Årets Millèsimes Alsace.

Annonselenke

Hvis det er en vinmesse som virkelig har fått det til digitalt så er det Millèsimes Alsace, de begynte med digital vinmesse og å sende samples i små størrelser under korona og har bare fortsatt. Og det funker bra! Jeg besøker jo utallige vinmesser fysisk hvert år, så å delta på en fra hjemme er utrolig behagelig. Man velger hvilke vinhus man vil smake vin fra og arrangøren sender vinen hjem til deg.

Masterclass: So trendy! 4 trendy viner.

– Jenni WAGONER (USA): Vindirektør for Zuma and Oblix Restaurantene
– Yves BECK (Switzerland): Forfatter og vinkritiker
– Manuel PEYRONDET (France) : Sommelier, « Meilleur Ouvrier de France » i 2011
– Thierry FRITSCH (France): Ønolog, lærer og Alsace Wines Spesialist

«So Fresh»
Konsumentene vil ha friske viner, i takt med dagens samfunn som vil ha frisk og sunne produkter både på tallerken og i glass. Velbalanserte og tilgjengelige viner som man kan nyte uten å være ekspert. Jenni Wagoner forteller at folk som går på restaurant vil ha lettdrikkelige viner som passer til flere måltider og at Alsace er perfekt til dette med sine versatile viner. Mange vil drikke dynamisk vin i disse dager sier Yves, og spesielt folk som drikker mye og komplisert vin og mat velger ofte disse typene vin mer og mer.

Domaine Schoffit Riesling 2020: Innbydende og lett kompleks nese, eple, sitrus, lett krydder, florale toner. Den er fruktig og rund på smak, god syre, lett krydret utgang som sitter godt.

«So Terroir»
Alsace, tross sin størrelse, har ekstremt mye forskjellig terroir forteller Thierry, man kan si at det er en miks av alle jordtyper fra hele verden! I tillegg er regionen veldig historie- og familiedrevet med dype røtter. Yves syns denne vinen er mer presis med mer ryggrad enn den forrige, en god Grand Cru. Thierry legger til at flere og flere oppdager at disse vinene kan lagres lenge, før drakk man vinene umiddelbart.

Domaines Schlumberger GC Riesling Kitterle 2017: Litt avdempet og lett utviklet, mineralsk, sitrus. Den er rund med en lett frukt, god syre, tørr og lang utgang som sitter godt.

«So Sweet»
Thierry forteller at med dette temaet vil de vise frem at søtere vin er moro, for nytelse! Manuel elsker sødmefulle viner og liker å jobbe med det som Sommelier, han jobber for å få folk til å drikke mer av det! Dette er jo ypperlig å pare med mat, og kvaliteten nå til dags er supergod avslutter han.

Domaine Hurst Gewurztraminer 2020: Sødmefull og floral nese, fruktig, krydder, klassisk. Den er sødmefull og fruktig på smak, lett krydret, god syre, lang utgang med integrert alkohol. Meget godt balansert vin.

«So Red»
Thierry er stolt over rødvinstradisjonen de har i Alsace, tross at 90% av produksjonen er hvitvin. De ser nå en renessanse for rødvin! Folk vil ha Pinot som er godt balansert, ikke for kraftig og med god syre. Såkalt god drikkelighet. Jenny syns dette er en artig vin å servere folk som ikke har smakt rødvin fra Alsace, den er ofte en øyenåpener.

Cave de Ribeauville Pinot Noir 2019: Mineralsk nese, mørke bær, bringebær, lett krydder, kjøtt. Den er slank, tørr med god syre, lang utgang med fine tanniner.

Vinhus smakt/valgt:

Pèpin
Prosjektet til disse fire vinvennene var å produsere naturvin som er lettere å drikke for folk, mer tilgjengelige, men også en måte å støtte lokale vinmakere på som lager viner uten sulfat. De jobber i dag med ca. 15 forskjellige drueprodusenter som gror biodynamiske druer, håndplukkede druer sådan, kun bruker spontangjæring og som nevnt ikke tilsetter sulfat.
De lager fire farger; rosa, hvit, rød og oransje, samt pet nat.
Det er foreløpig et ungt prosjekt, men et utrolig spennende et jeg virkelig håper å se mer av!

Riesling 2021 Blanc 01: Lett skallpreg, gule plommer, eple, sitrus, florale hint, urter, krydder, naturvinspreg. Den er fruktig og syrefrisk på smak, godt balansert, tørr og lang utgang. En flott Riesling uten sulfat.

Riesling 2021 L`Alsacien: Ung og fruktig nese, modne epler, urter, noe ubalansert. Den er fruktig på smak, mineralsk, god syre, sitter godt og lett krydret, mineralske toner. Smaker bedre enn aromaen, noe naturvinpreget men konsentrert og god.

