Follador Valdobbiadene Superiore di Cartizze Brut

Da jeg skulle servere en Italiensk lunsj for en tid tilbake dro jeg frem Follador Valdobbiadene Superiore di Cartizze Brut fra kjelleren (om jeg kjøpte den før eller etter prisnedsettelsen på 40 kr aner jeg ikke…):

img_6323

Vinen kommer fra Cartizze, det er et lite område i Valdobbiadene, Veneto. Det er 107 hektar med vinmark eid av 140 vinprodusenter, Cartizze er kjent for å ha den høyeste prosecco kvaliteten, eller Grand Cru Prosecco. I følge Wikipedia er en hektar verd ca. 1 million amerikanske dollar. En legende sier at druene i Cartizze plukket sist i Valdobbiadene området på grunn av at det ligger i bratte bakker noe som gjør det slitsomt å plukke druene, dette gjorde at de oppdaget at den ekstra tiden druene hang på busken gjorde at druene ble ekstra gode.

Zona-del-Superiore-di-Cartizze-DOCG

Om det er sant at druene herfra er helt spesielle vites ikke, men det som er sikkert er at det produseres mange gode musserende viner fra området.

Silavno og Alberto Follador arvet sin vingård etter sin bestefar i 1999, etter å ha satt seg inn i produksjonen ble de bekymret for utviklingen av de masseproduserte proseccoene uten egenart.

8

De la derfor om bedriften til biodynamisk i 2002, de tok derfor bedriften tilbake til deres forfedres verdier, de ble sertifisert biodynamiske i 2007. Søsknene har et sterkt fokus på miljø og jordsmonnet, dette er noe som kommer til uttrykk i vinene de produserer. De lager prosecco cartizze med lite restsukker for å få frem smaken, mange andre bruker restsukkeret til å kamuflere denne naturlige smaken, men søsknene ville tilbake til røttene og lagde en veldig naturlig vin. Druene er håndplukket og vinene er produsert med Charmat-metoden og naturgjær.

img_6322

Vinen er lys i farge og dufter friskt av eple, ananas og sitrus. Den smaker modne sitroner, litt skumgummi og urter, den er kremet og har behagelige bobler. Den er kompleks og har flere lag, noe som gjør den interessant å drikke.

Passer godt til mat med fedme, italiensk antipasti for eksempel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..