To oransje viner!

I dag ser vi på disse fine oransjevinene, begge fra Languedoc i Frankrike:

Etter drøye 25 år i vinverdens toppskikt er François Lurton fremdeles like aktuell. Vin som sysselsetting var kanskje selvsagt med tanke på pappa André – en levende legende i vinverden. På slutten av 80 og 90 tallet jobbet François som flying winemaker i Argentina, Chile, Spania og Frankrike. Gjennom dette arbeidet så han et enormt potensiale også utenfor Frankrike. Han begynte å kjøpe vinmarker og bygge opp nye vingårder. Pionerånd og hardt arbeid har gitt suksess og i dag lager han vin med stor suksess i fire land.

Denne vinenhar fått noen gram mindre sukker enn sist jeg smakte den, et lurt valg. Druene er Sauvignon Blanc 30%, Grenache Blanc 30% og Macabeo 40%.

Janeil Sarrat del Mas 2021: Den er fruktig og floral på nesen, sitrus, appelsinskall, lett krydder og urter. Den er fruktig og fyldig på smak, noe sødmefull, lett fasthet i utgangen. En veldig rund og snill oransjevin som godt kan nytes alene også.
Domaine Cazes har produsert vin siden 1895 i Rivesaltes i Roussillon, i hjertet av regionen Catalonia. Vinhuset er familieeid og drives etter biodynamiske prinsipper, i dag er Cazes Frankrikes største biodynamiske vingård og anerkjent som en av de beste. Historien bak vinsuksessen startet i 1895 med Emmanuel’s oldefar, Michel Cazes. Han dyrket druer, og som de fleste andre bønder på den tiden, solgte han avlingen til lokale vinprodusenter for videre foredling. I dag produserer de anerkjente, biodynamiske viner fra hele 220 hektar vinmark!
Jordsmonnet i vinregionen består av en blanding av kalkstein, mergel og rullesteiner, lik de man kjenner fra Châteauneuf-du-Pape.
I reklamen sies det at ”ost er ost”, men jordsmonn er definitivt ikke jordsmonn. For 15 år siden hadde Emmanuel og hans far, Bernard, lange samtaler om hvordan de skulle jobbe videre i vinmarkene. De følte at jorden deres var døende, den hadde et skyhøyt innhold av kobber etter årevis med sprøyting av vinmarkene som var kotyme den gangen. Det ville ta 100 år for jorden å bryte ned kobberet.
Etter hvert kom de inn på biodynamisk dyrking, og syntes prinsippene som lå til grunn for dette virket både interessante og logiske. I årene som fulgte gikk far og sønn i gang med konvertering av vinmarkene fra kommersiell dyrking til å følge Rudolf Steiners ideer rundt sunt jordbruk og den biodynamiske fremgangsmåten. 20 år senere hadde innholdet av kobber i jordsmonnet blitt redusert så mye at bare 20-30 år skulle til for at jorden skulle være i balanse. En verden av forskjell kunne sees på vinplantene som både var sunnere og produserte mye bedre druemateriale. Med andre ord, levende jord (les: biodynamisk) fordøyer høyere andeler av metaller enn konvensjonelt dyrket jord.
Cazes Macabeó 2021: Konsentrert og innbydende med fint preg av appelsinskall, hvite steinfrukter, florale toner, urter og lett krydder. Den er fruktig og fyldig på smak, god syre, lett kompleks og lang ettersmak med et godt skallpreg. En konsentrert og flott oransjevin, meget godt kjøp!

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..