CG Kirchberg de Barr Riesling 2018 Julie Ferrier: Kompleks og innbydende nese, mineralsk, lett krydret, noe skallpreg, appelsin, eple. Den er konsentrert og rik på smak, god syre og balanse, lang og lett strukturert utgang. Også denne noe naturvinspreget, meget smakfull og godt balansert, god!

Pinot Noir 2020 03: Litt rustikk og krydret nese, mørke bær og frukter, mineraler, Den er fruktig og rik på smak, god syre, siter godt og tørt, lang utgang. Lett naturpreget.Domaine Gueth
Dette 8ha store vinhuset drives av 7. og 8. generasjon, nemlig dyktige Muriel som har styrt skuta sammen med foreldrene Jean-Claude og Bernadette  siden 1996, samt mannen Ralph som trår til når det trengs. . Hun er opptatt av naturen, faunaen og floraen og produserer bærekraftig vin av gamle vinplanter. De produserer 60.000 flasker i året,  og er ikke på markedet i Norge.

«My wines are a bit like my children. I raise them to blossom, taking care of them, guiding them but never imposing my choices.» -Muriel

Riesling 2017: Lett utviklet, krydret, noe gjærpreget, eple, sitrus. Den er fruktig og rund, fin syre, sitter godt og tørt, med et fint mineralpreg.

Riesling 2019: Frisk og fruktig nese, epler, sitrus, krydret, urter, mineralsk. Den er fruktig og lett sødmefull på smak, rund, god syre, fin balanse og en lang og mineralsk utgang. En godt balansert og god vin.

Assemblage 2019: Kompleks og spennende nese, epler, sitrus, florale hint, Den er smakfull, konsentrert, lett perlende, tørr og syrefrisk utgang med mineraler og krydder. Usikker på om perlingen skal være der, men vinen er uansett en interessant og spennende vin av Pinot Blanc og Pinot Gris.

Assemblage 2020: Ung, fruktig og lett krydret nese, urter. Den er fruktig og rund på smak, god syre, kompleks og fin, behagelig utgang. En meget behagelig og smakfull vin, fine mineraltoner.

Paul Gaschy
Dette vinhuset har 9 økologiske hektar (sert. fra 2012 årgangen) vinmark og vinmakeren er den engasjerte Hervé Gaschy, han produserer alle de klassiske Alsacedruene på 24 ulike parseller, 3 hektar Gran Cru (Eichberg, Pfersigberg og Hengst.). Paul slo seg ned i dette området i Alsace i 1938 og begynte med litt over en hektar vinmark, både kvaliteten og hektarene har utvidet seg gjennom far og sønn, frem til 4. generasjon som styrer nå. Ikke representert i Norge per nå.

Riesling 2016: Fint utviklet, kompleks og innbydende, modne eplefrukter, florale toner, mineraler. Den er smakfull og fruktig på smak, fint utviklet, deilige lagringstoner, lang og tørr utgang med et fint krydderpreg. En meget flott vin, godt balansert, rik og meget vellykket!

GC Eichberg Rieslig 2015: Kompleks og utviklet nese, modne epler og sitrus, mineraler og hint av petro. Den er fruktig og lett sødmefull på smak, god syre, fin kompleksitet, lang og rik utgang med mineraler og modne hvite steinfrukter. En meget god vin, meget drikkbar nå!

GC Eichberg Pinot Gris 2019: Kompleks nese med voks, honning, florale toner, epler, melon, mineraler. Den er rik på smak, godt balansert, fin frukt, god syre, mineralske toner i en lang utgang. En meget flott Pinot Gris.

Gewurztraminer 2016: Fruktig og floral nese, krydder, honning. Fruktig med en fin sødme og fylde, rund og fin utgang. godt balansert. Fin gewurz på den søtere siden.

Lèon Beyer
Dette vinhuset blir regnet som ett av topprodusentene i Alsace, det ble etabler i 1867 og drives i dag av Léon og sønnen Marc Beyer. De har 35ha vinmark rundt byen Eguisheim og produserer alle de klassiske vintypene. Selv om vinhuset er moderne med moderne fasiliteter av beste kvalitet fokuserer de på å lage tradisjonell vin på «gamlemåten», tørre og klassiske viner som skal være gastronomiske.

GC Pfersigberg Riesling 2017: Litt avdempet nese med epler, florale hint, mineraler, sitrus. Den er rik og smakfull, god syre, tørr og lang utgang. En godt balansert og frisk vin, fint lagret og meget levende.

GC Eichberg Riesling 2017: Den er Fruktig på nesen, litt petro, epler, mineraler. Den er frisk og fruktig også på smak, meget god syre og struktur, flott urte- og lakrispreg i utgangen. En flott Eichberg Gran Cru.

Pinot Noir 2017: Innbydende nese med mørke bær, hint av smør, skogsbær, hint av fat, jordsmonn. Den er smakfull, fint krydret, saftig, lett rustikk og tørr utgang. Matvennlig.

GC Pfersigberg Gewurztraminer 2015: kork.

