Toscana og sangiovese.

Inspirert av gårsdagens nydelige chianti classico fikk jeg lyst til å skrive litt om nettopp Toscana og den ikoniske druen sangiovese, Toscana er jo ett av de aller mest kjente vinområdene i Europa og nordmenn er blant de som reiser mye dit!

Toscana

Selv har jeg reist litt rundt Firenze, Sienna, Pisa og Lucca. Sistnevnte by anbefales på det sterkeste, en litt glemt perle blant de større severdighetene som det skjeve tårnet i Pisa osv. Lucca er omgitt av en inntakt bymur og utrolig nydelig å rusle i.

lucca_f4d2ffc9bd6163

Når jeg først driver i «anbefalingsbransjen» kan jeg også anbefale et overnattingssted, Tenuta san Pietro er norskeid og har kun 8 rom og to suiter, jeg hadde en helt nydelig natt der med en fantastisk middag og vinopplevelse! Den lokale olivenoljen deres er å dø for, her kan du ikke være redd fett!

IMG_4185

Helt fantastisk utsikt!

IMG_4183

Tilbake til litt fagprat, Chianti er kanskje den mest kjente vinen fra Toscana, etterfulgt av Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano, men de har også flere ikoniske viner som Vernaccia di San Gimignano (helt nydelig på en varm italiensk dag), Vin Santo og Elba Aleatico Passito.

IMG_4168

Klimaet har nok vært avgjørende for suksessen til dette vinområdet, det ligger perfekt til med både varmt innenlandsklima og kyst samt de ikoniske lave åsene området er så kjent for. Selv om det har blitt brukt mer Cabernet Sauvignon de siste årene er det fortsatt «kongen» Sangiovese som blir mest brukt. Det mange kanskje ikke vet er at Sangiovese går under navnet Brunello i Montalcino og Prugnolo Gentile i Montepulciano. Morellino di Scansano er også lagd av sangiovese, hvorav Morellino er det lokale navnet på druen.

sangiovese

I de senere årene har man estimert at sangiovese blir brukt i en av ti italienske viner, den er elsket for sin høye syre, strikte tanniner og balanserte natur. Personlig vil jeg si at det er en perfekt drue i vin som skal brukes til mat, jeg velger nok ikke en Chianti som kosevin, men til italiensk mat er det helt perfekt! Sangiovese blir plantet i store deler av Italia, til og med på Corsica hvor den er kjent som Nielluccio.

Jeg anbefaler på det sterkeste en tur til Toscana for å bli kjent med dette fantastiske mat- og vinområdet, for eksempel et kombinert besøk i middelalderbyen San Gimignano og hos vinhuset Fattoria poggo alloro!

IMG_3935

Jeg tar gjerne i mot tips til flotte steder å besøke både i Toscana og andre steder om du har noe å anbefale!

En liten funfact på slutten: 96% av all sangiovese blir plantet i Italia, på en andreplass med 2% kommer USA.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..