Berneroy og deilige Calvados-cocktails!

Annonselenker

Calvados er kanskje ikke det første du tenker på når du skal lage cocktails, men det bør du kanskje revurdere. Denne deilige eplebaserte drikken fra Frankrike er super å bruke både i klassiske cocktailer og andre! I dag titter vi litt på Calvados, på Berneroy som er basen for cocktailene som skal lages samt oppskrifter på fine drinker du lett kan lage hjemme.

I følge Wikipedia defineres Calvados slik:
Calvados er brennevin laget av epler som blir lagret på eikefat. Calvados blir ofte tilsatt pærer (5 % eller mindre, med unntak av Calvados fra Domfrontaisområdet). Epler har mindre sukkerinnhold enn for eksempel druer, slik at alkoholstyrken sjelden kommer over seks prosent. 4,5 % er et minimumskrav.

Calvados ble i 1942 et appellation d’origine contrôlée-område (dvs. statlig navnegaranti og regler for produksjon.) Området inkluderer departementene Calvados, Manche og Orne, samt deler av departementene Eure, Mayenne, Sarthe og Eure-et-Loir. Utfra dette ble to andre områder utskilt; Calvados Pays d’Auge der sideren destilleres to ganger, og Calvados Domfrontais, med en pæreandel på minimum 30 %. Obligatorisk to års lagring for Fine/3 stjerner, tre år for Vieux/Reserve, fire år for VSOP/Vieille Reserve, og seks år for XO/Napoleon/Hors d’Auge. Det finnes også Calvados som er mye eldre, gjerne opp mot 20 år.


Vakre Normandie er kjent for Calvados, ikke bare de berømte (og nydelige) strendene. Bilde fra november 2018.

Berneroy Calvados har blitt produsert siden 1940-tallet. Over 180 forskjellige eplesorter dyrkes til produksjon av cider i det frodige landskapet i Normandie, og som deretter blir destillert til Calvados. Berneroy bruker spontanfermentering under produksjonen samt at calvadosen blir produsert i en  ‘coffey still’, destilleringsapparat, som gjør at calvadosen deres skiller seg ut blant andre. Det ferdige destillatet lagres deretter på Franske eikefat, og i minimum to år i henhold til lovverket for produksjon av Calvados. Alle Berneroys Calvados lagres på gamle eikefat for å beholde fruktigheten og den aromatiske profilen som har blitt deres kjennetegn. Berneroy ble kjøpt av brennevinsgründeren Per-Christian Sørlie i juli 2019, og han er nå den eneste nordmannen som produserer Calvados per i dag.

Berneroy XO Calvados Pays d’ Auge: Fruktig nese med modne epler, lett preg av kjeller, sitrus, urter og fat. Den er fruktig også på smak, fin fylde, godt preg av eple, lang ettersmak med fat og lett vaniljepreg. En skikkelig kose-calvados.

Berneroy XO: Den har en fin nese med modne epler, sitrus, florale hint, noe krydder og fat på nesen. På smak er den rund, smakfull, eplepreget og følger nesen, fin fylde og en lang utgang. En deilig og klassisk Calvados.

Det er på tide å titte på noen cocktails som er perfekte til Calvados! Når en skal begynne å bruke dette brennevinet i cocktails kan det være greit å begynne med klassiske drinker.
Vi begynner med en Old Fashioned!
 • 4.5 cl Calvados (Berneroy XO)
 • Noen dæsjer angostura bitters
 • 1 sukkerbit
 • Et par dæsjer vann
Forberedelser Legg en sukkerbit i glasset og dynk den i angostura bitters. Ha i litt vann. Knus sukkerbiten og la den oppløses i vannet. Fyll glasset med isbiter og ha i calvados. Pynt med appelsinskall og epleskiver.


(Glass her)

En tvist på klassikeren Manhattan er også deilig!

 • 5 cl Calvados (Berneroy XO)
 • 2 cl Rød vermouth
 • 1 dæsj Angostura bitters
Forberedelser Ingrediensene røres i et glass med is i 20-30 sekunder. Deretter siles drinken over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med appelsinskall og et cocktailbær.


(Glass her)

Eple-timian-smash. Denne ble jeg ekstremt positivt overrasket over, calvados og lønnesirup var en nydelig kombo når paret med sitrus og timian. Må prøves!

 • 5 cl Calvados (Berneroy XO)
 • 3 cl lønnesirup
 • 3 cl sitronjuice
 • En neve timian
Forberedelser Smash alle ingrediensene i en shaker, rist så med is. Deretter siles drinken over i et avkjølt cocktailglass, pynt med timian.


(Glass her)

En sour må vi alltid ha med, klassisk og godt. Dette er Calvados Sour!

 • 45ml (3 deler) Calvados (Berneroy XO)
 • 30ml (2 deler) fersk sitronjuice
 • 15ml (1 del) sukkersirup
 • dash eggehvite (valgfritt)
 • Noen dråper bitter (valgfritt)
Forberedelser Rist ingrediensene uten is først, så med is. Sil i et passende glass, pynt med sitron og et cocktailbær.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..