrolig flott vin i en super årgang.
Villa di Capezzana Carmignano 2016 (2013 på VP): Vinen har en flott nese med friske mørke bær, allerede lett utviklet, krydder og hint av fat. Den er kompleks på smak, god fylde og syre, meget godt balansert vin med lang ettersmak.
Capezzana Trefiano Carmignano Riserva 2015 (2012 på VP): Kompleks nese med mørke bær, krydder, hint av urter og fat. Den er fyldig, kompleks, har god frukt og syre, fint og integrert fatpreg i en lang ettersmak. Også her en meget god årgang.

En kommentar om “Italias minste DOCG.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..