Digital smaking med Ch. Léoube.

Det har blitt mer og mer populært med rosèvin i Norge, og ikke bare terrassevin til under 150 kroner, også premiumsegmentet i rosèvin vokser. Det er gledelig! I april hadde jeg en digital smaking med Chateau Léoube som har fire premium rosèviner, inkludert en musserende tilgengelig i Norge, pluss en på aluminiumsboks! (De to siste kommer på Vinmonopolet i morgen)
Jeg smakte sammen med vinmakeren til Léoube, Romain Ott, samt eksportsjef Gaelle Giner.
Historie
Chateau Lèoube er nydelig plassert nede i strandkanten på Cote d’Azur. En eldre ærverdig eiendom med eget kapell og nydelig skogsområder som omkranser vinranker og olivenlunder. Drevet med en tydelig økologisk filosofi leverer Chateau Lèoube i dag premium rosèviner av ypperste kvalitet.
Britiske Carole og Anthony Bamford oppdaget denne urørte perlen midt på 90-tallet, og bestemte seg for å investere. Da hadde det blitt produsert vin i småskala av den samme familien siden det ble etablert.
Carole og mannen hadde god erfaring med økologisk dyrking fra England, og fortsatte i denne retningen med den nye eiendommen i Frankrike i 1997. Secret de Léoube ble lansert i 2005,  Sparkling de Léoube i 2012 og LOVE by Léoube i 2018.
Dette er viner som varer betraktelig lengre enn «rosé-sesongen» og som gjerne serveres til både lunsj og middag, og gjerne kan ligge et par år i kjelleren før det fulle potensialet viser seg. De har vunnet en rekke priser for vinene sine de siste årene.
Vinmaker Romain Ott – sønnen til legendariske Jean Jacques Ott, som var naboen til Lèoube og hjalp de konvertere til økologisk i sin tid – jobber systematisk og grundig både i vingård og i kjelleren, og leverer presise viner; friske og rene og gir deg et lite stykke Provence i hvert glass! De kjører en klar linje og identitet i sine viner, så konsumeren vet hva hen får og jeg syns den unike balansen og den rike både aromaen og smakene i vinene bekrefter dette. De har 85% rosèproduksjon og lager kun tørr vin, Romain sier at selv 6 gram sukker på den musserende vinen føles litt mye, men den er fabelaktig godt balansert.Vinene vi smaker er den klassiske linjen i følge Romain. 
Ch. Léoube Sparkling Love er en musserende vin produsert på 50/50 Grenache og Cinsault. 12.5% alkohol og 6 gram sukker per liter. Frisk og fruktig nese, lett preg av urter og krydder, hint av lakris. Fruktig med fin syrestruktur, smakfull med et fint preg av urter og krydder i en tørr utgang som sitter godt.
Love by Léoube 2020 er produsert på 50/50 Grenache og Cinsault. 12.5% alkohol og under 3 gram sukker per liter. Intens og aromatisk nese, frisk, fint bærpreg, bringebær, rips, urter og et delikat krydderpreg. Frisk og fruktig på smak, rund med bløt bærfrukt, god syre, tørr utgang. En smakfull, ren og fin vin, godt kjøp. Til verandahygge og lette måltider.
Léoube Rosé 2020 er produsert på Mourvèdre 10%, Cinsault 40%, Syrah 10% og Grenache 40%, 12.5% alkohol og under 3 gram sukker per liter. Aromatisk, rød frukt, mer hvit steinfrukt, krydder, urter. Den er fruktig, smakfull, god syre, tørr og god utgang. En rund og god vin, sitter lenge i munnen med en fin balanse.
Secret de Léoube Rosé 2020 er produsert på Cabernet Sauvignon 20%, Cinsault 40% og Grenache 40%. 12.5% alkohol og under 3 gram sukker per liter. Fruktig, floral, urter og krydder. Den er smakfull, meget fruktig, god syre, bærpreget, sitter godt og strukturert. En mer kompleks og strukturert rosè, meget matvennlig.
Le Petit Rose de Leoube Côtes de Provence (alu. boks) er produsert på Cinsault 40% og Grenache 60%, 13% alkohol og under 3 gram sukker per liter. Aromatisk nese, lett bærfrukt, hvit steinfruk, krydret og floral. Den er fruktig og rund på smak, god syre, sitter tørt og godt med et lett krydderpreg. Denne blir smakt opp mot sine «søsken» (noe som er et modig valg av produsenten) og den hever seg virkelig, meget godt kjøp!
Et lite tips; alle flaskene kommer også i magnum.

Produktene er tilsendtLegg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..