De beste produktene på Vinhøna i 2022!

Annonselenker

Vinhøna har jo smakt masse eksklusivt i året som gikk, smakinger med Brunelloer og Chiantier fra 40-tallet og frem til nå, vellagrede viner fra egen kjeller, Amerikanske og Canadiske viner i sine respektive land som har imponert, nydelige naturviner i Østerrike, vin på 3000 meter over havet produsert på 3 ulike druer fra 3 land… etc. I tillegg til alt jeg har smakt til Vin&Brennevin. Listen er lang.
Men her er de beste produktene som har vært på selve nettsiden Vinhøna, som dere forhåpentligvis fortsatt kan få tak i på Vinmonopolet.
(Hvis du vil lese artiklene og mer om produktene osv. er det bare å skrive inn navnet på vinen i søkefeltet)

Beste Champagner:

Augustin Blanc de Noir sans soufres er er vinifisert på amfora og tonneaux, 30 md. annengangsgjæring på flaske. Druene kommer fra 80 år gamle vinstokker, ufiltrert og usvovlet. Vinen har en aromatisk nese med røde epler, bær, sitrus, hint av mineraler og autolyse. Konsentrert og kompleks smak, god syre, tørr, lang ettersmak med et lett preg av jordsmonn. En spesiell og konsentrert Champagne, må smakes!

Mandois Vieilles Vignes Victor Brut 2012 er en spennende nyhet på Vinmonopolet, en ti år gammel Champagne til under 500 kr er sjelden kost (har økt til 539,- siden jeg smakte den)! Kompleks og innbydende nese, epler, sitrus, lett utviklet, nøtter og brioche. Den er fruktig, frisk, har et godt skum, konsentrert og lang utgang med et mineralsk preg. Ungdommelig og elegant til å allerede være 10 år, meget godt kjøp, kan ligge lenge.

Ruinart Rosé: Den har et innbydende preg på nesen av røde bær og frukter, kirsebær, sitrus, lett utviklet, mineraler. På smak er den fruktig og fyldig, godt balansert, lang utgang med lette bitterstoffer. En elegant og fin rosè Champagne som tåler minst 5 år i kjelleren.

Fleury Blanc de Noirs Brut Nature: Ren og matvennlig Champagne basert på Pinot Noir. Innbydende nese med røde bær, lett modne røde frukter, sitrus, nøtter og brødbakst. På smak er den fruktig med god syre, ett lett naturpreg, sitter godt og tørt. En litt annerledes og spennende Champagne, må smakes!

Beste hvitviner: 

Warga-Hack Riesling Quarzit 2019: Ung og fruktig nese, epler, lett naturvinspreg, mineraler og nøtter. Den er ung og frisk også på smak, god syre, fint preg av urter og konsentrert frukt, sitter godt og tørt. En utrolig spennende og litt utradisjonell Riesling, skiller seg ut. Må smakes!

Christian Tschida Non Tradition White Vinen er en naturvin produsert på Grüner Veltliner, den er dog tilsatt noe sulfat.

Vinen har en kompleks nese med gule frukter, rå epler, gul paprika, sitrus, pepper og hint av fat. På smak er den også kompleks, konsentrert, med god syre, en lett krydret og lang ettersmak. En utrolig artig og kompleks naturvin i premiumsegmentet.

Simcic Pinot Grigio Cru: Kompleks og spennende nese med modne hvite steinfrukter, sitrus, epler, mineraler og et lett krydderpreg. Den er fruktig på smak, rund, har en fin syre, mineralsk og lett strukturert utgang med fine toner av fat. En flott og kompleks Pinot Grigio, godt kjøp.

Natenadze Meskhuri White Qvevri er produsert på 30 % Chitistvala, 30 % Meskhuri Mtsvane og 40 % Chitiskvertskha, den er lagret 9 måneder på kvevri. Den har en kompleks nese med appelsinskall, moden gul frukt, sitrus, florale hint, hvit steinfrukt og mineraler. På smak er den lett rustikk, tørr med en fin syrestruktur, lang og stofflig utgang. En kjempeinteressant og kompleks kvevri-vin.

