Nydelige viner fra Alto Adige

Annonselenke

I dag skal vi dra til Sør-Tyrol! Kelleri Kurtatsch er i følge mine kollegaer i Nord-Italia noe av det beste Alto Adige har å by på, så hvorfor ingen importør har kastet seg på denne ballen er beyond me. Uansett, vi ser på vinhuset og 6 av de 34(!) vinene deres.

Tre sypresser
I logoen til vinhuset finner du tre sypresser, de symboliserer tre kjerneverdier.

  • Et ungt og dynamisk team
  • Terroir
  • Familieorientert og jordnært

190 familier og 27 personale utgjør kjernen i dette vinhuset, som alle streber etter å lage best mulig bærekraftig vinen innenfor de tre prinsippene over. I praksis er de et kooperativ, og ett av de eldste i Alto Adige sådan, men de fremstår meget vellykket som ett vinhus.

De ble etablert i 1900 og har 190 hektar med vinmark til sammen og holder til over landsbyen Kurtatsch. Bedriften drives av Andreas Kofler, som har styrt skuta siden 2014 og gjort et formidabelt arbeid med å fokusere mer på bærekraftig vinproduksjon. Som eksportsjef Harald Cronst sier –Målet er bærekraft på alle områder – fra arbeidet i vingården til sluttproduktet. I løpet av året er vi i en konstant kontakt med våre medlemmer, gir råd og støtter. Bærekraft er også svært viktig i kjelleren med opplæring og optimalisering, garanterer det en bærekraftig måte å jobbe på.
De er helt unike med at de har vinmarker som strekker seg fra 220 meter over havet til hele 900 m.o.h, en så stor forskjell finner du ikke blant andre vinhus i Europa. De laveste delene er naturligvis viktige for rødvinsproduksjonen, mens de hvite og musserende viner har druer som trives på de mest høytliggende stedene.

Fakta:
Den autonome provinsen Bolzano-Syd-Tirol, er Italias nordligste og største provins, og utgjør en del av alpelandskapet Tirol.
Bolzano er provinsens hovedstad.
Sammen med Trentino utgjør Syd-Tirol den autonome regionen Trentino-Syd-Tirol.

Vinopplevelser
De har nylig bygd et nytt opplevelsessenter på vinhuset, her har de skapt en tur for besøkende som både er sensorisk og ønologisk. Avdukingen av dette skjedde i 2020, da vinhuset feiret sin 120-årsdag, og samtidig avduket den nye og helt unike bygningen du ser på det første bildet i artikkelen.
Men de har også en utrolig spennende tur som heter «Vinekspedisjon», dette er rett og slett en vandretur fra vinmark til vinmark, hvor en får smake vinene hvor druene gror. Turen går fra 9 om morgenen til 5 om ettermiddagen og inkluderer 12 vinsmakinger og lunsj i fantastiske omgivelser. Det hadde definitivt jeg booket om jeg skulle besøkt de. Finn mer info på nettsidene deres. 

Vin
Som du sikkert legger merke til så har de en del Bordeauxblender, en av grunnene er at jordsammensetningen mellom Cortaccia og Termeno er fullstendig lik den til Pomerol i Frankrike. En annen grunn er at vinene de lager med Bordeauxblend blir sabla gode. Grunn nok for undertegnede.
Som nevnt har de 34 viner, fordelt på en linje som heter Selection, og en som heter Terroir. Den sistnevnte er toppvinene til vinhuset og de fleste er oppkalt etter de beste vinmarkene i Kurtatsch. Terroirvinene har QR-koder på etiketten som du kan scanne, og få se en utrolig flott video som forklarer alt du trenger å vite om den, vinmarken, tid på fat osv.
Så sent som i vår kom den siste vinen i Selectionlinjen, Gewürztramineren Arenis som sammen med Chardonnay Caliz og Merlot Cabernet Curtiz utgjør en representativ trio av vinhuset.

Caliz Alto Adige Chardonnay DOC 2020 er en ren Chardonnay, den har hatt noe tid på store franske fat. Fruktig og mineralsk nese, lett preg av gule epler, sitrus og fat. Den er fruktig også på smak, fin syre, sjarmerende fedme, rund, lang utgang. En godt balansert og god Chardonnay. Meget godt kjøp.

Arenis Alto Adige Gewürztraminer DOC 2020 er en ren Gewürsztraminer, den har ligget på bunnfallet sitt i ståltanker. Intens nese med tropisk frukt, florale toner, sitrus og krydder. Den er fruktig og rund på smak, fyldig med en fin fedme, god syre, lang ettersmak. En utrolig sjarmerende, smakfull og fin Gewürztraminer.

Curtiz Alto Adige Merlot Cabernet DOC 2019 er produsert på 60% Merlot, 30% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, 10%  har ligget 12 måneder på barrique, , 90% har ligget på store franske fat. Mørke bær på nesen, mørk frukt, florale hint og fat. Den er fruktig også på smak, strukturert med god syre, tørr og lang ettersmak. En godt balansert og fin vin, godt kjøp.


Freienfeld Alto Adige Chardonnay Riserva DOC 2018 er en ren Chardonnay, den er fermentert og lagret på fransk barruiqe i 12 måneder uten malo, så 6 måneder på store franske fat med bunnfall og videre 6 måneder på flaske før salg. Den har en innbydende nese med modne epler, sitrus, hvit steinfrukt, florale hint og fat. På smak er den fruktig og fyldig, god syre, lang og deilig ettersmak. En smaksrik, godt balansert og meget vellykket Chardonay!

Brenntal Alto Adige Gewürztraminer Riserva DOC 2019 er en ren Gewürztraminer, den har ligget på bunnfallet sitt i 12 måneder på ståltank, så 6 måneder på store franske fat med bunnfall og videre 6 måneder på flaske før salg. Den er aromatisk og konsentrert på duften, eple, tropiske hint, florale toner og krydder. Den er frisk og fruktig på smak, rund, en sjarmerende fedme, god syre og en lang ettersmak med integrert alkohol. En spennende Gewürz, godt balansert og rik på smak.

Soma Alto Adige Merlot Cabernet DOC 2018 er produsert på 60% Merlot, 30% Cabernet Franc og 10% Cabernet Sauvignon, den har ligget 12 måneder på fransk barrique og har hatt noe videre lagring store eikefat. Med andre ord en fin Bordeaux-inspirert vin. Lett kompleks og konsentrert nese med mørke bær, skogsbær, hint av urter, krydder og fat. Den er fruktig og kompleks på smak, medium syre, runde tanniner i en lang utgang. En smakfull og godt balansert vin, meget drikkbar nå, men kommer til å utvikle seg fint i kjelleren i noen år.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..