Pinot fra Oregon.

(Tidligere publisert av meg på NVKF.no)
Mange har lagt sin elsk på pinot noir fra California de siste årene, spesielt fra Sonoma Hills og Russian River Valley.
Det mange ikke har oppdaget enda er at Oregon som ligger rett nord for California også produserer en del vin det er verd å bli kjent med.

Oregon ble «oppdaget» i 1979 da to pinot noir fra området vant over viner fra Burgund i en fransk blindsmaking iscenesatt av det franske bladet Gault-Millau.
Den kjente produsenten Drouhin var skeptisk til at Amerikanske viner kunne slå hans og arrangerte en egen blindsmaking hjemme i burgund – med samme resultat.
Selv om Drouhin nok ble skuffet, ble han også inspirert og kjøpte en eiendom i Willamette Valley, i dag er han en av de førende produsenten i dette vinområdet.

oregon-wine-vineyards-400x400

Oregon har 18 såkalte AVA`er (American Viticultural Area) hvor AVA Willamette Valley er den største med med seks underappellasjoner, AVA Southern Oregon har fem underappellasjoner samt Columbia Gorge, Columbia Valley med underappellasjonen The Rocks District, Walla-Walla og Snake River Valley.

Den viktigste druen i Oregon er Pinot Noir og den sies å være veldig burgundlignende, uten mineralkarakteren, noe som ikke er så rart i og med at Oregons klima minner om det i Burgund.

Oregon og Burgund ligger også på samme breddegrad noe som gir samme lysforhold, nedbørsmengden er også nærmest tilsvarende den i det franske området.

Sokol Blosser oppsto i 1971 da Bill Blosser og Susan Sokol Blosser plantet sine første vinplanter i ungdommelig energi, med en 1-åring på slep og uten særlig erfaring med hverken jordbruk eller vinmaking.

De var preget av det glade og optimistiske 60- og 70-tall som så mange unge vinmakere i området.

I motsetning til mange andre vinhus så blomstret Sokol Blosser og vokste seg stor og suksessfull og er i dag Oregons eldste vingård.

I dag er det søsknene Alex og Alison Sokol Blosser som har tatt over vingården, de tok over et suksessfullt selskap som har vunnet flere priser oppgjennom årene både for sitt fokus på miljø og miljøvennlig vinmaking og som er sertifisert organisk.

img_7806

Navnet Delinea 300 gjenspeiler at druene er plantet 300 meter over havet, druene som er håndselektert har gjæret i små åpne tanker. Den er lagret 6 måneder på franske eikefat hvorav 20% er nye.

Vinen har en aroma av modne røde bær, kirsebær, vanilje, florale hint og krydder. Den er saftig og rund på smak, fint bærpreg og lang og varm ettersmak. Bærer sine 14.5 alkoholprosent godt.
Et spennende bekjentskap med pinot noir i USA.

img_7807

Det finnes 13 varer fra Oregon, USA, på vinmonopolet.
Sortert prismessig kommer Sokol Blosser Delinea 300 Pinot Noir 2012 på andreplass etter en mørk ale, 180 kroner er en grei pris å betale for en vin i et område man er lite kjent i.
Liker man den kan man utforske videre, hvis den ikke helt faller i smak kan man utforske andre områder.

Jeg ble så nysgjerrig på dette med sammenligningen til Burgund at jeg måtte bare åpne en jeg hadde i kjelleren på tilsvarende prisnivå og nesten samme årgang, jeg fant Louis Jadot Bourgogne Couvent des Jacobins Rouge 2011:

img_7803

Vinen har en slank aroma av bær, bringebær, jordbær, litt skogsbær og krydder på nesen, hint av vanilje. Lett og saftig med en tørr ettersmak. Åpner seg litt etter en stund i karaffel og får mer frukt.

img_7804

Konklusjon: Den amerikanske vinen er snillere, hvertfall i forhold til min gane. Den er fruktigere, søtligere (uten å ha mer sukkerinnhold) og har mer moden frukt. Begge er gode til mat.
En spennende smaking, ikke minst lærerik.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..