The CRUs of Barolo.

I fjor hadde Liora Levi samlet en fullsatt sal med profesjonelle i Gamle Logen som ville høre på foredrag og smaking av Nebbiolo fra Piemonte og CRU Baroloer. Ti ulike viner fra både kjente og ukjente produsenter ble forklart av den nyvalgte presidenten i Norsk Vinkelnerforening.

Levi begynner med å sammenligne Piemonte med Burgund, det finnes mange produsenter med retten til å sette DOCG-merket på vinene sine, men man bør kjenne sin produsent for å finne de med høy kvalitet.
En måte å se etter de beste vinene er å se etter MGA (menzione geografica aggiuntiva) merket, dette er vinhus som har tatt til seg en streng tilleggsappellasjon og tilsvarer det franske Cru.
Piemonte er faktisk den regionen med mest områdebeskyttet vin, hele 85% av vinene produsert her er enten DOC eller DOCG.
44,579 hektar vinmark er fordelt på rundt 20.000 vinhus, hvorav kun 280 av de er industrielle selskap og 54 er kooperativer.
De tre hovedområdene i Piemonte er Langhe, Roero og Monferrato, alle tre beliggende sør-øst i regionen. UNESCO satte i 2014 Langhe-Roero og Monferrato på verdensarvlisten, noe som sier litt om hvor viktige disse vinområdene er for Italia.

Smakingen begynner i Roero, hvis navn en gang kom fra en velstående familie i middelalderen og nå er navnet på tre landsbyer i området samt vinen Roero DOCG. Her gror man druen Nebbiolo på den røde siden og Arneis på den hvite. Jorden er preget av sand og limestone, samt fossile skjell og klimaet her har faktisk blitt ørlite kaldere her de siste årene i motsetning til mange andre steder, kan Liora fortelle.
Alle vinene vi smaker er dobbeltdekantert og fått luft minst en time. Alle er også enkeltvinmarksviner unntagen den som heter «tre vigne» (logisk nok).

Malabaila di canale Roero riserva DOCG Castelletto 2013 har et godt preg av mørke bær, krydder, pepper, litt utviklede toner av teblader og fat. Den er syrepreget med en del tanniner, lang og lovende ettersmak. Trenger en del tid til i kjelleren.

Malvirà Roero Reserva Mombeltramo 2012 (Finnes på vinmonopolet i 2006-årgang) har aroma av røde og mørke bær, god frukt, krydder, florale toner og fat. Den er kraftig og krydret på smak, har fin frukt, kompleks og lang ettersmak med bestemte tanniner. Utvikler seg fint fremover.

Malvirà Roero Riserva Trinità DOCG 2009 har et fint utviklet preg på nesen, røde og mørke bær, krydder, fat og jordsmonn. Den er kompleks med god syre og tanniner, lang og tørr ettersmak. Kan drikkes nå men utvikles også fint videre.

Giacomo Vico Nebbiolo d`Alba Valmaggiore 2012 kommer fra Alba helt sør i Roero. Vinen har en kompleks og spennende aroma, god frukt, litt utviklet og godt krydderpreg. Den er rund på smak med fin syre og gode tanniner, delikat bærpreg i en lang ettersmak.

Travaglini Gattinara Tre Vigne 2011 (Kommer i 2010-årgang på vinmonopolet) kommer fra Gattinara nord-øst i Piemonte, det var en gang mer kjent enn både Barolo og Barbaresco. Nå er det store muligheter til å gjøre gode kjøp på viner fra Gattinara da de ikke har samme prisnivå som de mer kjente vinene. En annen fordel er at de ofte har tidligere drikkevindu enn Barolo, til tross for å være veldig lagringsdyktige.
Vinen har en aroma av røde bær, jordbær, fint preg av jordsmonn, litt utviklede toner med tørket frukt. Den har god frukt på smak, delikat bærpreg, elegante smaker av jordsmonn i en lang ettersmak. Drikkes meget godt nå men kan også lagres.

Cantina Fratelli Ferrero Barolo Gattera 2013 kommer fra La Morra, hvor nabolandsbyen er det kjente Barolo. Vinen har en aroma av mørke bær, kirsebær, krydder, lakris, florale hint og fat. Den sitter godt i munnen med god syre og bestemte tanniner. Trenger lagring men viser godt potensiale.

Cantina Fratelli Ferrero Barolo Manzoni 2013 har en veldig krydret nese, fin frukt i bakgrunnen, noe animalske toner og tørkede blomster. Den er noe lukket enda og trenger mer tid, meget strukturert og sitter godt.

Garesio Barolo Cerretta 2013 kommer fra Serralunga d`Alba. Vinen har en spennende nese med veldig fin frukt, litt utviklede toner og krydder. Den utmerker seg med et deilig hint av sødme, fortsatt ung men drikkes godt nå, kan selvfølgelig lagres lenger. Meget god og lang.

Garesio Barolo del Comune di Serralunga d’Alba 2013 har lette og fine bærtoner, aromatisk med florale toner, krydder og lakris. Den er konsentrert på smak, balansert og sitter godt. En flott introvin.

Negretti Barolo Bricco Ambrogio 2011, også fra La Morra. Kompleks og fin aroma med delikat frukt, kirsebær og krydder. Den har god konsentrasjon på smak, fremstår meget velbalansert, god syre og tannier, sitter meget godt i munnen. Meget god vin som tåler minst 20 år i kjelleren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..