I morgen åpner ferieparadiset Saalbach!

I morgen, den 11. juni, åpner ferieparadiset Saalbach i Østerrike igjen. Det passer derfor bra å dele inntrykkene jeg fikk da jeg besøkte denne flotte friluftsregionen i fjor:

Østerrike og fjellområder som Saalbach har et rykte på seg for å være en flott skidestinasjon, og det er det for så vidt også. Men østerrikerne satser nå også på helårsturisme, spesielt satses det barnefamilier, sykkelturister / downhill sykling og fjellgåere.
Undertegnede med 8-åring ble i august i fjor invitert en helg for å sjekke ut Saalbach som sommerdestinasjon!

Hinterglemm.
Vi ble innlosjert på Hotell Unterschwarzachhof i sentrum av Hinterglemm, som er en del av Saalbach-Hinterglemm kommune.
Dette skulle vise seg å være et utrolig flott og familievennlig hotell, med store rom i ekte hyttestil, badebasseng både inne og ute samt SPA.
Vi oppdaget allerede den første morgenen at hotellet også scorer full pott på den kulinariske delen, frokostbordet nærmest bugner over av lokalproduserte oster, skinker, pølser og andre godsaker, i tillegg til de obligatoriske elementene som egg, bacon, ferskt brød, yoghurt osv. Perfekt start på dagen før en lang dag i fjellene.
På hvert bord ligger hver morgen en liten hilsen med værrapport, dagens massasjebehandliger man kan bestille seg, tips til ting å finne på i nærområdet og ting som skjer, samt dagens middag for de som har halvpensjon.
De arrangerer også aktiviteter for barn på hotellet med for eksempel felles lunsj, besøk på en nærliggende gård med geiter, gåtur på fjellet, håndarbeid med mer.
Ønsker foreldrene middag i fred og ro har de også felles middager for barna.


Naturparadis.
Det er mange sykkelentusiaster i omløp på vei opp på fjellet, noen sikter seg inn på de ekstreme løypene som går i sikk sakk nedover fjellsidene, andre har EL-sykler og skal på langtur.
Vi skal utforske en av de mange aktivitetene som er lagt opp for barnefamilier og hopper på et artig lite tog som skal ta oss til Treetop Path og Golden Gate Bridge of the Alps i Lindlingalm.
Vi er heldige med været og solen skinner med 30 varmegrader.
Lindlingalm ser ut som en liten perle der vi ankommer tøffende med traktortoget, her blir man satt av ved en herlig vannoase som er perfekt å kjøle seg ned i for store og små.


De har også en egen trampolinepark, restaurant, en lekepark i tre, Europas høyeste zipline park, den kjente Golden Gate brua og ikke minst den spennende Baumzipfelweg-stien i skogen som vi sikter oss inn på.
Først må vi over den 200 meter lange brua som ligger 42 meter over bakken, da kiler det godt i magen.


Men den grønne nisselua vi har fått utdelt er på, og vi kaster oss i gang med aktivitetene i skogen på den andre siden.
Til tross for at det er midt i sommerferien, helg og flott vær er ikke stedet overfylt, det er nesten ikke kø noe steder. Østerrikerne er jo som tyskere i forhold til organisering og både voksne og barn bidrar til at alt flyter fint i løypene.
Vi tar hele Baumzipfelweg-stien med 11 tårn og plattformer, hvorav det høyeste punktet er 30 meter over bakken, med mange praktiske oppgaver, fysiske utfordringer og leker underveis.
Så står aktivitetsløypa for tur, hvor barnas balanse og koordinasjon settes på en moro test.
Store og små storkoser seg i den lune skogen!


Timene går fort, og etter tid i trampolineparken tar vi lunsj på restauranten.
Her serveres tradisjonell østerisk mat med flott utsikt over området, folk traver forbi med staver og sekker, to griser (Schnitzel Fritz og Kotlett Emma) ligger å sover like ved og en geit er opptatt av å tigge nistemat av forbipasserende.


Dette er et rent naturparadis.
På ettermiddagen tar vi toget hjem til landsbyen og slapper av ved og i bassenget på hotellet, før vi får en deilig 4-retters middag. Man sover godt i fjelluften etter en slik dag.


