Castello di Perno

Castello di Perno er både navnet på et slott og et vinhus i Piemonte og undertegnede var så heldig å få besøke begge deler i desember i fjor!


Nydelige Piemonte i vinterdrakt.

Slottet ligger vakkert til på toppen av landsbyen Perno i Monforte d`Alba og eies av en advokat fra Lombardia, han bruker det til kunstutstillinger, konserter, vinarrangmenter og privat overnatting. Fra de mange terrassene kan man både se utover den vakre lille landsbyen Perno, men også til de mer kjente landsbyene La Morra, Serralunga og Castiglione Falletto. Monforte d`Alba ligger ca. 60 kilometer sørøst for Torino.
Den tidligere nevnte advokaten kjøpte slottet i 2012, og i 2013 anla han vinhuset Castello di Perno, med tilhørende 13 hektar vinmark hvorav det aller meste er topp-vinmarker. De produserer ca. 60.000 flasker i året per i dag og er i omstilling til å bli sertifisert økologisk.

Ønologen til Castello di Perno viser meg rundt på selve vinhuset som ligger en kort kjøretur fra slottet, han er en engasjert mann med sort fokus på miljø og terroir.
Her gjøres det meste for hånd, og det er stort sett vinhusets ønolog og to medarbeidere som gjør mesteparten av arbeidet.
Han viser både det moderne og velfungerende anlegget hvor de produserer vin, men også planene de begynte med før koronaen slo inn og satte alt på pause; et utrolig flott smakerom og boutiquehotell som ligger på taket til produksjonsanlegget. Med den flotteste utsikten utover Monfortes vinmarker du kan tenke deg!
Det blir moro å se når det blir ferdig.
Mens vi går rundt på eiendommen suser en liten bil inn på parkeringsplassen i full fart, og ønologen sukker tungt. Han forklarer at det er ett av de 10+ kontrollorganene for vinproduksjon som kommer på inspeksjon – igjen. Ingen av kontrollorganene samarbeider og det er til stadighet noen som er innom å skal sjekke diverse.
Han sender med dem en av assistentene sine før vi fortsetter inn i kjelleren på vinhuset, etter litt fekting med armene og ordene «importante giornalista norvegese».

I kjelleren forteller han om fokuset de har på at vinene skal tale for seg og terroiret de har, de driver vinhuset på en såkalt low intervention metode.
De lager derfor vinene forskjellig for hvert år, de må tilpasses etter årgang. Er det en varm årgang, kald, våt, tørr… osv.
Druene høstes ikke på noen fast dato eller uke, de høstes når de er modne slår han fast. De bruker kun spontanfermentering på vinene sine.
Når det kommer til fat bruker de fat fra Østerrike, de er de beste, men også dyreste, legger han til.
I tillegg leker de seg med forskjellige andre lagringsmetoder i kjelleren, blant annet Amfora.
Inntrykket jeg sitter igjen med etter besøket er at dette er et moderne, miljøvennlig vinhus med fokus på detaljer, og som ikke går på kompromiss med noe annet enn god vin. Vinene som du får smaksnotat på under er friske og mineralske i stil, 2017-årgangen noe mer krydret enn 2016, og de italienske prisene er latterlige lave i forhold til kvalitet, standard-Baroloen deres koster for eksempel 18 euro.
Vinhuset er på utkikk etter importør i Norge.

Vinene
Langhe Nascetta 2018: Kompleks nese med gule frukter, florale toner, sitrus og mineraler. Den er kompleks og interessant på smak, fruktig og konsentrert, følger nesen med en lang og mineralsk utgang. En veldig spennende  og strukturert Nascetta.

Dolcetto d`Alba: Mørke bær på nesen, skogsbær, blåbær, lett krydder og floralt preg. Den er ung på smak, lett fruktig med god syre og integrerte tanniner i en lang og tørr utgang. En saftig og lett vin med flott struktur.

Barbera d`Asti 2018: Konsentrert nese med mørke bær, krydder, mineraler og animalske toner. Den er smakfull og godt balansert, god syre og tanninstruktur, lang ettersmak. En Barbera med kjøtt på beina.

Nizza 2017: Innbydende nese med mørke bær, kirsebær, moden rød frukt, lett krydder og et deilig fatpreg. Den er konsentrert og rik på smak, godt balansert med god syre og tanniner, lang ettersmak. En meget flott Nizza hvor alt sitter som det skal.

Langhe Nebbiolo 2018: Mørke bær, kirsebær, urter, lett preg av balsamico og animalske toner. Den er saftig og rik på smak, god syre og en tørr og lang utgang. Flott matvin.

Barolo 2016: Mørke bær, florale toner, teblader, lett krydder og hint av fat på nesen. Den er konsentrert på smak, god frukt og syre, godt balansert og strukturert utgang. En flott og typeriktig Barolo til en meget god pris.

Barolo 2017: Mørke bær, florale hint, krydder og pepper på nesen. Den er fruktig med et godt og friskt anslag, god syrestruktur ut i en lang ettersmak med krydder. Denne årgangen er friskere enn den mer modne 2016-årgangen, den trenger noe tid men viser godt potensiale!

Barolo Caselletto 2016: Vinen har en kompleks aroma med mørke bær, kirsebær, florale toner, teblader, krydder og fat. Den er konsentrert og rund på smak, følger nesen, lang og balansert utgang med integrerte tanniner og fat. En meget flott Barolo som lett kan drikkes nå i den flotte 2016-årgangen, men som også kan lagres noen tiår.

Barolo Caselletto 2017: Lett kompleks nese med mørke bær, ung frukt, krydder, pepper og fat. Den er godt konsentrert på smak, flott syre og struktur, tilstedeværende men runde tanniner ut i en lang ettersmak. Frisk og krydret stil, meget godt potensiale de neste 10 årene.

Hvis du skulle befinne deg i området i fremtiden og ønske en vinsmaking med vinhuset kan du lese mer om det her, de har forskjellige pakker med blant annet besøk og smaking på slottet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..