Schlossgut Diel

(Tidligere publisert på nvkf.no)

En varm dag i juni svinger jeg og noen andre damer på en «Women and wine» tur i Tyskland inn på en gårdsplass i Dorsheim, eiendommen som med det ikoniske slottstårnet ligger nord i vinregionen Nahe. Eiendommen på 25 hektar vinmark drives nemlig av en dame, og det er den grepa eieren Caroline Diel som tar i mot oss i hagen – med flaskevis av de populære musserende vinene de produserer.

Caroline har hatt fullt ansvar på gården siden 2006 og tok da over roret til en vingård med lang historie. Peter Diel kjøpte nemlig slottet Layen i 1802, med omkringliggende vinmarker og beiteland fra Baron Wolfgang Heribert von Dalberg.
Siden da har 7 generasjoner jevnt og trutt oppgradert, utvidet og utviklet kvaliteten til det bedre på Schlossgut Diel. Caroline forteller at hun blant annet har gjeninnført spontanfermentering som sin visjon for vinhuset. Hun er ikke helt alene om vingården, mannen Sylvain og broren hennes Victor hjelper også til, og jeg møter faktisk Sylvain på Weinbörse i Mainz tidligere på året.


De har 3 områder med vinmark: Goldloch, Pittermänchen og Burgberg.
Vinmarken Goldloch består av 5 hektar, familien eide allerede vinmark i Goldloch da vinmarken første gang ble klassifisert som Im Loch i 1819. Navnet kommer av at det ble utvunnet gull i området på 1600-tallet.
Pittermännchen grenser direkte mot Goldloch og er dominert av hunsrückskifer, kvarts og grus. Diels eierandel her er på 1 hektar og navnet kommer av en sølvmynt brukt på 1500-tallet og er et symbol på hvor høyt aktede vinene fra denne vinmarken er.
Burgberg er en veldig kjent vinmark, og den var utilgjengelig i veldig mange år, helt til Diel klarte å sikre seg 2 hektar i 1990, noe som er mer enn halvparten av det totale arealet. Burgberg betyr slottsåsen, og refererer til Burg Layen slottet.


De produserer i dag 186.000 flasker i året, 70% Riesling, 30% Pinot Noir, Pinot Gris og Pinot Blanc. De praktiserer bærekraftig vinproduksjon.
Vi får smake mange av de flotte vinene til Caroline og Schlossgut Diel, og heldigvis er mange av de er heldigvis tilgjengelige i Norge, men dessverre ikke noen av de musserende vinene. Noe Caroline med glimt i øyet oppfordrer den norske skribenten (meg) ved bordet om å gjøre noe med.

Goldloch Riesling Sekt Brut Nature 2008: Vinen har en innbydende og kompleks nese med et fint preg av autolyse, gul frukt og sitrus. Den har et godt skum, veldig godt balansert og sitter godt og lenge i munnen.

Cuvée MO Sekt Brut Nature Jahrgang 2009 (en hyllest til MO – Mor Monika Diel): Vinen har en spennende og kompleks aroma, fruktig med hint av petro og fat, epler og sitrus. Den har fin mousse, følger nesen, har god frukt og syre og sitter godt i munnen.

Diel de Diel 2017 er estate-vinen, den ble først produsert for Business Class på Lufthansa i 1994. Vinen er fruktig og floral på nesen, epler og hvit steinfrukt. Den er frisk og fruktig også på smak, saftig og lett mineralsk. Fin drikkevin, mye for pengene.

Pinot Blanc Rèserve 2015: Spennende og kompleks nese med preg av gul frukt, et lett fatpreg, moden sitrus og steinfrukt. Den er rund og bløt med god syre, god fruktighet og et elegant fatpreg. Meget fin vin.

Burg Layen Riesling Dry 2017: Lett utviklet nese med petro, gule epler, sitrus, litt flint og mineraler. Fruktig på smak med god syre, noe kort.

Diel Dorsheimer Riesling Trocken 2017: Vinen er aromatisk, fruktig nese med epler og sitrus. Fruktig og frisk også på smak, godt balansert sødme med god syre, lang og godt konsentrert utgang. Godt kjøp.

Schlossberg Riesling VDP-Premier Cru 2017: Kompleks nese med epler, petro, sitrus og mineralske hint. Syrefrisk men god fylde på smak, godt balansert med et lett mineralsk preg, sitter godt og lenge.

Goldloch Riesling GG 2017: Vinen har en innbydende og kompleks nese, deilige toner av epler, sitrus, hvit steinfrukt, petro og mineraler. Den har et fint preg av fersk frukt, konsentrert og fruktig med god syre, lang og mineralsk utgang.

Burgberg Riesling VDP.Großes Gewächs 2012: Kompleks og nydelig aroma, moden sitrus, florale toner, honningmelon, lett utviklet. Fremstår veldig godt balansert på smak, fruktig med god fylde og syre, lang og mineralsk utgang.

Goldloch Riesling Kabinett 2018: Vinen har en fruktig nese med modne epler, sitrus, honning og florale toner. Den er fruktig og sødmefull på smak, velbalansert med god syre, god og lang utgang.

Pittermännchen Riesling Spätlese 2015: Vinen er preget av moden frukt på nesen, kompleks, sitrus og honningtoner. Godt balansert sødme/syreforhold på smak, rik og kompleks frukt, fine mineraler og en lang utgang. Meget god.

Pittermannchen Riesling Auslese 2004: Fint utviklet nese, tropisk frukt og honningtoner i god harmoni med sopp og gjær. På smak er den kompleks, har en flott sødme og god syre, deilige toner av honning, lang og balansert utgang. Nydelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..