Digitalsmaking: Bourbon.

Det har blitt en del digitalsmakinger i år, og moro er det! For en stund siden smakte jeg bourbon med Jonatan Östblom Smedje, som er Nordisk Brand Ambassadør for Jim Beam og Maker`s Mark. Han er også kjent for podcasten «Med eller utan is» som handler om barliv og cocktails. Jeg har også linket til noen cocktails jeg har lagd med bourbon for de som har lyst til å prøve det.

Jonatan begynner smakingen med å fortelle om seg selv, bourbonproduksjon og de to selskapene han er Brand Ambassadør for. Jeg liker stilen han forteller på, det er lettfattelig og morsomt. I motsetning til de fleste andre smakinger jeg har vært på så sier han «unmute og avbryt, det er kult», for å gi en folkelig og hyggelig smaking med lav terskel for å stille spørsmål!

Det er alltid hyggelig med både faglig påfyll og repetering av fagstoff, selv om en har hatt om det meste av vin, øl og brennevin på papiret er det mange småfakta en glemmer på veien, så dette var en hyggelig time i bourbonens ånd. Jeg hadde faktisk glemt at 51% av råvarene til en bourbon må være mais, så der fikk en repetert det!

Jim Beam blir i media over hele verden gjerne omtalt som det mest kjente merket med bourbon, de har har siden 1970 vært det mestselgende bourbonmerket i verden. Den produseres på et destilleri med samme navn i Clermont i Bullitt County i Kentucky. 
Produksjonen av denne whiskyen startet i 1795 og har pågått kontinuerlig siden, bare avbrutt av forbudstiden i USA fra 1920 til 1933.
Det var bonden Johannes ”Reginald” Beam som først startet produksjonen av den typen whisky som senere fikk betegnelsen bourbon. Han kalte whiskyen for Old Jake Beam og destilleriet for Old Tub. Destilleriet har vært lokalisert flere ulike steder. Det ble etablert i Washington County, KY, men David M. Beam besluttet i 1856 å flytte destilleriet til Nelson County, KY fordi jernbanen den gang ble forlenget til det området og ga bedre muligheter for distribusjonen. Først fra 1933 ble destilleriet etablert i Clermont i Bullitt County, KY hvor det da fremdeles er lokalisert. Tapping av flaskene skjer i all hovedsak i de tidligere lokalene til Old Grand Dad Distillery i Nelson County nær Bardstown. Old Grand Dad ble kjøpt opp av Jim Beam i 1987 i en stor handel med en lang rekke spritmerker som gjorde at Jim Beam gikk fra å være et selskap med bare to merker til å bli et selskap med et stort antall forskjellige merker.
Det var først i 1935 at navnet Jim Beam ble tatt i bruk på whiskyen og da for å hedre Jim Beam (James Beauregard Beam) som startet opp igjen destilleriet etter forbudstiden. På etikettene sto det da ”None genuine without my signature”. Siden da har destillatørens signatur vært trykket på etikettene.
Jim Beam eies i dag av Suntory Holdings Inc. som er et japansk selskap. Selskapet kjøpte Jim Beam i januar 2014.

Jim Beam Kentucky: Den er fruktig med sødmefullt kornpreg på nesen, malt karamell og lett fat. Den er rund og mild på smak, godt balanserte smaker som følger nesen, lett sødmefull og fin utgang med godt fatpreg. En fin inngangs-bourbon som er lett å like.
Jim Beam Black: Denne har en kompleks nese med godt fatpreg, karamell, vanilje og kanel. Den er rund og lett sødmefull på smak, lang utgang med varmende krydder. Godt balansert og smakfull bourbon.

Maker’s Marks eies også av Suntory Holdings Inc. 
Maker’s Marks historie startet i 1840 da familien Samuels bygde sitt første destilleri i Kentucky. De produserte whisky med stor suksess frem til forbudstiden i USA på 1920-tallet.
Etter forbudstiden gjenopptok Bill Samuels Sr. produksjonen, og i 1951 bestemte han seg for å myke opp den 170 år gamle oppskriften.
Han valgte å satse på produksjon av en moderne, myk og karakteristisk bourbon laget på mais, korn og vinterhvete. Dette skjedde faktisk ikke i destilleriet, men på kjøkkenet hjemme da han eksperimenterte med forskjellige kornsorter når han lagde brød. Året etter ble også form og design fornyet, og det var Bills kone, Marge Samuels, som designet flasken som brukes den dag i dag. Hun ga også whiskyen navnet Maker’s Mark. Alle flaskene forsegles for hånd med rød voks slik at kundene vet at de får original vare.

Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky: Den har en spennende og kompleks nese, tørket frukt, kokos, vanilje, karamell og fat. På smak er den rund og smakfull, bløt og godt balansert, sitter godt og varmt. En veldig god bourbon, godt kjøp.
(Future is female lages med bourbon)
Maker’s Mark 46: Den har en elegant og kompleks nese, fruktig med tørket frukt, delikat fatpreg med vanilje. Den er smakfull, kompleks, fruktig og bløt, lang og varm utgang med elegant fatpreg. En utrolig bra bourbon, skikkelig kosedrikk. Denne utkonkurrerer lett cognac og annen lignende brennevin i samme prisklasse.
(En litt mer avansert men spennende bourbon-cocktail)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..