Østerrike og Meinklang.

Østerrike, opp av asken og inn i økologi. (Tidligere publisert på nvfk.no)

Østerrike har en lang vintradisjon, faktisk en av de eldste i Vest-Europa.
Man har funnet spor av vinproduksjon helt tilbake til 700-tallet, før Kristus!
Munkene gjorde i sin tid sitt for å holde vintradisjonene i live på 1100-tallet og utover og på 1700-tallet kom loven om at innbyggerne i landet kunne selge egenprodusert mat og drikke avgiftsfritt. Heuriger (heurig betyr «årets») gjorde det enkelt å tjene penger på selv små vinmarker og gårder da befolkningen kunne sette seg opp små kafeer og selge vin, pølse, skinke, ost osv.
Dette preges landet fortsatt av i dag med mange små vinprodusenter.
I 1907 kom den første vinloven, den minnet om Tyskland sin hvor man baserer seg på mostvekt/restsødme i vinen.
Loven skulle bli endret 3 ganger til det den er i dag med streng EU-standard.
Veldig kort fortalt er vininndelingen slik; Tafelwein, Landwein, Qualitätswein og Qualitätswein mit Prädikat samt 9 DAC-områder.

Alle viner som er Qualitätswein har korker med rødt og hvitt segl, som vinene vi skal se på i dag.

img_7726

Etter første verdenskrig ble vin produsert industrielt og i form av billig bulkvin av lav kvalitet, fokuset var på å produsere søte viner, billigst mulig.
Dette gikk så langt at en liten gruppe vinmakere tilsatte Dietylenglykol i vinen sin i 1985 og skandalen var et faktum.
Hendelsen ble kalt Frostvæskeskandalen av media da glykol også blir brukt i frostvæske, ingen ble syke av å drikke vinen men dette var selvfølgelig strengt forbudt og bakmennene ble straffet strengt.

De har i de 32 år siden den store skandalen måttet jobbe hardt for å forbedre ryktet sitt og i dag er Østerrike er raskt voksende vinland når det kommer til kvalitet og ikke minst økologi.

I starten av 2017 har vinmonopolet 277 varer fra Østerrike, henholdsvis 203 hvitviner og 45 rødviner og 29 andre varer.
Jeg vil trekke frem Meinklang som produsent, da de har viner som er godt priset og tilgjengelige for folket samt deres unike innsats innen økologisk vindyrking i Østerrike.

thelivingvine-meinklang-2

Meinklang, drevet av familien Michlits, er lokalisert i Pamhagen, Burgenland, Østerrikes nest største vinregion helt Øst i landet, på grensen til Ungarn.
Vingården ligger så nært grensen til Ungarn at man faktisk ser over til nabolandet, landsbyen Pamhagen var ungarsk så sent som rett før første verdenskrig.
Landskapet her er preget av stepper og er til dels et ugjestmildt land, perfekt til å gro vinplanter som må jobbe vinrøttene sine langt ned i bakken.
Det første man legger merke til når man kjøper en flaske vin fra denne produsenten er selvfølgelig kua, logoen er inspirert av de flotte anguskyrne til Meinklang som går rundt på vinmarkene i de burgenlandske stepper og gjødsler plantene helt naturlig.

Vingården er en biotop, et eget økosystem, med dammer, kornproduksjon, insekter og insekthotell, planter, urter, større dyr som kyr, griser, hester, høner og sauer.
Målet de har hatt er å gjenskape en ekte «Wein-garten» med både vinplanter, frukt og grønnsaker, til og med ugress er velkomment på Meinklangs 1500 hektar store eiendom.

Vinene blir lagret i egg-formede betongbeholdere, en metode som var kjent allerede på romernes tid, i tillegg til ståltanker og noe eik. De unngår høyteknologisk utstyr og bruker for eksempel tyngdekraften via to etasjer i stedet for pumper under produksjonen og null elektrisitet i selve vinifikasjonsprosessen.
Vinene lager seg nærmest selv i kjelleren og spontangjæres kun ved naturlige gjærstammer.

img_7725

Meinklang Grüner Veltliner «Wörth» 2015 er som navnet antyder produsert på druen Grüner Veltliner, den er selvfølgelig spontanfermentert og er lagret 6 måneder i ståltank.

img_7719

Vinen har en frisk og fruktig aroma med et grønt preg, sitrus, grønne epler, urter og litt mineraler. Den er behagelig i munnen med god syre, epler, sitrus med en bitter avslutning med urter. En flott vin som passer godt til salater, grønnsaker og sjømat.

Meinklang Burgenland Red 2014 er en blend bestående av 60 % Zweigelt, 30 % Blaufränkisch og 10 % St. Laurent. Spontanfermentert og lagret 10 måneder i ståltank.

img_7724

Frisk aroma med røde bær, litt skogsbær, kirsebær mokka og urter. Den er lett saftig og frisk i munnen med preg av bær, litt florale toner, krydder og urter. En vin som passer godt til det meste, fra torsk til tapas og kjøttgryte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..