Ioppa

(Tidligere utgitt av meg på NVKF.no) Litt julelesning til dere.

Vinmakeren Andre Ioppa vil helst bruke all sin tid i vinmarken, det ligger rett og slett i genene hans. Familien har produsert vin, frukt og grønnsaker siden 1852 og drives i dag av faren Giorgio Ioppa og onkelen Gianpiero, Andrea og brødrene Luca og Marco er neste generasjon. Vi ser nærmere på dette vinhuset i Piemonte samt to viner som er å anbefale i sommer.

Ioppa består i dag av 20 hektar vinmark, men Andrea forteller i et intervju med Dagens Næringsliv at de er i gang med å rydde skog og plante 5 hektar til.Vinhuset har de siste 10-15 årene gått gjennom en revitalisering og modernisering, vinene som er produsert på en tradisjonell måte med et moderne tilsnitt har rett og slett blitt mye bedre.
Vinhuset ligger i Ghemme, ved foten av alpene i Nord-Piemonte.

Her har de et unikt jordsmonn med en blanding av fossile sedimenter og marine steinarter som gjør jorden mineralrik.
De planter Nebbiolo, Vespolina og Bonarda, de siste årene økologisk og hele familien er stort sett å finne ute blant vinplantene.

Ioppas største marked for rosèvin er Norge, av ca. 50.000 flasker produsert så sendes 30.-40.000 hit. En liten funfact er at det er nabogården som lager den populære Il Mimo rosèvinen og at sammen så selger de to gårdene rundt 100.000 rosèvinflasker i året i Norge.
Og tallene øker for hvert år.

Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2016 er produsert på 100% nebbiolo, flaskelagret i 2 måneder før salg.
Den har en fruktig og sval aroma med preg av røde bær, hint av krydder. Den er bløt og lett sødmefull, god fylde og balanserende syre. Fersk frukt.
Jeg vil si at dette er et meget godt kjøp til 135 kroner, jeg hadde lett betalt 40 kroner til.

Ioppa Ghemme 2007 består av 80% Nebbiolo og 20% Vespolina, den er lagret 48 mndr på store slavonske eikeligger (25-30 hl) og minst 2 års lagring på flaske før den lanseres for salg.
Den har en aroma av røde bær, litt støvete i positiv forstand, godt utviklet med tørket frukt, krydder og urter. Den er godt balansert, rund og fruktig, middels tanniner og fin syre. Godt bærpreg, litt kaffe, tørket frukt, teblader og krydder i en lang ettersmak.

Dette er også et meget godt kjøp til 210 kroner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..