Besøk hos Trentinos største vinhus!

I nummeret av Vin&Brennevin som kommer i disse dager kan du lese om turen min til Trentino i høst, vi har god tid til å planlegge ferieturene i årene som kommer virker det som. Der er jeg blant annet innom Mezzacorona, regionens største vinhus, det tenkte jeg at jeg skulle dele med dere.

Det store anlegget du ser er Mezzacoronas produksjonslokaler og smaksrom bygd i 1999, det ligger 180 meter over havet i dalen Piana Rotaliana.
Gruppo Mezzacorona var et av de første vin co-operativene som ble organisert i Italia og ble etablert i 1904. I Italia er det under 100 selskap, alle bransjer inkluddert, som er over hundre år gamle.
Alle de ca. 1600 vingårdene under Mezzacorona er dyrket ved hjelp av en tilnærming kalt «Integrated Farm Managment» som vil si at de har stor respekt for den naturlige måten å dyrke vin på samtidig som at de produserer kvalitetsdruer. Alle er sertifisert SQNPI.

Jeg var der i de dagene de avsluttet innhøstingen, så du kan si at de hadde det litt travelt… Hele 2 millioner kilo druer mottok de hver dag, det setter ting i perspektiv. Heldigvis hadde norgesvenn og eksportsjef Matteo Apollonio tid til en liten runde på anlegget.

Mezzacorona har 2800 hektar vinmark i vidt forskjellige terroir, vi snakker alt fra flatt til bratt, solrikt til mer skjermet, sand til grus… Det som går igjen er at de har nok vann og slipper som oftest å vanne, dalen har nemlig to elver. De betaler bøndene som har bratte vinmarker mer, da det krever mye mer ressurser og tid enn de som har flate. For de fleste vinbøndene så er druedyrking en jobb nummer to, mange jobber for eksempel på selve fabrikken til vinhuset i tillegg, selv om de betaler god lønn i forhold til mange andre kooperativer.

Frost er noe de ikke sliter med på grunn av de solreflekterende fjellsidene, det blir aldri under null grader.

De bruker mye av overskuddet til å investere i ny teknologi, blant annet har de nylig kjøpt 75 kilometer med rør for å ta i mot vin fra mange av vinbøndene.

Matteo forteller meg at de har et lite problem med en annen stor industri i Trentino, nemlig epleproduksjonen. De bruker mye sprøytemidler på trærne sine, noe Mezzacorona ikke er fornøyd med da de ofte har nærliggende vinmarker, så dette er en pågående diskusjon.

Det er vanskelig å forklare hvor stor fabrikken er, men de produserer 35 millioner flasker i året….

Blant annet disse musserende vinene fra Rotari som jeg skrev om hvert år i en periode! Matteo forteller meg et de ble dyttet ut av det musserende vinsegmentet på Vinmonopolet av Prosecco for noen år siden, men at de var i full gang med å komme seg inn igjen. Jeg håper vi snart ser de i hyllene igjen! Jeg smakte alle tre og kan med hånden på hjertet si at de er av meget høy kvalitet, og ikke minst avsløre at de blir utrolig gode kjøp…

Jada, de produserer mye bulkvin. Men de har også anledningen til å produsere spennende vin og drive med en del eksperimenter i tillegg! blant annet denne Teroldegoen uten tilsatt sulfat! En fruktig og lett krydret vin, med en strukturert og balansert smak.

Musivumlinjen deres er også superspennende, her ba de vinbøndene kutte sterkt ned på drueutbyttet for å produsere en premiumlinje. Jeg håper vi får se både Pinot Grigioen og Muller Thürgauen i Norge, for dette var snadder. Begge er komplekse, fruktige og elegante, nydelige eksempler på hvor gode disse druetypene kan være.

Visste du at deres Mezzacorona Pinot Grigio endelig slo Tamellin Soave og ble den mest solgte italienske hvitvinen på Vinmonopolet i sommer? Dette kunne stolt Matteo fortelle meg, gratulerer igjen!  Han hintet også en spesiell «lockdown vinlinje» som kommer neste år, et prosjekt spesielt for Skandinavia og Tyskland de har puslet med. Jeg gleder meg!

En kommentar om “Besøk hos Trentinos største vinhus!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..