Bodegas Baigorri.

(Tidligere publisert  i magasinet Bulletin)

På en liten bakketopp i Samaniego, ved foten av fjellkjeden Sierra de Cantabria, ligger det en firkantet glassboks. En glassboks integrert i landskapet med fallende terrasser nedover den lange bakken. Det ligner mest på et rart drivhus, men det er faktisk vinhuset Baigorri`s geniale konstruksjon. Fra inne i selve glasskonstruksjonen på 500 m2 har man en fantastisk utsikt over snødekte fjell, vinmarker og Ebroelven her i Rioja Alavesa.

Bærekraftig arkitektur.
Det er arkitekten Iñaki Aspiazu som har designet og bygd dette spesielle vinhuset, og hvorfor det er bygd slik det er, det oppdager man når man blir invitert inn og ned i det helligste. Stikkordet er nemlig tyngdekraft.
Tyngdekraften er hovedpersonen i vinproduksjonen, her blir ingenting flyttet mekanisk!


Hele den 30 meter lange veien ned til hjertet av vinhuset blir druer, most og vin flyttet naturlig. Selv om det går heis fra toppen og ned, er det morsomt å rusle sikk-sakk hele veien ned å se alle produksjonsstasjonene gjennom 7 etasjer.
Druene brukt i produksjonen er selvfølgelig produsert på en bærekraftig måte, vinplantene er gamle og druene høstes for hånd. De bruker ørlite kopper og sulfur på plantene, men mest naturlige midler basert på blant annet salvie, noe de sier styrker vinplantene. Vinmarkene til Baigorri ligger pittoresk til rundt selve vinhuset, slik at en kan se på dem både fra glasshuset på toppen og den flotte restauranten i 6. etasje av bygningen.

Rioja Alavesa.
Rioja Alavesa er en 300 km2 stor region sør for Àlava, mellom Ebroelven og Toloño-fjellkjeden. Med et innbyggertall på ca. 12.000 har de nesten 400 vinhus, et godt eksempel på hvor stor vinindustrien er i området. Rioja Alavesa fikk DO-status i 1991 og er den minste av de 3 underregionene i Rioja (de to andre er Rioja Alta og Rioja Oriental).
Ca. 100 millioner flasker vin blir produsert fra 13.500 hektar vinmark, fra både gamle og tradisjonelle vinhus, og splitter nye og toppmoderne produsenter.
79% av vinen produsert her er lagd på Tempranillo, mens Garnacha, Mazuelo og Graciano blir brukt som blandingsdruer. Det produseres også noe hvitvin, da ofte fra druen Viura (Macabeo) og noe Malvasia.
Tidligere hadde de langt over 20 ulike druer å lage vin av i Rioja, nå er det bare noen få.
På Baigorri planter de den eldgamle varianten Maturana Tinta, en nesten utdødd lokal drue, de liker nemlig å leke seg med gamle druesorter.

Vinhuset ble etablert i år 2000 og presenterte sin første årgang i 2002, det ble etablert av Jesùs Baigorri, men han solgte vinhuset 2007. Eieren av vinhuset i dag er Pedro Martinez Hernandez og sammen med et team av visjonærer og familien lager de moderne vin med en tradisjonell tvist. Baigorri består i dag av 55 hektar vinmark, og de kjøper også inn vin fra 10 produsenter på langtidskontrakt. De betaler bedre for druene de kjøper enn gjennomsnittet for å sikre god kvalitet, den vanlige prisen for en kilo druer er 80-90 cent, Baigorri betaler 1.5 euro.

Baigorri har 7 viner på vinmonopolet, fra hvit, rosa og til den dypeste rød. Undertegnede har smakt 4 av dem.

Baigorri Rosado 2017 er i følge statistikken i en god årgang, tross vårfrost og tørke. Den er produsert på 50% Garnacha og 50% Tempranillo og har 13% alkohol.
Vinen har en innsmigrende aroma av jordbær, bringebær, litt sukkertøy og tropisk frukt. Den er frisk og fruktig, også her et fint bærpreg, godt balansert, lang, tørr og konsentrert utgang.
En rosèvin med karakter, fin til tunfisk, laks, lyst kjøtt og grønnsaker.

Baigorri Maceracion Carbonica 2017 er en vin hvor druene har gjennomgått maceracion carbonique (en teknikk mye brukt blant annet i Beaujolais) for å gi vinen sin spesielle friskhet og stil, druen er Tempranillo og vinen har 14.5% alkohol.
Vinen har en frisk aroma av moden frukt, mørke bær, bringebær, rips og solbær. Den er fruktig og har bra fylde, balansert syre/sødme, lette tanniner og en lang og rik utgang.
En annerledes men god Riojavin, fin til lyst kjøtt som kylling og kalv, samt småvilt.

Baigorri Crianza 2014 er produsert på Tempranillo 90%, Garnacha 10% og Graciano 5%, 80% av vinen er lagret 12 måneder på fransk eik og den har 14.5% alkohol.
Vinen har en fin aroma av modne mørke bær, lett krydder og et elegant touch av fat. Den er fyldig med god og moden frukt, god syre og tanniner, krydret og lang utgang med lette tørrhet.
En meget god crianza som må ansees som et godt kjøp! Nyt til kraftig grillmat i sommer, eller til høstens vilt og lam.

Baigorri Blanco Fermentado en Barrica 2012 er produsert på 90% viura og 10% Malvasia, lagret 8 måneder på fat.
Den har en frisk og fruktig nese, floral med en del sitrus, fine toner av fat. Den er fyldig og rik på smak, god frukt og syre, moden med lang og lett eikepreget smak.
Flott vin for fatelskere, deilig til lyst kjøtt med fete smørsauser.

2 kommentarer om “Bodegas Baigorri.

  1. […] Vinhuset ble etablert i år 2000 og presenterte sin første årgang i 2002, det ble etablert av Jesùs Baigorri, men han solgte vinhuset 2007. Eieren av vinhuset i dag er Pedro Martinez Hernandez og sammen med et team av visjonærer og familien lager de moderne vin med en tradisjonell tvist. Baigorri består i dag av 55 hektar vinmark, og de kjøper også inn vin fra 10 produsenter på langtidskontrakt. De betaler bedre for druene de kjøper enn gjennomsnittet for å sikre god kvalitet, den vanlige prisen for en kilo druer er 80-90 cent, Baigorri betaler 1.5 euro. Les mer om besøket mitt her.  […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..