Fjelltur.
Etter nok en god frokost dagen etter er vi klar for en skikkelig fjelltur, vi tar gondolbanen opp Reiterkogel og kommer opp på et panoramisk platå.
Her starter utallige gåruter og sykkelstier, og flere veier går til aktivitetsområder for barn med lignende aktiviteter som vi var på dagen før.
Vi tar derimot fatt på veien mot Reiteralm og passerer både gressende kyr, blomsterenger, lekeplasser og små innsjøer på veien. På et tidspunkt passerer vi en urtehage midt oppe på fjellet, hvor en kan rusle mellom forskjellige urter og blomster, lukte og lære.
Det er lett å finne frem dit man skal med hypping skilting og fine veier.
I Reiteralm står en piknikkurv å venter på oss, dette kan man bestille på forhånd og koster i underkant av 70 euro, da får man mat og drikke til minst 3 personer.


Denne tar vi med oss videre inn i en dedikert «velværeskog» som hører til restauranten, med fine stier, benker og lavoer. Vi nyter så en deilig lunsj i de rolige skogene, kun avbrutt av blide og hilsende østerrikere på tur.
Gode og mette ruslet vi tilbake til gondolen før vi tok turen til Saalbach landsby for å se på den årlige Farmers Marked festivalparaden, en artig event hvor de kler seg i tradisjonelle klær både til fots, på hest og vogner.
Det er masse liv og det skåles i lokale viner og øl mens de passerer. Det er tydelig at dette er årets høydepunkt for mange!

Landsbyhygge.
Dagen etter er landsbyen fylt av boder av forskjellige slag, alt fra trekunst til hjemmelagde matvarer og juggel. Vi handler, smaker og koser oss gjennom gatene, og stopper for en hveteøl og pretzel da et lokalt band spiller opp på en scene. Med ekte «ompa» musikk er stemningen god.
Vi har fått utlevert et kort som heter Joker Card på hotellet, noe som gir tilgang til mange gratis aktiviteter, dette får man når man bor på hoteller som samarbeider med den lokale turistforeningen.
En av aktivitetene er mini golf, en imponerende og lang bane ligger på en av hotellene i byen og den må selvfølgelig testes.


Andre fordeler er gratis inngang på et stort badeland i området, alle gondolbaner, guidede turer og rabatt på en mengde attraksjoner.
Tiden går så alt for fort når været er fint, stemningen er god og det er mye å finne på. Med strålende sol og 30 varme er det også fristendene å bruke litt tid ved bassengkanten. Ingen savner det såkalte syden denne helgen.
3 dager her er ikke nok til å oppleve alle mulighetene, og vi har flere ting på lista vi kunne tenke oss å gjøre. Det er bare å sette i gang å planlegge den neste sommerferien.

For de som reiser uten barn og har lyst på noen utfordringer i ferien er det også gode muligheter her. De har blant annet en organisert gåtur på 9 timer, 24 kilometer og 1413 meter i høydeforskjell hvor en er på syv forskjellige topper i Saalbach-Hinterglemm.
De har også litt snillere turer med fem fjelltopper og mer fokus på naturen.
Det er lett å finne gode kart over området, og hvis en liker det litt mer moderne har de også en app med detaljerte stier med GPS-sporing.


-Saalbach og Hinterglemm er to landsbyer som ligger henholdsvis 1003 og 1040 meter over havet. Den høyeste fjelltoppen er Spiegelhorn (2044 meter) i nord og Hochkogel (2249 meter) i sør.
-Den nærmeste flyplassen er i Salzburg, men transport kan arrangeres også fra Innsbruck og München flyplass. Det enkleste er å leie bil selv eller bli hentet av et selskap fra Saalbach. Man kan også ta tog til Maishofen eller Zell am See og så bytte til lokalbuss.
-Om vinteren finner man 55 heiser som gir tilgang på 200 km alpinløyper, mens om sommeren er 4 gondolbaner åpent til over 400 km med stier for fotturister og stier for mountainbikere.
-Det arrangeres mange festivaler i området året rundt, fra motorsykkelfestivaler, fjelløp, trekunst, World Games of Mountainbiking, og ulike skifestivaler for å nevne noe.
-Joker Card er genialt å få tak i, i tillegg til nevnte fordeler har man også gratis lokalbuss og tog i området samt til Zell am Zee.
-Festivalen Farmers Market arrangeres hver høst og er en skikkelig vitamininnsprøytning av lokal kultur.

For mer info om destinasjonen kan du gå inn på Saalbach, eller mer info hotellet her: Hotell Unterschwarzachhof.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..