New York State of Wine: Chardonnay Showdown!

Da var det på tide med en ny episode av NY Wine and Grape Foundation sine fine seminar, denne gangen var temaet Chardonnay!

«Crafted in New York, but inspired from everywhere, New York is a unique community of passionate producers who approach winemaking with a multitude of personalities and backgrounds—they’re not alike, and they like it that way»

Ledet av:

David Kermode, wine writer and international judge (United Kingdom)

René Langdahl Jørgensen, wine writer and educator (Denmark)

David forteller at Chardonnay fortsatt ligger litt i skyggen av Riesling og Cab Franc i Finger Lakes, men at det er ganske stort ellers i NY. Nathan Kendall mener at Chardonnay kommer til å vokse sterkt også i denne regionen, det virker som om vinmakerne har begynt å ta druen mer seriøst. Roth er enig.

René syns Chardonnay er en spennende drue som kan gros «overalt». Han liker godt Burgund personlig når det kommer til denne druen. René er den som har valgt de vinene vi smaker som ikke er amerikanske, han har gjort et spennende utvalg av ulike Chardonnayer.

Vinmakere fra NY:

Peter Bell, Fox Run Vineyards

Nathan Kendall, Nathan Kendall Wines

Roman Roth, Wölffer Estate

Roman Roth fra Wölffer Estate forteller litt om Long Island, som er litt formet som en hummer. De har ganske spennende terroir, med både maritime innslag, kald vind fra Canada (men lite frost), gode solforhold… Perle, vinen han presenterer er en av hans favoritter.

Peter Bell fra Fox Run Vineyards forteller at de har tilsatt 8% Traminette (hybrid mellom Gewurztraminer og Joannes Seyve 23.416, mye brukt i Virginia, New York og Indiana.) i sin vin, dette for å lage en mer «fruktsalat» av en vin.

Vinene vi smaker er:

Jean Durup Père & Fils Chablis 2021, Burgund, Frankrike: Epler, sitrus, lett krydder og mineraler på nesen. Den er elegant på smak, godt balansert, slank, god.

Erràzuriz Chardonnay 2019, Aconcagua, Chile: Intens nese, litt vegetal, krydret, fat. Den er fruktig, grei syre, sitter godt. Noe moden frukt.

Fox Run Vineyards Chardonnay Doyle Family 2020, Finger Lakes, New York: Spennende nese, kompleks, gul frukt, vegetale hint, lett krydder. Den er fruktig, fin konsentrasjon, god syre, sitter godt.

Nathan Kendall Chardonnay 2020, Finger Lakes, New York: Epler, sitrus, sitron, mineraler på nesen, hint av fat. Den er konsentrert og smakfull, god syre, lang ettersmak. Rik og elegant vin.

Villa Maria Taylor Pass Chardonnay 2019, Marlborough, NZ: Eple, sitrus, tropiske hint på nesen. Den er fruktig, rund, fin syre, lang utgang. En smakfull og fin Chard fra New Zealand.

Wölffer Estate Vineyard Perle 2019, The Hamptons, Long Island: Lett kompleks nese, gul frukt, epler, sitrus, hint av fat. Den er fruktig, konsentrert, fin syre, rund med en fin fedme, lang ettersmak. En meget godt balansert og veldig god vin!

Hva er så fremtiden for Chardonnay i NY? Bra i følge vinmakerne, de ser stort potensiale. En av grunnene er at de for eksempel ikke ser samme problem med global oppvarming som for eksempel i Frankrike, det blir ikke særlig varmere i New York kan Peter Bell fortelle. Nathan er mer bekymret for ekstremvær, og mener at musserende vin er veien å gå.

Produktene er tilsendt i 5cl flasker

En kommentar om “New York State of Wine: Chardonnay Showdown!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..