Hva er Pet Nat?

Jeg har blitt litt forelsket, heldigvis ikke i en annen mann enn mannen min, men i en vin. Rettere sagt en vintype. Pet nat, har du hørt om det? Jeg hadde hørt litt om det, men ikke kastet meg på bølgen da jeg fikk smake De Conti Pet´ nat´ 2016 tidligere i år. Men da ble jeg bitt av basillen (litt på etterskudd om jeg skal skjønne andre, men bedre sent enn aldri)!

Pet Nat.
Så hva er egentlig pet nat? Jo, det er en forkortelse for uttrykket pétillant naturel, som igjen betyr naturlig musserende på fransk. Med andre ord er det her brukt en naturlig produksjonsmetode. Méthode Ancestrale er noe vi skummet fort gjennom på sommelierstudiet som «noe som ikke ble særlig mye brukt mer».  Det er en metode hvor mosten får sluttføre sin gjæring på samme flaske som den selges i, ikke degorgert som på champagnemetoden / den tradisjonelle metdoen og ei heller tilsatt noe. Den er derfor lett musserende, ikke like aggressiv som en champagne, men heller ikke så lite bobler som man finner i perlende vin.
De første som lagde denne typen vin var munker i klosteret Saint-Hilaire i Limoux i Sør-Frankrike på midten av 1500-tallet.

Nakenvin for hipstere?
Pet nat har fått et «hipster rykte», slik IPA og surøl hadde i starten da det var mest menn med skjegg, rar hatt og snurrebart drakk det. Men jeg tror og håper at den tiden snart er forbi, hvert fall siden jeg er litt sent ute. Mange engasjerer seg i miljøet, også når det kommer til vin, og da passer jo slike såkalte nakenviner bra.
Enn så lenge finnes det ikke så mange på vinmonopolet, jeg hadde egentlig planer om å ta en test på de alle, men det var visst vanskelig å få til. Da får en smøre seg med tålmodighet og vente til både lønna kommer og forhåpentligvis flere viner kommer luskende til Norge.

 

 

2 kommentarer om “Hva er Pet Nat?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..