I dag ser vi på disse fine oransjevinene, begge fra Languedoc i Frankrike:
Etter drøye 25 år i vinverdens toppskikt er François Lurton fremdeles like aktuell. Vin som sysselsetting var kanskje selvsagt med tanke på pappa André – en levende legende i vinverden. På slutten av 80 og 90 tallet jobbet François som flying winemaker i Argentina, Chile, Spania og Frankrike. Gjennom dette arbeidet så han et enormt potensiale også utenfor Frankrike. Han begynte å kjøpe vinmarker og bygge opp nye vingårder. Pionerånd og hardt arbeid har gitt suksess og i dag lager han vin med stor suksess i fire land.
Denne vinenhar fått noen gram mindre sukker enn sist jeg smakte den, et lurt valg. Druene er Sauvignon Blanc 30%, Grenache Blanc 30% og Macabeo 40%.

Jordsmonnet i vinregionen består av en blanding av kalkstein, mergel og rullesteiner, lik de man kjenner fra Châteauneuf-du-Pape.
I reklamen sies det at ”ost er ost”, men jordsmonn er definitivt ikke jordsmonn. For 15 år siden hadde Emmanuel og hans far, Bernard, lange samtaler om hvordan de skulle jobbe videre i vinmarkene. De følte at jorden deres var døende, den hadde et skyhøyt innhold av kobber etter årevis med sprøyting av vinmarkene som var kotyme den gangen. Det ville ta 100 år for jorden å bryte ned kobberet.
Etter hvert kom de inn på biodynamisk dyrking, og syntes prinsippene som lå til grunn for dette virket både interessante og logiske. I årene som fulgte gikk far og sønn i gang med konvertering av vinmarkene fra kommersiell dyrking til å følge Rudolf Steiners ideer rundt sunt jordbruk og den biodynamiske fremgangsmåten. 20 år senere hadde innholdet av kobber i jordsmonnet blitt redusert så mye at bare 20-30 år skulle til for at jorden skulle være i balanse. En verden av forskjell kunne sees på vinplantene som både var sunnere og produserte mye bedre druemateriale. Med andre ord, levende jord (les: biodynamisk) fordøyer høyere andeler av metaller enn konvensjonelt dyrket jord.
Produktene er tilsendt