Allimant-Laugner 
12 hektar vinmark har dette vinhuset i dag, og historie helt tilbake til 1816 da François-Anton Allimant kom hjem fra Napoleonskrigene og ville utvide familiegården sin. Vinhuset har så fulgt familien, og i dag er det Hubert, som sammen med kona og sønnen Nicolas som driver det videre. De kjører naturlig vinmaking og balanserer moderne vinmaking med gamle tradisjoner. De har for øyeblikket 12ha vinmark i Haut-Koenigsbourg.

GC Praelatenberg Riesling 2019: Lett kompleks nese med epler, florale hint, sitrus, mineraler. Den er fruktig, rik på smak, rund og lang utgang, god syre og sitter godt. En meget godt balansert og fin vin.

GC Praelatenberg Riesling 2014: Kompleks og utviklet nese, fruktig, fin syre, eple, sitrus, mineraler, florale toner. Den  er fruktig med en god konsentrasjon, utviklet også på smak, litt sopp og nøtter, lang utgang som sitter godt. En tørr og kompleks vin som har hatt en fin utvikling.

Gewurztraminer 2020: Fruktig og floral nese, konsentrert, tropisk frukt, krydder. Den er fruktig på smak med et fint krydderpreg, sitter godt, fint balansert sødme. En krydret og fin Gewurz.

Pinot Noir 2020: Fruktig og innbydende nese, ung, mørke bær, bringebær, jordsmonn og krydder. Lett rustikk smak, tørr med fine toner av jordsmonn, lang utgang som sitter godt.

Jean Becker
Domaine Jean Becker er et gammelt familieeid vinhus røtter tilbake til 1610. Siden 1999 har de dyrket økologisk vin og har derfor siden 2001 utelukkende bydt på økologisk vin.
Søskene Martine, Phillipe og Francois Becker, som driver huset i dag, holder sammen med resten av firmaet til i Zellenberg i Alsace og de fleste av vinene er lavet på de klassiske, alsaciske fruene: Pinot Blanc, Riesling, Sylvaner, Gewürztraminer osv., men familien lager også enkelte rødviner på Pinot Noir. Becker dyrker også vin på flere av de helt store Grand Cru-markenr, deriblant: Froehn, Schoenenbourg, Mandelberg og Sonnenglantz.

Riesling 2020: Fruktig nese med grønne epler, sitrus, mineraler. Den er fruktig og fin på smak, god syre, lang og tørr utgang med leskende mineraler. Klassisk og saftig stil.

GC Mandelberg Riesling 2018: Kompleks og innbydende nese, krydder, eple, fersken, urter, mineraler og røyk. Den er Konsentrert og rik på smak, ung, fin syre, lang utgang med lett perlende stofflighet, tørr.

Pinot Noir 2018: Jordsmonn, røde frukter og bær på nesen, jordbær, Den er saftig på smak, tørr, fin syre, tørr og lett strukturert ettersmak. Slank og fin Pinot.

GC Froehn Gewurztraminer 2016: Kompleks og mineralsk nese, eple, sitrus, jordsmonn, krydder og urter. Den er fruktig og sødmefull på smak, rund med en godt balanserende syre, lang utgang med fint mineralsk preg. En flott og smakfull Gewurz!

Frey-Sohler 
Dette familiedrevne vinhuset har 29 hektar vinmark og drives av Damien og Nicolas Sohler i Scherwiller, 50 km sør for Strasbourg. De er meget miljøfokusert og har flere sertifiseringer innen dette.

Riesling 2019: Meget krydret og konsentrert nese, hint av smør, sitrus, gule frukter og epler. På smak er den rund og frisk med god syre, tørr og lang utgang som sitter godt. En rund og fin vin.

Riesling 2020: Den er lett avdempet, frisk og fruktig, god syre, eple og sitrus. Fruktig og fin på smak, veldig klassisk med god syre, tørr utgang som sitter godt. Fin allrounder.

Pinot Noir 2020: Røde og mørke bær, krydder, kirsebær, bringebær, urter og jordsmonn. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, fint strukturert i en lang ettersmak, rik. En fin rødvin med et lett skallpreg, flott!

GC Frankenstein Gewurztraminer 2017: Aromatisk og fruktig nese, kompleks med tropiske toner, floral, krydder, sødmefulle hint. Den er fruktig også på smak, god syre, fint preg av krydder og urter i en lang og godt balansert ettersmak. En smakfull, lett krydret og meget god Gewurz!


Topplista
Av de som utmerker seg vil jeg si at Paul Gaschy imponerer, dette er en produsent noen bør snappe opp. De fire vinene jeg smakte var utrolig flotte og av meget høy kvalitet. Ellers må jeg si at Lèon Beyer GC Praelatenberg Riesling 2014 var meget god, Pèpin CG Kirchberg de Barr Riesling 2018 var flott og at Frey-Sohler GC Frankenstein Gewurztraminer 2017 imponerte!Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..