Philipp Kuhn Steinbuckel Riesling Trocken GG 2019: Konsentrert og innbydende nese, epler, sitrus, florale hint, mineraler og hint av petro. Den er rik på smak, ung, fruktig med god syre, lang og tørr utgang. En utmerket ung GG med et meget godt potensiale.

Broll Riesling Kremstal DAC Reserve 2020: Vinen er kompleks og frisk på nesen med gul frukt, florale hint, epler, sitrus og et elegant mineralsk preg i bakgrunnen. Fruktig og frisk på smak, godt konsentrert frukt, god syre og fylde, lang og tørr utgang. En elegant riesling, noe friskere enne 2019-årgangen, alle elementene sitter godt, nok et vellykket samarbeid! Godt kjøp som kan ligge mange år i kjelleren.

Lamoresca Bianco 2020 er en ren Vermentino, modning på sementtank og brukte barrique. Den er lett kompleks med moden gul steinfrukt, sitrus, hint av funk, krydder og fat. Den er rund og fruktig på smak med god syre og fylde, balansert ut i en lang og lett krydret utgang. En ren og pen naturvin, meget vellykket.Beste rosèvin: 

Ch. Galoupet Cru Classé de Provence er Möet Hennessy sitt nye rosèprosjekt, og denne leverte!

Vinen har en innbydende og frisk nese med røde epler, hvit steinfrukt, fersken, sitrus, florale toner og hint av mineraler Den er fruktig og frisk på smak, god syre og fylde, lang utgang som sitter godt. En nydelig rosè som bør nytes i fulle drag fersk!

Beste rødviner:

Demuerte Deluxe er produsert på Petit Verdot 10%, Shiraz 10%, Monastrell 80%, 14.5% alkohol. Lagret Min 18 mnd på Franske eikefat. Vinen er kompleks på nesen med mørke bær og modne frukter, kirsebær, kokt jordbær, krydder, vanilje og fat. Den er konsentrert og rik på smak, flott fylde og struktur, lang og tørr ettersmak med et fint fatpreg. En utrolig flott vin, kompleks og deilig. Tåler en del år i kjelleren også!

Faustino I Gran Reserva 2011: Vinen har en innbydende og lett moden aroma av mørke bær, tørket frukt, noe florale toner, krydder og den karakteristiske eiken. Den er fyldig med rik frukt, rund i kantene med en flott balanse, syren er fin, det samme med tanninene. Mørk og moden frukt som på nesen og en lang og nydelig ettersmak. Klassiker!

Viña Valoria Rioja 1982 (angrer som en hund på at jeg ikke kjøpte flere, nå er den i 1995-årgang…)

Bodegas Valoria ble etablert av Pérez Foncea-familien i 1860 og er den 5. eldste vinprodusenten i Rioja, et av ti vinhus i regionen som har lov til å slippe viner fra før 1980. I dag holder Bodegas Valoria til i utkanten av Rioja-hovedstaden Logroño, på grensen til naturparken La Grajera, mens det originalt ble etablert i den lille og velkjente Rioja-landsbyen Fuenmayor.

Den har en utviklet nese med mørke bær, teblader, krydder, jordlige toner, skogbunn og hint av fat. På smak er den kompleks med fortsatt syrlig frukt, gode tanniner og en lang og tørr utgang som sitter godt. En helt nydelig vin, tåler flere år i kjelleren om du skulle ha noen på lur!

