Savoie

Vi skal se på vinregionen Savoie i dag, samt noen vinhus og viner man kan finne der.

AOC Vin de Savoie
Appellasjonen ble opprettet i 1973 og gjelder vinene i Savoiregionen ved foten av Alpene. I Frankrike er Rhône nærmeste naboregion mot vest, mens Savoie i øst grenser mot Sveits og Italia, og det er ingen hemmelighet at mange av vinmarkene her er bratte og produserer viner med en alpin karakter.  Det blir produsert mest hvitvin (70%), de mest brukte druene er Chasselas, Jacquère, Altesse (også kjent som Roussette), Verdesse, Chardonnay og Roussanne. Det produseres også røde viner på druene Mondeuse, Gamay og Pinot noir samt rosé og noe musserende vin. Totalt finnes det ca. 2077 hektar vinmark og over 20 ulike druer plantet på 250-450 meter over havet.
Plantetettheten tillatt er 5000 vinplanter per hektar, distansen mellom plantene på radene skal være minst 80 cm. Årlig drar en kommisjon av eksperter rundt hos vinprodusentene og sjekker om alt er innenfor lovverket.
Appellasjonen er delt opp i 3:
AOP Vin de Savoie, inkludert Crémant de Savoie siden 2015 (1,755 ha)
AOP Roussette de Savoie (244 ha)
AOP Seyssel (78 ha)
Kun 5% av vinene fra Savoie blir eksportert til utlandet, mens resten drikkes i Frankrike.

Mondeuse er en krevende drue, men med stor evne til å vise sin opprinnelse. Typisk gir den i dette området mørke, krydrete viner med god struktur. Den dyrkes mest i Øst-Frankrike, men kan også finnes i Argentina, Australia, California, Sveits og Sicilia.

Jacquère er en rekke hvite druer som hovedsakelig finnes i Savoy-vinregionen i Frankrike. Det er en høyavkastende vinstokksort som brukes til å produsere lett duftende, forfriskende og forsiktig aromatisk tørr hvitvin, for eksempel Vin de Savoie.

Roussanne er en hvitvinsdrue som dyrkes opprinnelig i Rhône-vinregionen i Frankrike, hvor den ofte blandes med Marsanne. Men som dere ser dyrkes den også i Savoie.

Vinhus

A&M Quenard
Michel Quenard driver sitt domaine i Chignin, en av de viktigste landsbyene i Savoie. Med sine 22 ha vinmarker er vinhuset et av de større i denne kanskje minst eksporterte av franske vinregioner. Savoie ligger klint opp i Alpene, og kan knapt sies å være topografisk flat. De hvite vinene til Quenard er friske, rene og ueikete, mens den røde Mondeuse er mørkere i leten, aromatisk og fruktig – en alpin slektning til Syrah – familiens fjellgeit.

A&M Quenard Chignin Mondeuse Vieilles Vignes 2019 (Denne rødvinen er laget av 70 år gamle vinstokker, som vokser i stein- og leirholdig kalkjord, i bratte skråninger. Deler av vinen har vært på store, brukte fat i et år.): Mørke bær med florale hint på nesen, krydder og mineraler. Den er saftig på smak med god syre, bærpreg, krydder og fin struktur i en ettersmak som sitter godt. En syrefrisk og god rødvin.

A&M Quenard Chignin Bergeron Les Terrasses 2019 (Roussanne): Frisk og fruktig nese med gule frukter, sitrus, hvit steinfrukt, florale hint. Den er fruktig og rund på smak, fin syre, sitter godt med et lett mineralsk preg i utgangen. En veldig rund og fruktig vin, godt balansert.

A&M Quenard Chignin Vieilles Vignes 2021 (Jacquère. 70 år gamle vinstokker som vokser i steinblandet og kalkrik jord. Tanklagret, med 9 mnd på bunnfallet før tapping.): Innbydende nese med mineralske toner, gule frukter, florale toner og hint av mandler. Den er fruktig og frisk på smak, et delikat mineralsk preg i en lang utgang. En fruktig og elegant vin.

Domaine de l’Idylle
Vinhuset holder til i landsbyen Cruet, som befinner seg halvveis mellom Chambery og Albertville i Savoie. Vinmarkene er plantet rundt landsbyen med sydlig soleksponering i Isere-dalen. Cruet er er «Cru» i Savoie og er kjent for lagringsdyktige kvalitetsviner. Det var François Tiollier som i 1840 etablerte vinhuset, så det 20 hektar store vinhuset har greit med erfaring.

Dom. de L’Idylle Savoie Cruet Alpine Jacquère 2020 (Jacquère): Aromatisk nese med gule frukter, florale toner, sitrus og mineraler. Den er fruktig med god syre, rund, sitter godt i utgangen.

Domaine Fabien Trosset
Fabien og Chloe tok over vinmarkene til Fabien sin fetter i 2011, og siden den gang har de investert i flere hektar. I dag eier de 16 hektar, produserer ca. 150.000 flasker i året og et helt nytt vineri ble bygget for få år siden. 13 hektar er plantet med Mondeuse (de var den første produsenten av denne druen) og alt arbeid gjøres manuelt.

Fabien Trosset Chignin Bergeron Les Cerisiers 2020 (Roussanne): Kompleks og innbydende nese, gule frukter, moden sitrus, hint av fat. Den er fruktig og kompleks også på smak, typeriktig, god syre, lang ettersmak. En meget god vin og et godt kjøp.

Fabien Trosset Mondeuse Arbin Avalanche 2019: Mørke bær på nesen, fint krydder, florale toner, hint av fat. Den er fruktig og lett kompleks på smak, tørr med god syre, lang utgang. En strukturert og balansert vin.

Fabien Trosset Apremont Sous Le Roc 2020: Gule frukter på nesen, moden sitrus og mineraler. Den er fruktig med en god syre, fint bitt i ettersmaken. Litt anonym men en helt grei vin.

Fabien Trosset Mondeause Arbin Les Eboulis 2019: Mørke bær, skogsbær, lett krydder, florale hint. Den er syrefrisk med en fin struktur, fruktig, sitter godt med lett syrlig frukt. En tørr, smakfull og slank vin.

Château Mérande
Dette vinhuset etablert i 2009 holder til i Arbin, et område kjent for druen Mondeuse. 6 av deres totale 10 hektar er faktisk dedikert til den druen. Det er Genouxbrødrene Daniel og André som står bak, de har en lang rekke med vinmakere før seg i familien, men valgte å tenke nytt da de startet sitt eget vinhus og ansatte Yann Pernoult på laget, de har blant annet lagt om til biodynamisk dyrking. Produserer ca. 40.000 flasker i året.

Château Mérande Arbin Mondeuse «La Belle Romaine» 2019: Lett krydret nese med mørke bær, skogsbær, lett parfymert, florale toner. Den er syrefrisk og tørr på smak, fine tanniner i en slank og lang utgang. God kjøttvin.

Château Mérande Chignin-Bergeron «Le Grand Blanc» 2019: Lett kompleks nese med moden gul frukt, hvit steinfrukt, mineraler og et snev av røyk. Den er lett kompleks også på smak, godt balansert syre og konsentrasjon, lang utgang. En veldig smakfull og fin vin.

Château Mérande Rousette de Savoie «Son Altesse» 2019: Gule frukter på nesen, sitrus, hvit steinfrukt, florale hint og honningmelon. Den er fruktig og rund på smak, god syre, behagelig utgang. En fin drikkevin.

Legg gjerne igjen en kommentar om du liker viner fra Savoie!

En kommentar om “Savoie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..