Cap Moulin-à-Vent

Moulin-à-Vent ligger ganske lang nord i regionen og er kjent som noe av det beste fra Beujolais, dette er den av de 10 cru-ene som er mest lik Burgund. Men det var ikke nok for 13 av vinhusene som produserer vin i denne appellasjonen, de ville gå enda lengre og skapte i fjor foreningen Cap Moulin-à-Vent.
De vil fokusere på å promotere appellasjonen de er så stolt av, terroiret, forskjellene fra vinhus til vinhus og hvordan vinene lages. Dette er 13 ikoniske og historiske vinhus, som i mange år har produsert typeriktige viner av meget høy kvalitet i Beaujolais og vil være en slags representant for appellasjonen sammen med andre vinhus som deler samme verdier.

Moulin-à-Vent
Tidligere kjent som Romanèche-Thorins, produserer rødviner på Gamaydruen. Denne appellasjonen kalles Lorden av Beaujolais, på grunn av den «noble» aromaen, i Frankrike sier man også at disse vinene “pinoter” med alder, det vil si at de blir mer og mer lik Pinot Noir med noen år på baken. Vinene passer godt for vindrikkere som liker viner som har en del tanniner i starten, men som runder seg av med litt alder.

Undertegnede har vært så heldig å få smake en representativ vin fra hvert av de 13 vinhusene, så her er det bare og hygge seg videre med interessant lesning, og forhåpentligvis finne interessante vinhus og viner.

De 13 vinhusene er som følger:

Vinplantene er 70 år gamle, vinen har ligget 24 måneder i sementtank, 13.5% alkohol. 6500 flasker produsert.
Château Bonnet Terra Vitis, Organic, Vielles Vignes 2018: Lett kompleks og innbydende nese, mørke bær, moden mørk frukt, skogsbær, florale toner. Den er smakfull, fruktig, god syre, fine tanniner ut i en lang ettersmak. En godt balansert og god vin. 89-90p
Har ikke importør i Norge.