Castello di Meleto Chianti Classico Riserva Vigna Poggiarso 2016: har en aroma av røde og mørke frukter og bær, lett kompleks, et fint krydderpreg, jordsmonn og fat. Den er konsentrert på smak, god frukt og syre, lang og strukturert utgang. En godt balansert og god Chianti Riserva, godt kjøp. Tåler lang kjellertid.
Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2016: Vinen har en lett kompleks nese med fin aroma av røde bær, komplekse toner av krydder, treverk, teblader og florale hint, litt skogbunn i bakgrunnen. Den er saftig med god fylde, fin struktur og syre, lang og krydret ettersmak. En elegant og lekker barolo, kan drikkes nå med en del lufting men blir også bra med et par år i kjelleren. Tåler nok minst 8-10 år, meget fin årgang.
Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2017 fra Toscanas største økologiske vinprodusent Col d’Orcia er et godt alternativ til en god rødvin, flott årgang og god produsent.
Vinen er fruktig og frisk på aroma, konsentrert duft av modne røde bær, plommer, litt florale toner og krydder fra fat.
Den er rik og strukturert, balansert og fyldig, man kjenner at den er fint utviklet med preg av røde bær, litt krydder og tørket frukt og fat. Lang ettersmak med litt mineralitet.
En utrolig elegant lekkerbisken som både kan drikkes nå med litt dekantering i forkant, men som lett tåler 10-15 år i kjelleren. Finnes på mange pol!

 Pod. l’Assunta Costa del Pievano Sangiovese 2016 er fantastisk!

Vinen har en innbydende og deilig nese med mørke, modne bær, kirsebær, florale hint, litt jordsmonn, lett krydder og et delikat fatpreg. Den er fruktig og fyldig på smak, silkemyk, god syre, balanserte tanniner ut i en lang ettersmak. En meget spennende og smakfull vin, verd prisen og vel så det!

Bonterra The McNab 2019: Kompleks og innbydende nese, mørke bær, skogsbær, solbær, krydder og fat. Den er kompleks også på smak, fruktig med fin syre, sitter godt og tørt ut i en lang utgang. En utrolig flott vin fra California, vellykket Bordeaux-blend!
Villa Job Serious 2019: Spennende nese med mørke bær og frukter, krydder og jordsmonn. Den er fruktig og saftig på smak, god syre, et deilig og leskende bærpreg, sitter godt og tørt med en mineralsk finish. Utrolig spennende vin, frisk med en flott tyngde.
Pod. la Vigna Ultimi Grappoli Brunello di Montalcino 2010 er en 11 år gammel vin som koster – men så smaker den også! Vinen har en kompleks og innbydende nese med mørke bær, kirsebær, florale toner, lett krydder og fat. På smak er den rik og konsentrert, den har en fantastisk fylde og runde tanniner ut i en lang og balansert ettersmak. Her sitter alt som det skal, en nydelig Brunello.
Radici Taurasi Riserva 2014: Lett kompleks, mørke bær, krydder, tørket frukt, florale toner, animalske hint og et lett fatpreg. Den er fruktig og syrefrisk, godt preg av kirsebær på smak, tørr med en god og gjennomgående syrestruktur. Lang ettersmak som sitter godt.
Dette var en årgang med ganske mye regn og litt kald. Piero sier at denne har et enormt potensiale for lagring da den er såpass fersk. Her snakker vi 60 (!) år!
CastelGiocondo Brunello di Montalcino 2016: Fruktig nese med modne mørke bær, kirsebær, plommer, lett krydder og fat. Den er fruktig på smak med en god fylde, fin syre, lang og strukturert utgang. En ganske fruktpreget og noe krydret vin, tåler mange år i kjelleren.
Ch. Saint-Nicolas Fronsac 1999: Godt utviklet på nesen med mørke bær, lær, jordlige toner, sopp og krydder. Den er utviklet også på smak, følger nesen, et godt modent preg med fin struktur og en lang utgang. En artig sak å smake, drikkes innen 4-5 år!

Beste vin på aluminiumsboks: 

Naturvinene fra Canetta imponerte i året som gikk, nå begynner vi å snakke!

