Michele Chiarlo og Nizza.

Nizza D.O.C.G, som tidligere var en undersone av Barbera d`Asti ble etablert i 2014 av Associazione Produttori del Nizza for å ta Barbera til neste nivå. En av pådriverne for dette gjennom mange år er Michele Chiarlo, og nå sønnen Stefano.
Det er kun 18 kommuner i Monferrato som kan produsere Nizza DOCG, og det er strenge regler på alt fra hvor mye man kan høste inn fra druene til lagringstid.
Man må lagre Nizza D.O.C.G i minst 18 måneder, Riserva 30 måneder.

Michele Chiarlo har drevet dette 110ha store vinhuset siden 1956, og de har vinmarker i Langhe, Monferrato, og Gavi. Det ble tidlig bestemt at han skulle jobbe med vin, og klassekameratene hans på vinskolen i Alba inkluderte kjente navn som Renato Ratti, Ezio Rivella, Franco Ziliani, Giuliano Noè og Giacomo Tachis… Han flasket sin første Barolo i 1958, og var en av de første i Piemonte til å forstå viktigheten av eksport til andre land. På midten av 60-tallet hadde han begynt å komme inn på markedet i Nord-Europa og Amerika. Han velger tidlig å fremheve Langhes og Monferratos terroir ved å benytte seg av kun lokale druesorter, Nebbiolo, Barbera, Cortese og Moscato. Alle druene er fra Chiarlos egne vinmarker. Alt arbeid i vinmarkene er manuelt, fra gjødsling til innhøsting.
På 70-tallet hadde han fått såpass stor suksess at han kunne begynne å kjøpe opp flere gode vinmarker i området, og igjen var han innovativ: han var en av de første til å produsere en Barbera med malo i 1974.

Gjennom 80-tallet fortsetter de i å utvide vinmarksarelet sitt med flere gode plotter, og etablerer Consorzio Grandi Vini. De to sønnene Stefano og Alberto blir med i familiebedriften på 90-tallet, de får fatt i den viktige La Court vinmarken og etablerer Hastae, en forening for viktige Barberaprodusere.
I dag holder Michele og de to sønnene fortsatt på, og produserer høykvalitets-barbera på løpende bånd. De er miljøfokusert på alle plan og lager bærekraftig vin gjennom blant annet naturgjødsel, grønngjødsling, kvalitativ uttynning osv. og VIVA Sustainable Wine.
Når det gjelder bruk av eik, doseres dette for å unngå at eiken overdøver druesortens egen karakter. Barolo, Barbaresco og Nebbiolo modnes i medium og store tønner. Barbera og Nizza alternerer mellom store og små fat, for å beholde friskheten i frukten. All hvitvin modnes på stålfat. 

Michele Chiarlo er også kunstinteressert og har en kunstutstilling i La Court-vinmarken, det største friluftsmuseum i en vinmark!

Vi ser på tre flotte viner fra denne produsenten, alle Barberaviner fra Nizza (vinhuset har en del andre viner tilgjengelig i Norge, men ikke disse).

Michele Chiarlo Nizza DOCG Cipressi 2019: Giancarlo Ferraris er designeren bak den vakre etiketten. Den har en innbydende nese med mørke bær, lett krydder, jordsmonn og hint av fat. På smak er den konsentrert og fin, balansert fatbruk, lang og tørr utgang. En utrolig fin vin, smakfull og god.

Tenuta La Court er ett av vinhusene til Michele Chiarlo, kjøpt i 1995. La Court er en vinmark på ca. 20 ha, noe som gjør den til en av de viktigste i Monferrato. og er regnet som en av de aller beste stedene til å gro Barbera.

Michele Chiarlo Nizza DOCG Riserva La Court 2018 blir produsert kun i gode år i begrenset antall. Giancarlo Ferraris er designeren bak den vakre etiketten. Den har en konsentrert aroma am mørke bær, kompleks, krydder, urter og fat. På smak er den rund med en flott syre og tanninstruktur, følger nesen med en lang og smakfull utgang. En meget flott vin som tåler mange år i kjelleren.

Michele Chiarlo Nizza DOCG Riserva La Court Vigna Veja 2016 blir produsert kun i gode år i begrenset antall. Logoen er designet av Ugo Nespolo, en kjent italiensk kunster innen pop art. Druen er Barbera som blir høstet fra en 1ha stor enkeltvinmark på toppen av La Court på 250 meters høyde over havet. Kompleks og fruktig nese, mørke bær og frukter, krydder, hint av mokka og jordlige toner. Den er fruktig på smak, kompleks, god syre og struktur i en lang ettersmak. Denne tåler mange år i kjelleren fortsatt, men drikkes godt nå. Meget fin Nizza.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..