Nathalie og Eric Boyer etablerte vinhuset sitt i 2007 og eier nå 3.75 hektar i Moulin-A-Vent. De har siden da – og fortsatt et pågående prosjekt om å bringe vinhuset, parken og alt annet på eiendommen tilbake til live. Etter noen år med bærekraftig produksjon har de nå lagt om til biodynamisk drift og naturvinsproduksjon. Château des Gimarets har planter, forskjellige dyr og mennesker i harmoni på eiendommen sin, og jeg kjenner at jeg får lyst til å besøke de når jeg leser om de. De arrangerer også flotte eventer, både innen for musikk og kunst.
Vinplantene er 55 år gamle og kommer fra enkeltvinmarken Les Gimarets, den har hatt 8 måneder på ståltank. 13% alkohol. 2000 flasker produsert.
Château des Gimarets L’Esprit de ma Terre 2015: Kompleks nese, mørke bær, lett utviklet, florale toner. Den er rund og fruktig på smak, god syre, godt balansert, tørr, strukturert og smakfull utgang. Drikk nå.  89p
Det står at vinen har norsk importør, men jeg finner ikke noe på Vinmonopolet.
Dette vinhuset har hele 88 hektar vinmark og vinene blir produsert på tradisjonell metode. Cyril Chirouze er ønolog og tok over etter legendariske Guillaume de Castelnau som omfavnet biodynamisk produksjon. 1/4 av markene dyrkes nå etter biodynamiske prinsipper uten å være dogmatisk.
Vinplantene er 45 år gamle og kommer fra enkeltvinmarken Clos de Rochegrès, vinen har ligget 10 måneder på fat og tank. 13% alkohol. 14.000 flasker produsert.
Ch. des Jacques Clos de Rochegrès Moulin-à-Vent 2017: Innbydende nese med mørke bær, røde frukt, florale toner og mineralske hint. Smaken er konsentrert, syrefrisk, smakfull, godt balansert og en lang ettersmak. En vellykket og god vin, tåler en del år i kjelleren. 91p
Vinen er tilgjengelig på Vinmonopolet sammen med 5 andre fra samme vinhus.
Vinhuset ble etablert i 1732 i hjertet av appellasjonen, ca. 180 meter fra den ikoniske vindmøllen fra 1400-tallet.  Tidligere kalt Château des Thorins skiftet vinhuset navn da appellasjonen ble etablert i 1936, men slottet står fortsatt på terroiret ved navn Les Thorins.
Vinplantene er ca. 40 år gamle, vinen har ligget 17 måneder på ståltank, 13% alkohol. 63.790 flasker produsert.
Ch. du Moulin-à-Vent Couvent des Thorins 2019: Mørke bær, skogsbær, blåbær, lett preg av krydder på nesen. Den er fruktig på smak, frisk syre, et sjarmerende bærpreg, tørr utgang med et lett bitt. En frisk og lett krydret vin, fin struktur. 86-87p
Vinen som er smakt er tilgjengelig på Vinmonopolet sammen med et par andre fra samme vinhus.
Maison Albert Bichot er mest kjent for sine viner i Chablis og klassisk Burgund, men har også litt over 5 hektar i Moulin-à-Vent.
Rochegrès er en enkeltvinmark, kjent for sin granittstein.
Vinplantene er mellom 80 og 100 år gamle, den er lagret 9 måneder: 50% sementtank / 50% fat, hvorav 20% er nye. 9400 flasker produsert.
Maison Albert Bichot – Domaine de Rochegrès Moulin-à-Vent 2020: Klassisk og innbydende nese med mørke bær, florale toner, ung, lett krydder, hint av stein. Den en konsentrert og smakfull, fruktig med god syre, tørr og lang utgang. 88p (kan nok økes med litt alder)
Produsenten er tilgjengelig i Norge, men ikke denne vinen så langt jeg kan se.
De kombinerer moderne teknikker med gamle metoder lært av foreldre og besteforeldre for å vedlikeholde kvaliteten og typeriktigheten til appellasjonen. De har 4 Cru, hvorav 9.5 hektar med Moulin-à-Vent: ‘les Caves’, ‘la Rochelle’ and ‘les Vérillats’.
Vinplantene er rundt 45 år gamle, vinen har ligget 10 måneder: 50% på sementtank, 35% på ståltank og 15 på fat. 30.000 flasker produsert. 13% alkohol.
Domaine du Granit «Tradition» 2018: Innbydende nese med mørk og delikat frukt, mørke bær, kirsebær og lett krydder. Den er saftig med pen frukt og god syre på smak, god struktur, tørr og lang utgang. Ung og lovende, strukturert. 87-88p
Har ikke importør i Norge.
Vinhuset ble etablert i 1907 og har siden da utviklet seg til å bli familiedrevet vinhus over 3 generasjoner med flere viner i ulike plotter i Moulin-à-Vent. Philippe Guérin tok over i 1985 sammen med kona Elisa, og det var de som kjøpte vinmarker i  “Les Thorins”. Alt de gjør er for hånd.
Vinplantene er 40 år gamle, vinen har ligget 12 måneder på sementtank. 13.5% alkohol. 5000 flasker produsert.
Domaine du Moulin d’EoleLa Vigne de mon Père 2019: Innbydende og floral nese, røde bær, lett krydret, hint av mineraler. Den er fruktig og smakfull, god syre, fine tanniner, lang og strukturert utgang. En fruktig og god vin. 89p
Har ikke importør i Norge.