Canetta Orange Cortoixa er produsert på Xarel-lo og har 11.5% alkohol. Appelsin og skall på nesen, florale toner, urter og jordsmonn på nesen. Den er tørr og konsentrert på smak, fin syre, lang og godt balansert ettersmak. En flott vin på boks!
Canetta Vin Blanc er produsert på Macabeo 30%, Parellada 40%, Xarel-lo 30% og har 10.7% alkohol. Fin nese med hvit steinfrukt, fersken, sitrus, lett skallpreg, appelsin og krydder. På smak er den fruktig med god syre, deilig tørrhet og krydder i en ettersmak som sitter godt. Også denne flott og med karakter.
Canetta Orange Malvasia er en ren Malvasia, 11% alkohol. Appelsin og skallpreg på nesen, florale toner og urter. Den er tørr, juicy med god syre, fruktig, lett krydderpreg i en ettersmak som sitter godt. Fin oransjevin!
Canetta Vin Rouge er en rødvin produsert på Ull de LLebre, 12.5% alkohol. Bærpreget og fersk nese, skogsbær, urter, krydder og florale toner. På smaker den saftig, spenstig med fin frukt, strukturert og tørr utgang. Matvennlig!

Beste oransjeviner:

Pèpin Orange er produsert på Gewürztraminer, Sylvaner, Muscat & Auxerrois. Deilig og innbydende nese med appelsinskall, hvite steinfrukter, florale toner, urter, lett krydder. Den er robust på smak, likevel ganske delikat med fint skallpreg, god syre, lang og tørr ettersmak. En meget godt balansert og deilig oransjevin, rik og smakfull!
Mother Rock Brutal! kommer fra Sør-Afrika, Mother Rock Wines ble etablert av Johan Meyer i 2014. Han ble raskt nominert som Young Gun of the Year og «Stompy» har siden det rangert som en av de mest spennende unge produsentene i Sør-Afrika.
Vinen har en spennende og kompleks nese med gule frukter, sitrus, eple og florale toner. Den er fruktig på smak med en fin fedme, god og balanserende syre, tørr og lang utgang med fine sitrustoner. En meget artig og god hvitvin, må smakes.
Abbazia San Giorgio Cantodelgrillo: Vinen har en spennende og kompleks nese, moden sitrus, appelsin, honningblomster, urter og mineraler. På smak er den også kompleks og smakfull, god syre, tørr med en fin struktur, lang utgang. En intens og spennende oransjevin, veldig matvennlig. Prøv til tapas og grillet sjømat, lyst kjøtt. Må smakes!
Beste Bag in Boxer:
Giovanni Rosso Langhe kom susende inn på polet i høst, det skulle vise seg å være et knallkjøp!

Vinen har en åpen, frisk og fruktig nese, røde og mørke bær, kirsebær, krydder og urter. Den er fruktig med god fylde, fin syre, tørr og lett strukturert utgang. Fint balansert BiB, matvennlig og godt kjøp.
Gura Rkatsiteli Qvevri: Typeriktig og innbydende nese av appelsin, tørket frukt og sitrus, florale hint og urter. På smak er den tørr og strukturert, fin frukt og syre, lang utgang som sitter godt. En smakfull og god oransjevin, noen viner blir du glad du har tre liter av, det inkluderer denne!
Schwedhelm Riesling 2021: Vinen er frisk og fruktig på nesen, typeriktig aroma av epler, sitrus og mineraler. Den er fruktig og rund, god syre, godt balansert med en tørr og lett strukturert utgang. En konsentrert og meget flott BiB, eksepsjonelt kjøp!

