Digitalsmaking: Costa Arènte, håndverksvin fra Valpantena.

Vinhuset Costa Arènte ligger i hjertet av Valpolicella i Italia, ca 13 km nord for Verona. En av dalene i Valpolicella er Valpantena, dette er dalen som ligger nærmest Verona, med sitt lille og spesielle terroir. Her har vinprodusenten 17 hektar vinmark fra Lessinifjellene mot Verona, i en naturlig balkongform ca. 250 meter over havet. I tillegg til vinmarker har de også en del hektar med skog og oliventrær.
Selve hovedhuset ligger på toppen av en ås, noe som reflekterer navnet (Costa – ås).

Den fine logoen ble til da vinhuset ble opprettet på midten av 90-tallet da man fant et kors under renoveringen.

Vinhuset dyrker Corvina, Corvinone, Rondinella og Molinara som håndplukkes og gjennomgår en nøye selektering, druene som skal tørkes gjør det naturlig med vin fra de nærliggende fjellene og de har en såkalt tradisjonell stil i vinmakingen sin.

Costa Arènte eies av vingruppen Tenute di Genagricola (kjøpt i 2015) under gruppen Le Tenute del Leone Alato, ønolog er Giovanni Casati med assistent Riccardo Cotarella på laget. De har gjort store positive forandringer på vinhuset siden de tok over, og jobber nå både kvaliteten og kvantiteten oppover. Per nå lager de 50.000 flasker i året.


Her ligger druene å tørker i såkalte fruttaio!

Amarone Riserva og Recioto er de to nyeste vinene til Costa Arènte som de vil vise frem denne dagen, reciotoen blir sluppet neste år. De har også planet om å lage en Methodo Classico vin etter hvert (om ca. 36 måneder…), men de startet med Spumanten først da den er mer tradisjonell og produsert på Charmat metoden.
Ripassoen er produsert på den måten at Valpolicellavin blir helt over druerestene etter Amarone, den blir derfor mer kompleks og får mer alkohol.
Spigamontidruen er et spennende prosjekt de akkurat har begynt på, en veldig lokal drue de vil utforske.

Molinara Spumante Rosè 2021, 12% alkohol og 8 gram restsukker. Mørke bær, krydder, urter og lakris på nesen, florale toner, røde bær og sukkertøy. Den er fruktig med et fint skum, god mousse, lett strukturert ettersmak. Godt balansert musserende vin, lett og fruktig.

Valpolicella Valpantena Superiore DOC 2020, 13.5% alkohol. Konsentrert og kompleks nese, mørke bær, krydder, pepper, hint av urter og fat. Den er fruktig på smak, ung og frisk, godt preg av krydder i en lett strukturert og lang og varm utgang. En smakfull og god Valpo, ung.

Valpolicella Ripasso DOC 2019, 14.5% alkohol. Kompleks nese, mørke bær, florale toner, røde frukter, lett krydder og hint av tørket frukt. Den er rik på smak, fruktig, god syre, tørr og lang utgang. Godt integrert alkohol. En strukturert og fin Ripasso, noe ung per nå!

Amarone Valpolicella Valpantena DOCG 2017, 16.5% alkohol, 8 gram restsukker. Kompleks nese med mørke bær, tørket frukt, krydder og fat. Den er fruktig, rund, god syre og struktur, utgang som sitter godt. En strukturert og smakfull stil, utvikler seg fint i kjelleren.

Amarone DOCG Riserva 2016, 17% alkohol, 8 gram restsukker: Kompleks og konsentrert nese, mørke bær, tørket frukt, fat og urter. Den er smakfull, konsentrert, typeriktig med en flott struktur ut i en varm ettersmak. En stor og flott Amarone, godt integrert alkohol!

Recioto della Valpolicella Valpantena DOCG, 12.5% alkohol, 85 gram restsukker. Ung og fruktig nese, mørke bær, skogsbær, florale toner, urte. Den er ung og fruktig også på smak, veldig godt balansert, sødmefull og rund ut i en behagelig ettersmak. Trenger litt tid i kjelleren, men blir en flott dessertvin med litt alder.

Sertifikasjoner:

• RRR Certification (Reduce, Retrench, Respect) Specifically created for the Valpolicella wine region, RRR is the first certification of a “sustainable area”, launched by the Consorzio Valpolicella and directed to DOC wineries with the aim of protecting the environment and landscape, and uphold social sustainability. The certified RRR areas recorded an increase of 12% compared to 2019, counting a total of 1,210 hectares within the territory. RRR certified companies went from 82 in 2018 to 142 in 2020, marking an increase of +73% (data from the Consorzio Valpolicella).

• SQNPI Certification Guideline for operations, agronomic solutions and strategies to be carried out for crop protection and weed control, ensuring lower impact on humans and the environment and allowing for economically sustainable production.

Hvis du vil besøke denne vingården kan du booke et besøk her, alt fra en vanlig vinsmaking, til stjernekikking (med vin) til full guidet tur på gården med etterfølgende vinsmaking med lokale delikatesser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..