Agitator Whisky

Svensk whiskyindustri har kommet litt lenger enn den norske, her begynner det å komme en del spennende… Inkludert Agitator Whisky!

Agitator er et destilleri som «tenker seg om» som de selv beskriver det. Selv om de respekterer flere hundre år med whiskyproduksjon vil de se fremover, de vil utvikle fremtidens whisky! Måten de gjør dette på er blant annet hypermoderne teknikk. Alt brennevinet de lager vakumdestilleres, det lave trykket i pannene senker kokepunktet, noe som gir en mildere behandling av råvaren og mer naturlige smaker. Det påvirker også energibruken til destilleriet, noe de er svært opptatt av. De vil produsere bærekraftig brennevin, med fornybar og gjenbrukt energi. Avfall fra produksjonen blir brukt til dyrefor og biogass.

I produksjonen bruker de doble panner (to til mesking og to til destilleringen) noen med høy og smal hals noen korte og runde (alle med ulikt utseende), dette har en del å si for smaken i det ferdige brennevinet, så det å kunne velge mellom forskjellige panner gir de mange smaksmuligheter.
De bløtmaler sin egen malt på destilleriet før den blir mesket.

Når det kommer til gjæring er også dette en prosess de er nøye på for å få det slik de vil, både type gjær og gjæringstid er viktig for å få den smaken en vil ha.
Så skjer selve destilleringen, de destillerer først til 30% før de destillerer enda en gang til 70%.
Så kommer den viktige fatlagringen, dette gjøres ikke bare for smak, men riktig lagringstid er avgjørende for om de for kalle det ferdige produktet whisky eller ikke (minst 3 år). Før de fyller fatene sper de brennevinet ned til 55%, noe som er lavere en mange andre produsenter som i motsetning til Agitator vanner ut whiskyen etter den er ferdiglagret. De mener at å vanne ut før, gir en bedre smak.

I motsetning til skottene har svenskene friere tøyler når det kommer til valg av fattyper, for eksempel kan de lagre whiskyen sin på kastanjetrefat (i Skottland er kun eik tillatt)! De har også Bourbonfat, Sherryfat, nye, gamle, fat som har inneholdt vin, triple sec, man kan leke seg med ulike brenningsgrad… Mulighetene er store!
Jeg syns det er fantastisk å se et destilleri som tør å leke seg så mye som Agitator gjør, men likevel ta for eksempel bærekraftig produksjon på ramme alvor. Dette er fremtiden!
Lær mer om destilleriet her, også håper jeg at du får smakt noen av produktene deres i nærmeste fremtid!
Denne ble lansert på vinmonopolet i januar:
Dette er en whisky som har ligget på fat fra Islay i Skottland og fat av kastanjetre, dette gir et spennende og komplekst fatpreg.
Agitator Single Malt Whisky Rök: Innbydende og kompleks nese med godt røykpreg, delikate fattoner, tørket frukt, malt, korn, sitrus, lett krydder og karamell. Den er smakfull og god, lett sødmefull, meget godt balansert, følger nesen, lang og fin utgang. Denne satt godt, balansert og deilig Whisky med et røyk og torvpreg som ikke blir for mye.
Denne blir lansert i Norge i vår:
Denne har ligget på fire ulike fat: Bourbonfat, sherryfat, nytt amerikansk eikefat og fat av kastanjetre.
Agitator Single Malt: Innbydende nese med lett røykpreg, eple, malt, korn, sitrus, lett krydder og komplekse fattoner. Den er fruktig og rund på smak, fin konsentrasjon, en lang og smakfull utgang. En meget godt balansert og kompleks whisky, nok en innertier jeg håper mange får opp øynene for når den kommer.

Disse er ikke lansert i Norge, men det er mulig de kommer etter hvert (hvis ikke er det jo fint å ta med seg en flaske hjem om du skulle befinne deg i Sverige, det skal hvert fall jeg):

Agitator Argument: Kastanj: 
Først lagret på vanlige Bourbonfat så ca. 1 år på kastanjetrefat.
Kompleks og innbydende nese med sødmefulle fattoner, karamell, tørket frukt, moden sitrus og rosiner. Den er fruktig, konsentrert, rik på sødmefulle fattoner, kompleks og lang utgang som sitter godt og lenge. En meget godt balansert og deilig whisky, kosedrikk!

Agitator Argument Småfat, lanseres i Sverige 25/3:
Her har man blandet tre ulike småfat: Islayfat, sherryfat og fat av kastanjetre.
Lett kompleks nese med et flott fatpreg, malt, korn, karamell, sitrus. Den er rik på smak, godt balansert, følger opp med et fint fatpreg, lett preg av røyk og en lang og strukturert utgang. En flott og ganske kompleks whisky.

Blind Seal Straight Rye Whiskey, lanseres i Sverige i mai:
Denne er produsert etter amerikanske regler for å få Rye Whisky, den har ligget 3 år på nye amerikanske fat.
Den har en innbydende og lett kompleks nese med sødmefull eik, malt, vanilje, karamell og sitrus. Godt balansert på smak, lett sødmefull, fyldig og rik. En skikkelig kosewhisky man kan nyte lenge.

Agitator Blended Whisky, lanseres i Sverige i juni:
Dette blir Sveriges første store blended whisky, i Systembolagets faste sortiment, i moderne tid. Den er lagret på ny amerikansk eik, sherry-, bourbon- og kastanjetrefat. Den har en kompleks og flott nese med mange lag, fine toner av malt, korn, krydder og fat. På smak er den meget godt balansert, rund og rik på smak, lang utgang. En meget flott whisky!

Produktene er tilsendt i små vareprøver

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..