Påskelesing: Sperino

 

Annonselenke
Bilder: Mona Haugen-Kind og produsenten

Da Luca De Marchi kom tilbake til Lessona i 1999, etter å ha vokst opp i Toscana, var det kun ett annet vinhus som lagde vin der, Tenuta Sella. Det la ikke noen demper på pågangsmotet hans, og han gjennopplivet vinmarker som hadde ligget brakk i over 100 år i sitt prosjekt om å produsere vin nettopp her.


Kjølig vintermorgen i Lessona

Det er kona til Luca som tar i mot undertegnede en kjølig januardag i år, på søken etter Piemonteturens eneste Bramaterra, som er et vulkansk område i nord-Piemonte. Hun kan fortelle at de har 2.5ha vinmark der, snart 3. Hun jobber selv som journalist i La STampa, men stepper inn når det trengs. Familien eier også det kjente vinhuset Isole e Olena i Toscana, og Lucas far, Paolo, bidrar også fortsatt med sin kunnskap. I stedet for å pensjonere seg ble han i stedet med på sønnens Lessonaprosjekt! Jeg får også vite at Lessona hadde et mye større vinmarksområde enn for eksempel Barbaresco på 1800-tallet, men at på grunn av andre verdenskrig og vanskeligheter med klima og vokst av industri – døde vinproduksjonen nesten ut. Marchifamilien er med andre ord viktige aktører i å promotere og ikke minst utvide Lessona DOC, og det er passende at de endte opp med det historiske slottet Castello di Lessona som de bruker til å fermentere druene sine i. De har lagt hardt arbeid med å bringe Sperinofamiliens arv videre, selv om deres siste årgang var i 1904.


Kjelleren på slottet

De er overbevist om at Lessona og nord-piemonte har en lovende fremtid, og når man smaker vinene deres er det vanskelig å være uenig.

Luca har valgt ut disse tre vinene for smaking:

Uvaggio 2019: Fint fruktpreg, mørke bær og frukter, krydder, urter, buskas, ung. Den er fruktig, god syre, frisk, tørr og lang utgang med fine tanniner. En fint strukturert og fin vin, frisk.

Lessona 2017: Mørke bær og frukter, skogsbær, urter, buskas, krydder. Den er fruktig, tørr, god syre, lang ettersmak. En meget god vin, lovende. Fine tanniner.


Stein med tydelig vulkansk preg i Bramaterra.

Bramaterra 2018: Urter, mineraler, mørke bær, krydder, kjøttfullt hint. Den er fruktig, tørr og god syre, lang utgang. En smakfull og god vin, artig å smake for første gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..