Fattoria della Aiola

Annonselenker

Fattoria della Aiola er et historisk vinhus fra Toscana som jeg tenkte at vi kunne ta en liten titt på i dag, de er kjent for sine klassiske og flotte viner og er enda ikke representert med importør verken i Norge eller i Sverige.

Slottet, Castello di Aiola, som ligger midt på eiendommen er over 800 år gammelt, og var i mange hundre år et viktig forsvarspunkt under krigene mellom Siena og Firenze. Vinhuset ligger nemlig en 25 minutters kjøretur nord for den vakre byen Siena.
Det har «alltid» blitt produsert vin (og oliven) her, men det var ikke før i 1936 at Giovanni Malagodi, en kjent italiensk politiker og liberalist, kjøpte eiendommen og begynte med kommersiell produksjon av viner basert på Sangiovese. I 1947 ble vinhuset medlem hos Chianti Classico Consortium og kunne stolt putte den sorte hanen på flaskene sine. Malagodi ble kalt «senatoren» for sine roller i det politiske livet, han var også en ihuga vinmann. På 60-tallet begynte han å blande Sangiovese med Cabernet Sauvignon og Merlot, og herav skape sine egne Toscana IGT, eller supertoskanere. Vi skal se på en av de litt lenger ned i artikkelen.


I 2012 kom det nye eiere, de investerte i det nyeste produksjonsutstyret i alle ledd. Fra nye gjæringskar til topp moderne vinpresser.
Deres filosofi er respekt for tradisjon med moderne metoder!
Vinmakeren deres er den kjente ønologen Paolo Salvi, favorittstudenten til den store Giulio Gambelli, Sangiovese-guruen. Av de totale 100+ hektarene eiendom er 27 hektar fordelt på 14 ulike vinmarker, de ligger ca. 350 – 480 meter over havet helt sør i Chianti Classico, nærmere bestemt Castelnuovo Berardenga og Radda. De produserer hele rekka med vin, fra musserende via hvit- og rosèvin til rødvin og grappa. Totalt produserer de ca. 120.000 flasker i året og eksporterer ca. 40% av det.

Les mer om vinhuset her, og ta gjerne kontakt med de om du skal besøke området i fremtiden eller om du som importør er interessert i vinene deres. De er åpne for alle besøkende og arrangerer vinsmakinger på gården som du blant annet kan booke på nettsidene deres. På satellittbildet under ser du leilighetene de leier ut: L’Aiolina, med basseng og utsikt til både Castello di Aiola og vinmarkene deres. De kan leies på blant annet booking.com.

Finn flyruter til Firenze her.

Vinene
Disse vinene er smakt i forbindelse med artikkelen om vinhuset.

Brut Rosé dell’Aiola er en tørr musserende vin basert på Sangiovese, den er produsert på Charmat-metoden og har 12.5% alkohol og under 1 gram sukker per liter. Røde bær, krydder, urter og lakris på nesen. Den er fruktig med et fint bærpreg, god syre, lang og lett strukturert utgang. En musserende vin med et sjarmerende bærpreg, godt balansert!

Rosato dell’Aiola IGT 2020 er en rosèvin basert på Sangiovese, 13% alkohol og under 1 gram sukker per liter. Mild og bærpreget nese, hint av urter og krydder. Fruktig og syrefrisk på smak, en lett struktur med en fin fedme ut i en ganske lang ettersmak. Fin og matvennlig rosè.

Rosso del Senatore IGT 2018 er signaturvinen deres, Aiola`s supertoskaner. Den er produsert på 50% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese og har ligget 2 år på franske fat og 2 måneder på flaske. Mørke bær, solbær, fine frukttoner, urter, paprika og krydder på nesen. Den er fruktig med en god struktur, god syre, medium fylde, lang ettersmak med krydder og fine tanniner. En strukturert og fin vin.

Armata dell`Aiola IGT 2018 er produsert på 70% Sangiovese, 30% Merlot, 12 måneder på fat. Røde og mørke bær på nesen, urter, paprika, krydder og jordsmonn på nesen. På smak er den fruktig og rund, god syre, frisk utgang med fine tanniner. En litt lettere supertoskaner.

Chianti Classico DOCG 2017 er den klassiske Chiantien og flaggskipvinen deres, 90% Sangiovese og resten Merlot og Colorino, 13.5% alkohol. 1 år på fat og ståltanker. Mørke bær, rød frukt, kirsebær, modne jordbær, krydder og jordsmonn på nesen. Den er fruktig og frisk på smak, lett struktur ut i en halvlang utgang. En lett og frisk Chianti.

Chianti Classico Riserva DOCG 2017 er den klassiske Riservaen, 90% Sangiovese og resten Merlot og Colorino, 13.5% alkohol. 24 måneder på franske fat og 6 måneder på flaske før salg. Konsentrert nese, mørke bær, kirsebær, et lett rustikk preg, krydder og jordsmonn. Den er fruktig og smakfull, god frukt og syre, lang og tørr utgang. En meget godt balansert og klassisk Riserva.

Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2016 er den klassiske Gran Selezione fra vinmarken Cancello Rosso, 90% Sangiovese og resten Merlot og Colorino, 13.5% alkohol. 30 måneder på franske fat og 6 måneder på flaske før salg. Kompleks nese med mørke bær, kirsebær, jordbær, krydder, kanel og jordsmonn. Den er fruktig med god fylde, god syre, tørre og lange tanniner i en lang utgang. En veldig god og konsentrert GS, lett krydret og godt balansert!

Vinene har generelt et lett krydret preg, fin karakter og preg av terroir.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..