Domaine Louis Boillot & Fils Les Rouchaux 2018: Mørke bær, moden frukt, krydder, florale toner, urter og hint av fat. Den er saftig og frisk på smak, sitter godt og tørt i en lang utgang. En ren og klassisk vin. 87p
Produsenten er tilgjengelig i Norge, men ikke denne vinen så langt jeg kan se.
Vinhusets historie begynte i 1987 da de tok over et gammelt vinhus på La Roche Vineuse, her satset eierne Corinne og Olivier Martin på å skape gode og tradisjonelle viner, ispedd litt innovasjon og moderne teknikker. Det meste blir gjort for hånd. Barna deres er per i dag involvert i vinhuset og de jobber sammen for å videreføre tradisjonen i Moulin-à-Vent.
Vinplantene er 75 år gamle fra enkeltvinmarken La Rochelle, den har blitt lagret 18 måneder: 12 måneder på fat og 6 i ståltank. 13.5% alkohol. 4130 flasker produsert.
Domaine Merlin La Rochelle 2019: Litt avdempet nese, mørke bær, florale toner, krydder. Smakfull, fin konsentrasjon, syre og tanniner, godt balansert og lang utgang. En meget vellykket og god vin, blir nok enda bedre om noen år. 90p
Produsenten er tilgjengelig i Norge, men ikke denne vinen så langt jeg kan se.
Vinplantene er mellom 80 og 100 år gamle, den har ligget 16 måneder på ståltank. 14% alkohol. 5000 flasker produsert.
Domaine Paul Janin & Fils Hèritage 2019: Noe avdempet med fruktig nese med røde og mørke bær, lett krydder, hint av mineraler. Den er konsentrert, god syre og struktur, tørr og lang utgang. Litt rustikk. 85p
Har ikke importør i Norge.
Richard Rottiers tok over disse 3 hektarene med eldre vinmark i 2007, vinplantene ligger på mellom 40 og 80 år på alder. I dag har han 10 hektar med vinmark som er 100% økologisk og fokuserer på rene Moulin-à-Vent viner med typeriktig mineralitet og finesse.
Vinplantene til denne vinen er 50 år gamle, den er lagret 6 måneder: 70% på sementtank, 30% fat. 13% alkohol. 20.000 flasker.
Domaine Richard Rottiers Organic 2020: Ung og fruktig nese, mørke bær, skogsbær, konsentrert, florale toner og hint av urter. Den er fruktig på smak, syrefrisk, tørr, fine tanniner i en lang utgang. Ung og lovende. 89p.
Vinen er tilgjengelig i Norge i 2016-årgang.
Vinhuset drives av en familie på fem: Paul og Danielle Lardet og barna Delphine, Jocelyn og Stéphan. Le Nid betyr reir på fransk, og det er nettopp det vinhuset er for dem, et reir de tar best mulig vare på. De har tolv ulike plotter, inkludert “La Rochelle” og “Rochegrès” som er enkeltvinmarker (og blir lagret på fat), og drifter alle bærekraftig.
Vinplantene er 60 år gamle fra enkeltvinmarken Rochegrès, den har ligget 14/16 måneder på fat. 14% alkohol. 2500/3000 flasker.
Maison Le Nid Rochegrès 2018: Innbydende nese med mørke bær, kirsebær, lett kompleks, krydder, pepper og fat. Den er fruktig og konsentrert på smak, noe ung, tørr, god syre, lang og strukturert utgang. En ung og strukturert vin, har godt av noen år i kjelleren. 88-89p
Har ikke importør i Norge.
Vinhuset kjøpte sine første plotter i 2008 og produserte sin første årgang i 2009, samme prinsipper ble brukt her som på den andre eiendommen i Nuits Saint Georges. Fra første årgang gjorde de om landbruket til økologisk og biodynamisk. Vinhuset produserer 6 viner i dette området, alle med fokus på terroir.
Vinplantene er 65 år gamle fra enkeltvinmarken Les Rouchaux, den har ligget 18 måneder i foudre. 13% alkohol. 4500 flasker.
Thibault Liger-Belair Les Rouchaux 2016: Kompleks og innbydende nese, mørke bær, florale toner, krydder og fat. Den er fruktig og rund på smak, strukturert, god syre, flott balanse ut i en lang ettersmak. En utrolig flott vin. 90p
Produsenten er tilgjengelig i Norge, men ikke denne vinen så langt jeg kan se.
Fakta: Moulin-à-Vent (1936) består av 640 hektar vinmark, fordelt på 69 ulike terroir med alt fra granitt, sand, ulike vindforhold, sol og høydeforskjeller (229-390 m.o.h.). Med andre ord en mosaikk av ulike forhold som påvirker vinproduksjonen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..