Beste gin: 

Gindome Viking Dry Gin er en London Dry inspirert av den moderne viking. Den er produsert på økologisk estisk rug og de viktigste ingrediensene er kvann, orris, koriander, sitronskall og einebær (disse er tilsatt under tre ulike stadier i produksjonen). Einebærene er både plukket lokalt på Saaremaa, og også anskaffet fra området rundt Middelhavet og Italia. I tillegg finner man noe uvanlige ingredienser som muskat, lakrisrot og galangal.  Men det som virkelig skiller den fra mange andre og gjør den unik er chaga fra bjørk, lokale blomster fra Saaremaa, rognebær og reddik. I motsetning til å gi den et rotete inntrykk som man kanskje skulle tro gjør dette ginen kompleks, fruktig og utrolig spesiell. 47%.

Den har en innbydende nese med komplekse einebær, sitrus, fruktig og krydret. På smak er den rik, krydret, kompleks og deilig, lang ettersmak som sitter godt. En utrolig flott og karakterrik gin, må absolutt smakes!

Beste sesong-gin: 

Harahorn X-mas Edition: Hva kjennetegner så Harahorn X-mas Edition? Freshe einebær, rabarbra og friske sitrusfrukter møter julestemningen til kanel, grønn kardemomme, appelsinskall og rosiner. Klassiske ginkrydder møter sherryfat og julekrydder.
Harahorn Small Batch Gin er en av Norges mest solgte, og eksporteres til en rekke markeder. Originalen ble lansert på Vinmonopolet i 2015.

Den har en krydret og spennende nese med einebær, sitrus, julekrydder og skog. Den er smakfull og rik, krydret på smaken med tørket frukt, en rund og fin sødme, lang og god ettersmak. En utrolig artig og god gin, tar gjerne en slik neste år også!Årets akevitt: 

Arvesølvet Juleakevitt 2022 ligger alltid høyt på listen, i år var den meget god….
Dette skriver produsenten:
Årets juleakevitt er ekstra vellagret på våre aller beste hetvinsfat; Oloroso Sherry, Rivesaltes og Pedro Ximénez. Disse fatene gir ekstra fruktighet, dybde, vinsødme og kompleksitet, mens de behagelige krydderne kompletterer klassikeren på en uovertruffen måte. Vår master blender mener den passer perfekt til hjemmelaget julemat – som ribbe, pinnekjøtt og lutefisk, eller rett og slett som en avec. I den mørkeste tiden på året kan vi unne oss det beste i glasset. Vi i Det Norske Brenneri ønsker alle en god jul!

Akevitten har en kompleks og innbydende nese, tørket frukt, nøtter, vanilje, krydder, karve og fat. På smak er den kompleks, konsentrert og rund, god fylde, lang ettersmak som følger nesen. En utrolig flott og smakfull utgave av denne akevitten, koseakevitt!

Årets Cognac: 

Peyrat XO Unfiltered er en 18 år gammel ufiltrert Cognac. Hvert fat har sin karakter og gir 550 flasker cognac. Disse fatene med cognac har importøren valgt ut fra kjelleren til produsenten, og er kun tilgjengelig for det Norske markedet. Denne ufiltrerte Cognacen er uten tilsetninger og fat og flasker er nummererte. Den er kompleks og innbydende på aroma med et delikat fatpreg, moden hvit steinfrukt, sitrus og vanilje. Den er superkompleks på smak, konsentrert, rund, meget godt balansert, lang og deilig ettersmak som sitter lenge. En ganske kostbar Cognac, men her får man en kompleks og deilig opplevelse til under 950 kroner, verd hver krone.

Årets Whisky: 

Glenmorangie The Lasanta 12 YO!
Dette syns jeg var en utrolig fin whisky, som kan drikkes både av «nybegynnere» og de som er veldig interessert i whisky, den har nemlig et veldig balansert preg av røyk (noe som kan være litt avskrekkende for de som først begynner med whisky), den har i tillegg et utpreget fruktpreg på smak.

Den har en fruktig og innbydende nese med malt, tørket frukt, honning og fat. På smak er den rund med en fin fruktighet, lang utgang med et fint preg av sherryfat. En godt balansert og kompleks whisky med et deilig sødmepreg.

Legg gjerne igjen en kommentar med din favorittvin fra 2022!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..