Digitalsmaking: Cabernet Franc Off med New York State of Wine!

Annonselenker

Jeg har vært med New York State of Wine på Zoomsmaking igjen, denne gangen var det en Cabernet Franc Off!

Nok en gang var det Oz Clarke og Isabelle Bachelard som arrangerte en liten Face Off med tre vinmakere fra NY: Christopher Bates (Element Winery),  Lilia Perez (RGNY) og Josh Wig (Lamoreaux Landing) som alle hadde tatt med hver sin Cabernet Franc i kamp mot tre Cabernet Franc fra andre regioner i verden: Argentina (Zuccardi), Loire (Couly-Dutheil) og Sør Afrika (Journey’s End).

Oz er veldig engasjert når det kommer til Cabernet Franc, han syns det er artig at denne drua som er så spennende og takler klimaforandringer så bra endelig får litt søkelys. Og det er jo artig å se at den gjør det så bra over hele verden! «The new pretender» kall Clarke den, selv om denne (antageligvis) franske druen har blitt beskrevet i 500 år… Problemet er at den har vært litt glemt lenge, bortsett fra i Loire i Frankrike hvor den har beholdt noe popularitet, «sønnen» Cabernet Sauvignon (og Merlot) tok nemlig over som en mer populær drue som var lettere å ha med å gjøre og som modnet lettere. Nå som klimaet blir varmere derimot blir det mer og mer populært med druer som har høyere syre!


Visste du at Cabernet Franc er forelderen til både Merlot og Cabernet Sauvignon?

Cabernet Franc er faktisk den mest hardføre av de viktige Vitis Vinifera druene, og tåler for eksempel høstregn bedre. I Finger Lakes ble det i vinter -24 grader celsius, og hvilken drueplante tåler dette best? Jeg regner med at du skjønner svaret. Dette var en utrolig interessant smaking, jeg har blitt litt mer kjent med viner fra New York de to siste årene og syns det er utrolig spennende. I tillegg er Cab Franc en av de klassiske druene jeg kjenner minst. Så det var en unik måte å bli mer kjent med drua fra mange ulike land og verdensdeler. I Finger Lakes i NY er Cab Franc den 3. mest beplantede druen etter Riesling og Chardonnay!
Amerikanerne er jo alltid ute etter å følge trender og fornye seg, så jeg syns det er utrolig kult at de kjører på med alt fra Cabernet Franc til Grüner Veltliner og Sauvignon Blanc på amfora etc.

Element Winery er ett ganske nytt vinhus, etablert i 2009 av vinmaker, Master Sommelier og kokk Christopher Bates MS. Fokuset er på å vise frem hva Finger Lakes kan fremvise av kvalitet og terroir. De er inspirert av Burgund, Chablis, Hermitage, Tyskland, og Chinon, men prøver ikke å være dem. De kjører en low-intervention filosofi og gjør «minst mulig» med vinen. De liker høy syre og lav alkohol i vinene sine. Det blir utrolig interessant å følge dette vinhuset i tiden som kommer, de har mange nyplantinger og spennende planer. Legg merke til årgangen på vinen vi smaker.
Cabernet Franc 2014:
Alc.: 11.00 %
Sugar: 10.00 g/l
Acidity: 6.60 g/l
pH: 3.60
Lett utviklet og kompleks nese, mørke bær, vegetale toner, rød grillet paprika, urter, tomatstilk, krydder. Den er Smakfull, følger nesen, god syre, rund og balansert utgang med fine tanniner. En artig Cabernet Franc med lagringspreg.

RG|NY er også et veldig nytt vinhus, faktisk ble det etablert i 2019, dette ligger i Long Islands og har sterke røtter knyttet til Mexicansk vinmaking. Vinhuset er Rivero Gonzálezʼs første satsing i USA og de satser på å kombinere teknikker og metoder både fra den gamle og nye verden, selvfølgelig på en bærekraftig måte. Selv om de er nye i New York, har de mange års erfaring med vinproduksjon fra Mexico, neste år kan de feire at det er 20 år siden de produserte sin første årgang! Også dette et spennende vinhus det blir moro å følge med på.
RG Cabernet Franc 2019:
Alc.: 13.30 %
Sugar: 0.50 g/l
Acidity: 5.05 g/l
pH: 3.60
Vinen har en veldig krydret nese, mørke bær, konsentrert, pepper, hint av fat. Den er rik på smak, kompleks, et krydret fatpreg også på smak, lang utgang med fine tanniner. Hadde aldri gjettet at denne vinen var fra New York, en utrolig spennende og konsentrert vin. Ung og lovende!Vi fortsetter med Finger Lakes.

Lamoreaux Landing har derimot mange tiår (et. 1992) med erfaring når det kommer til vinproduksjon i New York, nærmere bestemt ved Finger Lakes (les mer om FLX her). Som de fleste vinhus som følger med i vinden produserer de bærekraftig vin i tråd med naturen, de har 20 ulike vinmarksplotter plantet med 10 forskjellige druer fordelt på 48 hektar. Vinhuset driver 100% av solkraft. Det er deleier Josh Wig som representerer vinhuset på dagens smaking, han giftet seg inn i familien for 20 år siden, Cabernet Franc er hans go-to drue i de fleste situasjoner kan han fortelle oss. Det er også en veldig viktig drue for vinhuset. Vi får smake en av flaggskipvinene deres oppkalt etter tank 23!
T23 Cabernet Franc 2020
Alc.: 12.70 %
Sugar: 1.00 g/l
Acidity: 5.90 g/l
pH: 3.65
Kjølig frukt på nesen, mørke bær, urter, lett krydder. Den er saftig og frisk på smak, god syre, rund, tørr og lang utgang. En godt balansert og god vin.

De tre vinene fra resten av verden:

Zucchardi Apelación Cabernet Franc 2018 (Argentina)
Alc.: 14.5 %
Sugar: 2.68 g/l
Acidity: 5.44 g/l
pH: 3.7
Mørke bær og frukter på nesen, solbær, florale toner, lett parfymert og krydder. Den er fruktig og rund, god syre og struktur ut i en lang ettersmak. En strukturert, tung og flott vin, elegant om noe ung.Couly-Dutheil Clos de l’Echo – AOC Chinon
Alc.: 14.5 %
Dette er, i følge Isabelle som har valgt den, en av de meste kjente Cabernet Franc`ene du kan smake. Den er fra Loire i Frankrike og appellasjonen Chinon.
Mørke bær og frukter, skogsbær, plommer, urter, mokka og krydder på nesen. Den er fruktig med en god konsentrasjon i munnen, tørr, god syre, lang og smakfull ettersmak med et fint fatpreg. En meget konsentrert, strukturert og spennende vin, god!

Journey`s End V5 Cabernet Franc 2019 (Stellenbosch, Sør-Afrika)
Alc.: 14%
Sugar: 2.93 g/l
Acidity: 5.49 g/l
pH: 3.56
Spennende og fruktig nese, solbær, rips, lett kompleks, urter, et fint fatpreg. Den er fruktig og rund på smak, krydret, god syre, sitter godt med fin struktur. En kompleks og smakfull vin.

Produktene er tilsendt i 50 ml vareprøver

En kommentar om “Digitalsmaking: Cabernet Franc Off med New York State of Wine!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..